Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony SRS-X9

Utsökt ljud med högt pris

Trådlös och kompakt allt-i-ett-högtalare med snyggt ljud.

Av / 2014-05-23 - 06:00
Sony SRS-X9
Geir Gråbein Nordby

Det kan inte bli mer praktiskt än en smidig trådlös allt-i-ett-högtalare som ställs i en bokhylla eller i en TV-möbel. Jämfört med ett större hifi-system är det en läcker kompromiss. Fast många av dem låter dessvärre inte speciellt bra.

Sådant finner sig inte Sony i. Därför har de proppat sin lilla SRS-X9 full av påkostade komponenter. Den spelar högupplöst ljud och är tungt och robust byggd med tanke på sina kompakta mått.

Ett baselement i mitten får draghjälp av två passiva element som ger extra djup bas. Två mellanregister finns också på plats, ett på varje sida på fronten. Ovanför dem sitter så kallade superdiskanter, plus att två superdiskanter till sitter på ovansidan för att ge en stor spridning av övertonerna ända upp till 45 kHz och på så sätt måla upp ett stort ljudlandskap.

Högupplöst USB
En USB-digitalingång på baksidan avkodar högupplösta ljudformat från PC eller Mac upp till 24 bit/192 kHz, och till och med Sonys eget DSD-format.

DSD
1999 lanserade Sony SACD-formatet som ett bättre alternativ till CD. SACD-skivorna hade musiken lagrad i DSD-format och var rivaler till DVD-Audio. Men medan DVD-Audio använde PCM-teknik som var nära besläktad med CD, fast med högre upplösning, hade SACD alltså Direct Stream Digital. Det handlar om en 1-bitars signal med enormt hög frekvens (2,8–5,6 MHz). Många audiofiler föredrog SACD före DVD-Audio. Nu för tiden kan man köpa och ladda ner musikfiler i DSD-format, och det är för sådana filer som USB-porten på SRS-X9 är avsedd.

Enklare streaming
Vill du ha det trådlöst och enkelt kan du använda bluetooth direkt från mobiltelefonen eller surfplattan. Högtalaren stöder då både aptX och AAC för att det ska låta så bra som möjligt. Har du en NFC-kompatibel telefon är det bara att hålla den bredvid högtalaren, så länkas de två ihop så att musiken kan spelas av. Som alternativ har den AirPlay inbyggd också, vilket ger förlustfri streaming av musik från Apple-enheter och iTunes. För att AirPlay ska fungera måste SRS-X9 kopplas till nätverket, antingen med kabel eller trådlöst via wifi.

Sony_SRS-X9
Om din mobiltelefon stöder NFC så är det bara att hålla den intill högtalaren, så länkas de ihop via bluetooth. Sätt igång dansmusiken!

Mobil-app
Mobil-appen SongPal behövs för att koppla in det trådlösa nätverket. Den går också att använda för att spela musik från mobilen, och du kan lägga till både Netflix, Spotify och YouTube. Men de tjänsterna fungerar oavsett om du öppnar dem via SongPal eller direkt i mobilen och strömmar via bluetooth eller AirPlay. Enda undantaget är Spotify, eftersom SRS-X9 har Spotify Connect inbyggt. Det aktiveras genom appen och Spotify öppnas på vanligt sätt – så att du tror att du spelar av Spotify från mobilen, men i själva verket är det högtalaren som spelar upp musiken direkt.

Strömmar du musik i CD-kvalitet via Wimp HiFi kan det göras antingen från iPhone eller iPad via AirPlay, eller från PC eller Mac via USB-porten.

Användarvänlig
SRS-X9 får plats enkelt i en hylla och man blir aldrig förvirrad över vad man håller på med. En liten fjärrkontroll väljer ljudkälla och ställer in volym, enkelt och smärtfritt. Volymen går också att ställa in direkt från mobiltelefonen eller surfplattan när de används för att strömma ljud från film eller musik, men då stannar maxvolymen en bit under vad högtalaren faktiskt klarar av. Vill du spela ännu högre får du använda fjärrkontrollen som ingår.

