TEST AV Sony KD-65XE9305

LĂ€cker ljuskanon

Sonys nya toppmodell Àr en super-TV för krÀsna.

Ljud & Bild tycker:
StrÄlande ljudkvalitet med superb kontrast, korrekta fÀrgnyanser och framför allt blÀndande ljusstyrka.
Android-plattformen Àr inte den mest anvÀndarvÀnliga vi har sett.

Sony har haft en framtrÀdande roll pÄ TV-marknaden sÄ lÀnge vi kan minnas, och Àven om konkurrensen blir allt hÄrdare sÄ tampas de fortfarande med Samsung, LG och resten om vem som har de allra bÀsta TV-apparaterna. I Är fÄr vi ocksÄ se den första riktiga OLED-skÀrmen frÄn Sony. Nya A1 OLED Àr en TV som vi har stora förvÀntningar pÄ, Àven om den blir en dyr TV i 50000-kronorsklassen.
De som vill ha höga prestanda och minst 65 tums skÀrmstorlek utan att tömma sitt bankkonto flera gÄnger bör kanske ta en titt pÄ XE93-serien. Det Àr Sonys toppspecade LCD-modeller för Är 2017 (om vi bortser frÄn 2016-modellen ZD9 som finns kvar i ett Är till) och efter att ha testat 65XE9305 mÄste vi medge att vi Àr imponerade av vad japanerna har lyckats fÄ till.

65XE9305
PÄ ytan liknar Sony-skÀrmen en relativt vanlig LCD-TV med Ultra-HD-upplösning. Skillnaden ligger i det som döljer sig under huven: 65XE9305 Àr utrustad med Sonys patenterade X1 Extreme-videoprocessor som ursprungligen utvecklades till flaggskeppet ZD9. Den har ocksÄ Sonys egen LED-belysning, Slim Backlight Drive+ för att Ästadkomma bÀsta möjliga ljus, kontrast och svÀrta. XE9305-serien finns i 55 tum och 65 tum som vi testar hÀr. För de som letar efter en riktig storskÀrm finns dessutom storebror 75XE9405 med direkt LED-bakgrundsbelysning.

Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

Det Àr inte sÄ lÀtt att se vid första anblicken men Sony-skÀrmen har alla anslutningar dolda bakom olika luckor. Foto: Audun Hage
Det Àr inte sÄ lÀtt att se vid första anblicken men Sony-skÀrmen har alla anslutningar dolda bakom olika luckor. Foto: Audun Hage

Design
MĂ„nga TV-mĂ€rken anvĂ€nder sig av rundade former och glĂ€nsande ytor för att imponera. Sony har i stĂ€llet valt ett mer dĂ€mpat ”no nonsense”-utseende. XE93 har en vĂ€ldigt stram, rak och funktionell design. FramifrĂ„n syns bara en tunn svart ram som omger den tunna skĂ€rmen och en förgylld sockel som Ă€r smal nog att fĂ„ plats pĂ„ alla TV-bĂ€nkar. Sony har ocksĂ„ sett till att göra baksidan sĂ„ snygg som möjligt: alla anslutningar Ă€r dolda bakom en mĂ€ngd luckor som gĂ„r i ett med mönstret pĂ„ baksidan. Kablarna dras elegant ut genom foten vilket ger ett ”professionellt” och genomtĂ€nkt utseende. SjĂ€lva TV:n kĂ€nns mycket solid och vĂ€lbyggd och 65-tummaren Ă€r sĂ„ tung att du bör ha hjĂ€lp av en bekant nĂ€r den lyfts pĂ„ plats.
Det enda som vi skulle vilja kalla för en svaghet Àr att skÀrmytan verkar nÄgot blankare Àn de allra bÀsta. SkÀrmen reflekterar lite mer ljus Àn Samsung Q7F som stÄr bredvid i testrummet. Den har ett speciellt filter som reducerar mer reflexer. Men XE93 Àr lÄngtifrÄn nÄgon vÀrsting pÄ det hÀr omrÄdet.

AnvÀndning och finesser
Sony skĂ€rmen har ett överflöd av anslutningsmöjligheter under de mĂ„nga ”motorhuvarna” pĂ„ baksidan. Inklusive fyra HDMI-ingĂ„ngar.
FjĂ€rrkontrollen Ă€r inte den mest innovativa vi har sett. Det Ă€r vĂ€ldigt traditionell, med ett stort antal knappar man inte lĂ€r anvĂ€nda. PĂ„ pluskontot finns snabbknappar till Netflix och liknande, men Sony-fjĂ€rren kĂ€nns lite ”billig” jĂ€mfört med Samsungs smala lĂ€ckerbit.
Ett vĂ€xande antal TV-tillverkare anvĂ€nder sig numera av Googles Android-plattform som operativsystem och Sony Ă€r en av dem. 65XE9305 Ă€r Ă€nnu sĂ„ lĂ€nge laddad med Android 6.0 och vi tycker den fungerar betydligt snabbare Ă€n mĂ„nga av förra Ă„rets modeller. TV:n startar frĂ„n vĂ€ntelĂ€ge pĂ„ en brĂ„kdel av en sekund och det gĂ„r lika fort att ”zappa” fram och tillbaka mellan olika appar och vanliga TV-kanaler.

Sony-skÀrmen Àr smal och lÀcker frÄn sidan och Àr lÀtt att placera tack vare en smal sockel. Foto: Sony
Sony-skÀrmen Àr smal och lÀcker frÄn sidan och Àr lÀtt att placera tack vare en smal sockel. Foto: Sony

StartskÀrmen (huvudmenyn) Àr likadan i alla TV-apparater som kör Android. Det Àr upp till tillverkaren att kombinera den med sina egna unika finesser, menyer och instÀllningar. HÀr tycker vi att Sony kunde ha gjort ett bÀttre jobb.
För dagligt bruk Ă€r huvudmenyn helt okej: du har enkel tillgĂ„ng till dina mest anvĂ€nda appar och ingĂ„ngar. Problemen börjar sĂ„ fort du vill Ă€ndra nĂ„gra instĂ€llningar eller kolla vad TV:n har att erbjuda i övrigt. De olika funktionerna ligger sorterade i olika typer av menyer och undermenyer som saknar lite kĂ€nsla av sammanhang. Det innebĂ€r i sin tur att man lĂ€tt ”trycker bort sig” och mĂ„ste börja om frĂ„n början. För oss som testar Ă€r det ingen tvekan om att Android har en stor förbĂ€ttringspotential nĂ€r det gĂ€ller anvĂ€ndarvĂ€nlighet.
Utbudet av appar Àr inte riktigt klass med Samsungs och LG:s satsningar, men tÀcker YouTube och Netflix och de allra vanligaste.

Bildkvalitet
De som Àr villiga att betala 40 000 kronor för en TV gör det nog frÀmst för bildkvalitetens skull. GlÀdjande nog Àr detta ett omrÄde dÀr XE93 verkligen glÀnser. Efter att ha mÀtt, kalibrerat och testat Sony-skÀrmen med en mÀngd olika material sÄ kÀnns den som en mycket bra allround-TV.
Sony Ă€r kĂ€nda för sin avancerade bildbehandling, och mycket av deras samlade expertis och erfarenhet har lagts in i det avancerade videochippet X1 Extreme. Det hanterar all videoprocessning, inklusive brusreducering och uppskalning av vanliga TV-program till 4K-upplösning. X1 Extreme har dessutom en möjlighet att göra en riktig ”HDR-uppskalning” som ger en HDR-liknande effekt Ă€ven med vanligt material. Detta Ă€r Sonys Ă€ss i rockĂ€rmen och en av anledningarna till att 65XE9305 ser oerhört lĂ€cker ut med ett brett urval av innehĂ„ll.
En LCD-panel med lysdioder lÀngs kanterna (sÄ kallad Edge LED) har sina begrÀnsningar och brukar i normala fall ge en nÄgot lÀgre kontrast Àn OLED och LCD med direkt LED-bakbelysning. Sony har dock utvecklat en speciell ljusteknik (Slim Backlight Drive+) som ger ytterst god kontrast i praktiken.
Sony-skĂ€rmen har en mycket övertygande svĂ€rta och lyckas verkligen grĂ€va fram detaljerna i mörka scener. I de beckmörka grottscenerna i Ridley Scotts ”Prometheus” lyckas 65XE9305 Ă„terge mörkgrĂ„ detaljer som har en tendens att försvinna i svart pĂ„ mindre kompetenta LCD-skĂ€rmar. Den nĂ„r inte riktigt upp till den ”silkeslena” svĂ€rtan och djupkĂ€nslan i en OLED-TV som LG 65E6, men för att vara LCD Ă€r det imponerande bra.
Sony-skĂ€rmen plĂ„gas inte heller nĂ€mnvĂ€rt av ojĂ€mnheter eller ljusblödningar i mörka omrĂ„den. Vi kan visserligen skönja en del ljus i fĂ€lten pĂ„ ”Letterbox”-filmer och ett par skuggor runt ljusa föremĂ„l mot mörk bakgrund, men det inom acceptabla nivĂ„er.

Bra fabriksinstÀllningar
Det finns en rad olika bildlÀgen. De som Àr intresserade av optimalt korrekt fÀrgÄtergivning ska definitivt vÀlja den förinstÀllda Cinema Pro-instÀllningen. Den ger extremt imponerande och neutrala fÀrger, som bara Àr en aning övermÀttade frÄn fabrik.
Sony har ocksÄ ett speciellt Game-lÀge som ska minimal input lag (fördröjning i ingÄngen). Vi mÀtte fördröjningen till stabila 45 millisekunder med vÄrt Leo Bodnar-test, men vi har registrerat mÀtningar ned till 25 ms som lÀgst. Det lÀr vara tillrÀckligt snabbt Àven för de mest fanatiska spelarna.

Imponerande ljusstyrka i HDR-lÀge
Det allra hetaste pĂ„ TV-fronten Ă€r det nya filmerna och serierna med High Dynamic Range (HDR). Sony-skĂ€rmen Ă€r kompatibel med HDR-material frĂ„n Netflix och UHD Blu-ray, inklusive formaten HDR-10, HLG och inte minst Dolby Vision (kommer som uppdatering lĂ€ngre fram). Och Ă€ven om Sony inte har bemödat sig med att fĂ„ nĂ„gon ”Ultra HD Premium”-certifiering sĂ„ kĂ€nner de sig sĂ€kra pĂ„ att XE93 gott och vĂ€l uppfyller kraven.
Ljusstyrkan, mĂ€tt i nits, har blivit ett viktigt kriterium för att kunna förmedla de mĂ„nga nyanserna i de nya HDR-filmerna. En spelfilm i HDR-format har mycket högre kontrast och dynamiskt omfĂ„ng Ă€n en vanlig film. En vanlig SDR-film Ă€r mastrad med 100 nits som ljusaste nivĂ„, medan en HDR-film har mellan 1000 och 4000 nits som ljusaste nivĂ„. Det betyder inte att hela filmen blir ljusare – i sjĂ€lva verket Ă€r det ofta tvĂ€rtom. Den extra ljusstyrkan anvĂ€nds snarare för att Ă„terge eldsflammor, solljus, vita moln och liknande pĂ„ ett mer realistiskt sĂ€tt. Om man vill Ă„terskapa alla de hĂ€r nyanserna sĂ„ Ă€r det en fördel att TV:n har tillrĂ€ckligt med ”nits” pĂ„ lager nĂ€r det verkligen gĂ€ller.
I det avseendet Àr 65XE9305 en bra utgÄngspunkt, för det Àr en riktig ljuskanon vi pratar om. Med 10 % av skÀrmytan vit uppmÀtte vi imponerande 1300 nits. Sedan fick vi 1011 nits med 18 % fönster, 807 nits med 25 % och slutligen 639 nits med hela skÀrmen vit. Sony-skÀrmen lyckades ocksÄ hÄlla ljusstyrkan stabil utan att nivÄn sjönk efter ett par sekunder, vilket vissa av konkurrenterna har en tendens att göra. Allt detta Àr imponerande prestanda för en kant-LED-TV.

