annons
annons
annons

Test av Sony VPL-VW95ES

Sony VPL-VW95ES

Ljud & Bild tycker

  • Enastående färgåtergivning
    Jämn detaljskärpa
    Stort kontrastomfång

  • Mild grundskärpa

annons

Sony-projektorn är förhållandevis stor, men lätt och enkel att installera. Motorstyrd optik och konvergenskorrigering av de tre bildpanelerna gör installationen enkel och prestanda är utmärkta även utan kalibrering. Det finns ingen form av uppskalning från vanlig HD-upplösning till 4K, men så länge filmduken inte är för stor i förhållande till tittavståndet så finns det inget att klaga på vad gäller skärpa och detaljupplösning. I stillastående scener är JVC-projektorn faktiskt lite skarpare, men så fort det blir mycket rörelser visar det sig att Sony-projektorns rörelseprocessning fungerar bättre än JVC:s. Bilden behåller skärpan, även i hektiska actionscener.

VW95ES kan skala upp 2D till 3D, och gör det ganska så bra, men det är äkta 3D som är grejen. På det området är nämligen Sony-projektorn bland det bästa vi har sett. Faktiskt nästan lika bra som (den billigare) Epson TW9000. Visserligen finns det lite crosstalk även här, men orenheterna är mindre synliga än med X70R.

Svärta och kontrastgradering är enastående men VW95ES har inte samma djup i svart som X70R, även om det i praktiken inte skiljer mycket i kontrastgraderingar. Färgåtergivningen tillhör helt enkelt toppklassen. Efter kalibrering sitter hudtoner och komplementfärger som de ska. Bitvis ser bilden lite livlös ut, men det beror på källmaterialet och inte en kalibrerad VW95ES.

Slutsats
Sony VPL-VW95ES kan verka som det bästa valet av de två High End-projektorerna. Och är det om man uppskattar 3D nästan lika mycket som film i 2D. Det finns dock fler likheter än skillnader mellan de två projektorernas bildkvalitet. VW95ES har ett litet övertag i 3D, färgåtergivningen är bättre rent subjektivt och det är färre problem med rörelseoskärpa.

Fakta

  • Digital 3D-projektor
  • 0,61-tums SXRD-bildpaneler
  • 1920 x 1080-upplösning
  • Max 150 000:1 kontrast
Tillverkare:
Sony
Pris:
55.000,-
Bildkvalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons