TEST AV Sony MDR-Z1R

Den extrema medelvÀgen

Det hÀr Àr de dyraste slutna hörlurarna vi har haft den stora Àran att fÄ testa. Och de klart bÀsta. MDR-Z1R Àr hÀrligt vansinne av högsta klass.

Ljud & Bild tycker:
LĂ„ter superupplöst och stenhĂ„rt pĂ„ samma gĂ„ng. Musiken smĂ€ller till med exceptionell dynamik och hĂ€ftig bas – alltid med rena toner.
Lurarna breder pÄ lite extra lÄngt ner i basregistret, vilket en ljudtekniker mÄste vÀnja sig vid innan musik mixas med dem.

Ingen Àr som Sony. Man hittar mÀrkesnamnet pÄ allt frÄn foto- och videokameror och TV-apparater till smÄ trÄdlösa högtalare och mobiltelefoner. DÀrför kan man lÀtt fÄ för sig att det bara handlar om en tillverkare för de stora massorna, inte för finsmakarna. Men dÄ Àr man helt fel ute. För Àven om Sony, precis som andra elektronikjÀttar, ofta försöker Ästadkomma vissa prestanda inom en begrÀnsad budget sÄ har det japanska mÀrket dessutom ett par galna professorer som tycks ha obegrÀnsade resurser för att utveckla absurda produkter till folk som bara vill ha det allra bÀsta. Till exempel ett svindyrt SD-minneskort som enbart Àr framtaget för ljud. Eller den bÀrbara musikspelaren NW-WM1Z för helgalna 30 000 kronor!

Foto: Sony
Foto: Sony

MDR-Z1R Àr precis sÄdan produkt. För vem i hela friden pungar ut med 22 000 kronor för att trÀ ett par hörlurar över huvudet? I Àrlighetens namn finns det faktiskt flera exempel pÄ sÄ kostsamma hörlurar. Ta till exempel de briljanta Pioneer SE-Master1 eller Focal Utopia, för 25 000 respektive 42 000 kronor. Men de har en öppen konstruktion, Àr inte alls bÀrbara och Àr beroende av en stor och tung hörlursförstÀrkare. TÀmligen komplicerade hifi-anlÀggningar för huvudet, alltsÄ. Sonys hörlurar Àr dÀremot slutna och stÀnger alltsÄ ute ovÀsen och hÄller musiken inne, och de gÄr (i vÀrsta fall) att driva med mobilen, vilket ger en större frihet att ta dem med sig vart man gÄr. Om man vÄgar!

Konstruktion
SjÀlva hörlursramen Àr gjord av slitstark titan. Huvudbygeln Àr gjord av legeringen beta-titan, som Àr en smula elastisk och som ÄtergÄr till sin ursprungliga form om den böjs. Allt Àr med andra ord klart för att de hÀr högtalarna ska vara med om bÄde det ena och det andra. De stora öronkuddarna Àr gjorda av fÄrskinn och vilar silkesmjukt runt öronen. Högtalarelementen har kraftiga neodymmagneter och mÀter hela 70 mm. AlltsÄ 75 procent större diameter och mer Àn tre gÄnger sÄ stor membranyta som mer normala storleken 40 mm, för att Äterskapa musiken med ett mer oanstrÀngt och dynamiskt ljud. Elementet sitter i en resonansdÀmpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera oönskad turbulens frÄn membranet.

Läs också: Kygo A6/500
Stort ljud i litet format

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

Det 70 mm stora elementet sitter i en resonansdÀmpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera turbulens frÄn membranet. Foto: Sony
Det 70 mm stora elementet sitter i en resonansdÀmpad kammare med ett akustiskt filter som ska absorbera turbulens frÄn membranet. Foto: Sony

BÄde en 3 meter vanlig kabel och en 1,2 meter balanserad kabel ligger i den rejÀla trÀkistan som hörlurarna levereras i

Komfort och anvÀndning
Passformen Ă€r nĂ„got av det bĂ€sta jag har haft pĂ„ huvudet. Andra hörlurar kan klĂ€mma en smula, men MDR-Z1R Ă€r helt fantastiska att ha över öronen. FĂ„rskinnet och den kĂ„pornas generösa storlek bidrar till det. Detta Ă€r ren lyx pĂ„ alla hĂ„ll och kanter, hĂ€r kan man sitta och lyssna pĂ„ musik i timtal! Öronen kapslas in mer effektiv Ă€n med B&W P9 Signature, vilket gör att det lĂ€cker in mer ljud utifrĂ„n men ocksĂ„ att det kan bli lite svettigare efter ett tag. Fast jag mĂ„ste sĂ€ga att det inte var nĂ„got stort problem för mig personligen.