Ljudkvalitet
Sony 65XD9305 Àr en smal och minimalistisk TV utan nÄgon sÀrskilt pÄkostad soundbar eller högtalare. Ljudet mÄste ÀndÄ sÀgas vara klart godkÀnt, med en stark och tydlig röstÄtergivning, lite förvrÀngning och förhÄllandevis fin fyllighet i musik och ljudeffekter. Vi noterade dessutom att det fanns en bra stereoeffekt i en del musikprogram. Det Àr nog mÄnga som kommer att komplettera den hÀr skÀrmen med en ordentlig soundbar-högtalare, subwoofer och/eller en extern ljudanlÀggning, men det Àr bra att veta att det inbyggda ljudet fungerar fint.

Kalibrering av Sony KD-65XE9305
Före kalibreringen uppmÀtte vi ett svagt grönstick i fÀrgbalansen, plus lite för mycket ljus i den mörka Ànden av grÄskalan (en gammakurva pÄ 1,8 Àr i ljusaste laget). För att fixa detta Àndrade vi de individuella gain- och bias-vÀrdena i menysystemet.
Sony-skÀrmen har ingen fullstÀndig fÀrgkalibreringsmeny och har dÀrför nÄgot begrÀnsade kalibreringsmöjligheter jÀmfört med tvÀttÀkta highend-modeller som Panasonic DX900. FÀrgrymden Àr dock överraskande exakt direkt frÄn fabrik, med bara en aning övermÀttnad av alla fÀrger. Genom att gÄ frÄn 50 till 46 pÄ fÀrgstyrkan (FÀrg/Colour) fick vi en mycket mer precis fÀrgÄtergivning.

Kalibreringen gav dock ÀndÄ ett bra resultat, med en snörrÀt fÀrgbalans och maximal delta-avvikelse pÄ 1,6. Det ska nÀmnas att Sony-skÀrmen har samma grundinstÀllningar för bÄde HDR- och SDR-videoinnehÄll. Den mÄste dÀrför kalibreras i tvÄ olika ingÄngar eller eventuellt tvÄ olika bildlÀgen eftersom bÄde HDR- och SDR-lÀget bygger pÄ samma fÀrgkalibrering (fÀrgtemperatur och gamma).

HÀr kan du ladda ner kalibreringsrapporterna för Sony KD-65XE9305 SDR och Sony HDR Report-4_26_2017

Slutsats
Vi var helnöjda med förra Ärets XD93-modell frÄn Sony och nya XE93 ser ut att ta vid dÀr den förra slutade, med mÀrkbart förbÀttrade prestanda pÄ en rad omrÄden. Men inte alla. Android-operativsystemet har fortfarande sina brister jÀmfört med konkurrenternas smart-plattformar, speciellt Samsungs och LG:s, och fjÀrrkontrollen kÀnns lite förÄldrad.
Årets nykomling har dĂ€remot fĂ„tt en Ă€nnu kraftfullare och mer avancerad bildbehandling som visar bĂ„de SDR- och HDR-innehĂ„ll frĂ„n sin bĂ€sta sida. Den kraftfulla ljusstyrkan ger dessutom ett rejĂ€lt tryck i de hĂ€ftigaste HDR-klippen!

Fakta & Betyg:
 • 65-tums 4K LED-LCD, 3840 x 2160
  4 HDMI, 3 USB
  Android TV
  HDR
  Dolby Vision (pÄ gÄng)
  Pris: 40 000 kr
  Webb: sony.se

  Pris: 40,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×