Välbalanserad ljudbild
När jag kopplade upp högtalaren för första gången så visste jag inte vad den kostade. Runt 4 000 kronor gissade jag på i förväg. Och med det i bakhuvudet blev jag verkligen imponerad över ljudkvaliteten. Det första som slog mig var att det inte fanns någon skrytfaktor. Ingen puckel i basen som försökte trixa fram mer bas ur ljudet. Inget tillbakadraget mellanregister för att trixa fram en luftigare diskant. I stället kom musiken öppet och naturligt ur högtalarna.

Till exempel ”Blood Beech” från danska Kashmirs platta ”E.A.R.”. Lite Radiohead-aktig elektronisk popmusik med ett upplöst och stort ljudlandskap med många lager klanger. Kasper Eistrups röst framträder klart och tydligt, detsamma gäller perkussion och övertonerna från synt och gitarr. Dessutom finns det bra substans i basen, men den blir aldrig överdriven.

Totti Berghs saxofon är fyllig och samtidigt spröd och luftig. Det finns bra dynamik här – om man inte spelar för högt, då låter det platt. Men håll dig inom normala lyssningsnivåer så låter det både oansträngt, öppet och snyggt.

Sony_SRX-X9_cutthrough2
Djupare bas tack vare två passiva radiatorer. Superdiskanter ovanför mellanregistren och dessutom på toppen ger ett luftigare ljud.

Elektrolarm
Den svenska elektroduon ”The Knife” spelar en ganska så stökig elektronisk musik, och det senaste albumet ”Shaking the Habitual” är perkussionsbuller av yppersta klass. Även om Sony-högtalaren nog trivdes bättre med att återge mer lågmäld Kashmir låter ”The Knife” inte dumt alls. Är du väldigt förtjust i djup bas kommer du att sakna en subbasutgång. Men SRS-X9 klarar sig imponerande bra på egen hand, Sony specificerar att den går ner till 45 Hz och det kan jag tro på.

Funky
Daft Punks ”Random Access Memories” är en riktigt funky inspelning, med äkta trummor, gitarr och basgitarr som ger den en extra organisk prägel. Produktionen är enormt välgjord och i 24 bit/88 kHz-upplösning låter den osedvanligt stort och luftigt. Den lilla Sony-högtalaren lyckas faktiskt få fram en god dos av detta, även om den av naturliga skäl inte ger en lika bred och djup ljudbild som två separata högtalare på ett par meters avstånd från varandra. Ändå tycker jag att det är trevligt att lyssna på.

Slutsats
SRS-X9 tar tvättäkta hifi-ljud och skalar ner det till ett mindre format, utan att man omedelbart saknar något. Det viktigaste är att den balanserar ljudet så bra som den gör. Jag skrev att jag först trodde att den kostade 4 000 kronor. För det priset hade den varit ett kanonköp och givit iPod-högtalare som Ruark Audio R2i (före detta Vita Audio) en hård match. Men nu kostar den 6 700 kronor. Då pratar vi plötsligt om ganska så mycket pengar. Canton Musicbox M, som vi testade i förra numret, kostar 300 kronor mer än Sony och har ett mycket kraftigare ljud. Men den har inte Sonys klarhet, och den saknar USB-ingång och AirPlay (AirPlay-versionen MusicBox Air kostar en tusenlapp extra). Jämfört med Musicbox M tycker vi därför inte att SRS-X9 är för dyr, även om den alltså inte har samma kraft.

Samantaget är Sony SRS-X9 en mycket bra högtalare, med utsökt balans i ljudbilden och mer kraft än man tror. En strålande kompromiss för alla som inte vill att saker och ting ska ta mycket plats. Du gör avkall på den djupaste basen och en stor stereobredd. Och en del slagkraftighet. SRS-X9 borde kanske ha varit billigare, men om det hade betytt att man fått leva utan ett par funktioner eller fått ett sämre ljud så betalar vi hellre de extra kronorna.

Ljud & Bild tycker

Här får du ett snyggt upplöst ljud från ett kompakt allt-i-ett-system. Ljudbilden är luftig samtidigt som det finns ett bra fundament i basen utan att det sker på bekostnad av den viktiga mellanregistret. AirPlay, bluetooth och USB-DAC är inbyggt. Du får inte samma breda ljudbild som med separata högtalare. Kompromissen är väl kostsam.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

Rulla till toppen