TEST AV Sony WH-1000XM2

FullÀndad brusreducering

Sony har fixat problemen med föregÄngaren, WH-1000XM2 Àr den bÀsta hörluren med brusreducering vi har testat.

Ljud & Bild tycker:
Ljuset Àr briljant, brusreduceringen Àr marknadens bÀsta och batteritiden likasÄ.
Öronen kan kĂ€nnas lite svettiga om man lyssnar lĂ€nge.

MDR-1000X var en av marknadens allra bÀsta trÄdlösa hörlurar med brusreducering. Genom att anpassa brusreduceringen efter lyssnarens hörselgÄngar tog den konceptet till en ny nivÄ, och den var dessutom en av de mest vÀlljudande i sitt slag. Det största problemet var att man hörde bastransienter i örat varje gÄng man tog ett fotsteg pÄ gatan. Det var med andra ord en hörlur som fungerade bÀst i sittande stÀllning.

Kompenserar för atmosfÀriskt lufttryck
WH-1000XM2 Àr eftertrÀdaren, och nu har Sony forskat Ànnu mer om brusreducering. En nyhet Àr att tekniken numera tar hÀnsyn till lufttrycket, sÄ att man kan optimera den i exempelvis ett flygplan. Det görs genom att en sensor mÀter lufttrycket och lÀgger pÄ ett kompensationsfilter nÀr akustiken och mikrofonresponsen pÄverkas av atmosfÀriskt tryck. Det lÄter vÀldigt smart, och nÄgot jag ser fram emot att fÄ testa nÀsta gÄng jag flyger.

Du behöver inte appen, men den ger en fin översikt och har ett par extra funktioner. Foto: SkÀrmdump
Du behöver inte appen, men den ger en fin översikt och har ett par extra funktioner. Foto: SkÀrmdump

 

Precis som föregÄngaren kan man stÀnga av brusreduceringen med en knapp, eller slÀppa in ljud frÄn omgivningen om man vill det. Batteritiden har ökat frÄn 20 till 30 timmar i trÄdlöst lÀge med brusreducering aktiverad. Och det Àr med kontinuerlig musik i örat, vilket Àr imponerande.

LÀs ocksÄ: Vi testar 10 trÄdlösa hörlurar
Med en app anpassas brusreduceringen efter öronen och lufttrycket genom att testsignaler skickas in i örat och ljudet som kommer ut mÀts. Det fungerar lysande! Man kan ocksÄ stÀlla in ljudet och flytta ljudbilden framÄt eller bakÄt, eller ut mot sidorna. FramÄt och helt avstÀngd brusreducering hade nog rÀckt, hur som helst fungerar det riktigt bra.

Brusreduceringen gÄr att reglera steglöst i appen, frÄn full till ingen dÀmpning alls, och du kan vÀlja om du vill slÀppa in allt ljud eller bara frekvensnivÄn dÀr röster ligger. PÄ sÄ sÀtt kan du höra nÀr nÄgon pratar med dig, Àven om du stÀnger ute det flesta andra ljud. Det finns ocksÄ en toggle-knapp dÀr du vÀxlar mellan olika ljudlÀgen.

 Sony testas noggrant mot Bose. Foto: Geir GrÄbein Nordby
Sony testas noggrant mot Bose. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

StrÄlande brusreducering
Under testperioden har vi haft med oss hörlurarna i trafiken och pĂ„ tĂ„g, dĂ€r vi kunnat konstatera att brusreduceringen fungerar ypperligt. Ärkerivalen Bose QuietComfort 35 Ă€r en av de allra bĂ€sta pĂ„ brusreducering, men fĂ„r se sig besegrad av Sony. I daglig anvĂ€ndning Ă€r skillnaden inte sĂ„ stor, eftersom bĂ„da Ă€r utmĂ€rkta, men Sony har ett litet övertag tack vare Ă€nnu effektivare brusreducering.

I laboratoriet dÀmpade Sony alltid bruset med 3 dB mer Àn Bose QuietComfort 35. Foto: Geir GrÄbein Nordby
I laboratoriet dÀmpade Sony alltid bruset med 3 dB mer Àn Bose QuietComfort 35. Foto: Geir GrÄbein Nordby

 

Jag har försökt mĂ€ta brusreduceringen med hjĂ€lp av ”pink noise” frĂ„n stereon och en liten mikrofonmygga placerad i ena öronkĂ„pan. Efter flera mĂ€tningar stĂ„r det klart att Sony dĂ€mpar brus med 3 dB mer Ă€n vad Bose QC35 gör. Bose slĂ€pper dessutom igenom fler höga frekvenser Ă€n Sony, vilket gör att bruset hörs tydligare.