Kabeln gÄr att byta ut och det ingÄr en balanserad och en obalanserad. Foto: Sony
Kabeln gÄr att byta ut och det ingÄr en balanserad och en obalanserad. Foto: Sony

 

Ljudkvalitet
Hur lĂ„ter dĂ„ ett par slutna hörlurar för 22 000 kronor? Tja, var ska jag börja? För det första Ă€r det en vansinnig storlek pĂ„ ljudbilden. En kyrkokör har en stor och fyllig klang, bĂ„de frĂ„n kören och frĂ„n akustiken i kyrkan. Rösterna urskiljs ytterst vĂ€l frĂ„n varandra, och det finns en klangbotten som nĂ€r man jĂ€mför med de öppna Sennheiser HD 800 S och Focal Elear pĂ„minner om skillnaden mellan ett par stora golvhögtalare och ett par stativare. SĂ„ mycket fylligare bas Ă€r det i Sony, utan att de kĂ€nns överdrivna. De har en mycket neutralare klang Ă€n Bowers & Wilkins slutna P9 Signature, men har Ă€ndĂ„ lika mycket tryck i basen. De lĂ„ter sĂ„ oanstrĂ€ngt och har sĂ„ bra kontroll över dynamiken att man snabbt inser att man befinner sig i highend-trakter, och mer Ă€n sĂ„. MDR-Z1R funkar faktiskt förvĂ„nansvĂ€rt bra med mobiltelefonen, men det blir Ă€ndĂ„ inte riktigt full fart pĂ„ dem förrĂ€n de fĂ„r en ordentlig förstĂ€rkare. Till exempel Sonys egen TA-ZH1ES för 19 000 kronor – sjĂ€lv har jag testat med Hegel HD12, som ocksĂ„ gör ett bra jobb.

Stora element betyder stora hörlurar. Foto: Sony
Stora element betyder stora hörlurar. Foto: Sony

Lugn akustisk musik klarar Sonyerna pĂ„ rak arm. ”Vinyl and a Heartache” med Darling West har en tjusig gitarrklang som Ă€r bĂ„de spröd och fyllig pĂ„ samma gĂ„ng, och kvinnorösten lĂ„ter som om den kommer direkt frĂ„n en dröm! Det lĂ„ter stramare, större, luftigare och Ă€rligare Ă€n med P9 Signature, samtidigt som basen Ă€r större och fylligare Ă€n i de flesta öppna hörlurar jag kan komma pĂ„. Kanske med undantag för Pioneer SE-Master1, som Ă€r den mest underhĂ„llande öppna konstruktionen jag har hört hittills.

UnderhÄllning till tusen
Och nĂ€r vi snackar om underhĂ„llning: testa med att lyssna pĂ„ hiphop och elektronisk dance-musik med en öppen highend-hörlur och försök övertyga mig om att det lĂ„ter lika tufft som med Sony MDR-Z1R. Det blir inte lĂ€tt. För bĂ„de Sennheiser HD 800S, Focal Elear – och vi kan lika gĂ€rna ta med de dubbelt sĂ„ dyra Focal Utopia! – lĂ„ter betydligt mer analytiska i basen Ă€n Sony-lurarna. Sony pumpar pĂ„ med gott om krĂ€m och masserar verkligen hörselgĂ„ngen med bas, oavsett om det Ă€r gammal N.W.A. eller modernare Drake som stĂ„r pĂ„ spellistan.

Foto: Sony
Foto: Sony

Som de flesta slutna hörlurar Àr MDR-Z1R inte helt neutrala. Det kan alltsÄ vara en utmaning för ljudtekniker att mixa med dem. Jag har mastrat en lÄt med dem, och nÀr jag var nöjd med allt sÄ lyssnade jag pÄ resultatet genom ett par monitorer Det visade sig att det fanns en puckel runt 120 Hz som jag inte hade mÀrkt, men som resonerade tydligt i högtalarna varje gÄng. Eftersom hörlurarna smörar pÄ lite extra i basen krÀver de viss tillvÀnjning om man ska mixa musik med dem.

Slutsats
Sony MDR-Z1R grÀnsar till vansinne. För vem med en frisk hjÀrna skulle lÀgga 22 000 kronor pÄ ett par slutna hörlurar? Alla vet ju att riktigt highend-ljud Àr nÄgot man fÄr med den öppna typen, och av just det skÀlet sÄ Àr det sÄdana lurar som Àr absolut vanligast i den hÀr prisklassen. Men Sony Àr inte som andra, och de visar de verkligen hÀr. Förutom att Äterskapa musiken med superprecision i hela tonregistret sÄ Àr MDR-Z1R kolossalt underhÄllande.
Magin ligger i basen. Vi tyckte att lillebror MDR-Z7 för 6 000 kronor var underhÄllande, men lite slapp i basen, och Àven Z1R Àr lite fylligare i basen Àn man Àr van vid i highend-klassen. Skillnaden Àr att den ytterst vÀlkontrollerad. Det lÄter supertufft, och trots en liten partypuckel upplevs ljudet som korrekt och ofÀrgat. Det lÄter lite som att ha en perfekt integrerad subwoofer inkopplad och ratta upp den ett par decibel extra.
All musik lÄter tjusigt, och partymusik fÄr bÄde fart och flÀkt. En extrem medelvÀg mellan professorn i vit rock och den sprallige festprissen.

Foto: Sony
Foto: Sony

Fakta & Betyg:
 • Typ: Sluten, over-ear
  HopfÀllbar: Nej
  Mikrofon/fjÀrr: Nej/nej
  Element: 70 mm
  Impedans/kÀnslighet: 64 ohm/100 dB
  Vikt: 385 gram

  Pris: 22,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

  Inte en skymt av sladdar

  Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×