Med föregÄngare MDR-1000X lade jag mÀrke till en del problem nÀr man promenerade, fotstegen fortplantade sig genom kroppen och orsakade ganska sÄ starka basljud i öronen. Detta var den frÀmsta anledningen till att jag föredrog Bose. Men nu har Sony löst det hÀr, jag mÀrkte inget av detta i den nya modellen.

Sony WH-1000XM2 viks ihop elegant och sÀljs med ett resefodral. Foto: Sony
Sony WH-1000XM2 viks ihop elegant och sÀljs med ett resefodral. Foto: Sony

 

Brusfri musik
WH-1000XM2 har alltsÄ otroligt bra brusreducering. Vilket inte hjÀlper sÀrskilt mycket om inte sjÀlva ljudet Àr bra. Men det Àr det lyckligtvis, precis som hos föregÄngaren.

Basen Àr bestÀmd och fyllig och ljudet Àr ett bra snÀpp mer raffinerat Àn i Bose QC35. Jag skulle inte ha anvÀnt Bose för att lyssna sÀrskilt mycket pÄ jazz eller klassiskt, de Àr för grova för det. Men sÄdan musik kan man faktiskt ha Sony till.

Lyssna bara pĂ„ Charlie Hadens tolkning av Pat Methenys och David Bowies This is not America. Det Ă€r ingen tvekan om att det Ă€r en kontrabas, med fler klangfĂ€rger och mer komplexa strukturer Ă€n vad Bose QC35 klarar av. Även en trumpet Ă€r mer nyanserad och dynamisk i mellanregistret.

Foto: Sony
Foto: Sony

 

Övertonregistret Ă€r betydligt mer finmaskigt hos Sony. Det gör att man kan lyssna pĂ„ klassiskt och jazz med mycket högre trovĂ€rdighet, en fiol fĂ„r fler klangfĂ€rger. Sony rullar av snyggt och prydligt Ă€nda upp i toppen, och hĂ„ller kanske tillbaka en smula nĂ€r man hör plockande pĂ„ gitarrstrĂ€ngar. Skillnaden kan bli Ă€nnu större om man har en Sony-mobil, eftersom lurarna stöder Sonys egenutvecklade LDAC-protokoll, som ger CD-kvalitet via Bluetooth.

Bose har mer energi i toppen och lĂ„ter ”krispigare”. Men Ă€r alltsĂ„ samtidigt grövre, dĂ€rför föredrar vi Sony-lurarnas ljud. Vill man ha en mer energisk diskant kan man alltid justera detta i Sonys Headphone-app som Ă€r skrĂ€ddarsydd för WH-1000XM2.

Mellanregistret Àr fylligare och varmare, och dynamiken Àr genomgÄende utmÀrkt. Ofta vill man ha ett par brusreducerande hörlurar till resor och andra tillfÀllen dÀr det behövs, samtidigt som man har ett annat par för seriös musiklyssning. Med WH-1000XM2 vÄgar vi pÄstÄ att man inte lÀngre behöver vÀlja. Det bör nÀmnas att övertonregistret Àr aningen tillbakadraget, sÄ det finns de som har ett sprödare ljud. Beoplay H9, till exempel, men de har inte samma dynamik och tryck som Sony.

Komfort och batteritid
För att bara sÄ hÀr mot slutet nÀmna ett par ord om komfort sÄ Àr Sony-lurarna vÀldigt bekvÀma att ha pÄ sig. Men eftersom de sitter lite tÀtare mot örat Àn de halvslutna Bose QC35 kan det kÀnnas aningen mer svettigt om man lyssnar lÀnge. VÀrt att tÀnka pÄ under lÄnga flygningar.

Batteritiden anges nu vara 30 timmar i trÄdlöst och brusreducerande lÀge, vilket Àr 50 procent lÀngre Àn förut och dÀrmed marknadens bÀsta batterikapacitet.

Foto: Sony
Foto: Sony

 

Slutsats
Sony WH-1000XM2 har gett oss marknadens bÀsta brusreducering och fixat ett par problem som föregÄngaren hade med att ljudet frÄn fotstegen fortplantades sig in i öronen.
Detta, samt ett ljud som Ă€r nĂ„got av det bĂ€sta vi har hört frĂ„n brusreducerande hörlurar – plus skön komfort och marknadens bĂ€sta batteritid – innebĂ€r att det bara Ă€r att ta av sig hatten för Sony och utnĂ€mna dem till den nya brusfria kungen!

Fakta & Betyg:
 • Sony WH-1000XM2
  Typ: Over-ear, trÄdlösa, slutna
  Anslutning: 3,5 mm, BT 4,1 aptX/LDAC
  Aktiv brusreducering: Ja
  HopfÀllbar: Ja
  Mikrofon och fjÀrrkontroll: Ja
  Högtalarelement: 40 mm
  Batteritid: 30 timmar (trÄdlöst med brusreducering)
  Vikt: 275 gram
  FĂ€rg: Svart eller beige

  Pris: 4,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×