annonse
annonse
Test av: Sony 55HX923

Finsmakar-TV

Sonys nya toppmodell har allt som behövs för att förtjäna status som dröm-TV.

Ljud & Bild tycker

Superb svärta och kontrast. Knivskarp 2D-bild.
En del crosstalk och ljusreflektioner.
annonse

Det är ingen hemlighet att vi ansåg att förra årets toppmodeller från Sony var några av marknadens bästa LCD-baserade 3D-skärmar. Sony hade inte samma problem med crosstalk och bildstörningar som sina rivaler och i fjol var de de enda som verkligen kunde hävda sig mot Panasonics 3D-plasmaskärmar. I år har konkurrensen hårdnat ordentligt och vi är naturligtvis nyfikna på om Sony har lagt ribban ett snäpp högre – och om det räcker för att behålla försprånget.

HX923
Förra året testade vi designtoppmodellen LX900 med gott resultat, men vi hann aldrig testa filmskärmen HX900 innan den försvann. LX-serien hade supertunna skärmar med kantmonterade lysdioder (Edge LED) medan HX-serien hade äkta LED-bakljus med local dimming (och var därför något tjockare). Nya 55HX923 kombinerar på många sätt det bästa från sina två föregångare. Den är bara 3,8 cm tjock men har ändå äkta LED-bakljus på insidan. Den har naturligtvis också en förbättrad bildbehandling, med Motionflow XR 800 (400 Hz och så kallad ”sweeping backlight”) förbättrad 3D-bild och framför allt en rad små internetfunktioner. USB-inspelare finns också på plats och genom att koppla in en USB-hårddisk kan man både pausa och spela in program. 55HX923 är godkänd av både Boxer och Canal Digital och tar emot deras programkort.

Design
Utseendemässigt syns det inga stora förändringar jämfört med fjolårsmodellerna. Sony var tidigt ute med att ha heltäckande glasfronter på sina modeller, en design som bland annat Panasonic har adopterat i år. Den rena ytan utan ram som sticker ut ger TV:n behagliga linjer. Sony har också bestämt sig för att städa upp på baksidan. Anslutningarna är nu prydligt arrangerade med sido- och nedåtriktade kontakter, så att det går att montera skärmen tätt mot väggen. Det ingår ett vridbart bordsstativ i glas, och om man vill så kan man köpa till ett silverfärgat stativ som går att vinkla uppåt, vilket kan vara praktiskt om TV:n ska stå på en låg bänk.

Anslutningarna har alltså blivit mer användarvänliga, men den monolitiska fjärrkontrollen är fortfarande tegelstensaktig och saknar belysta knappar, vilket vi nog hade velat ha i den här prisklassen. Även i artikelförfattarens fullvuxna händer känns fjärren klumpig och inte särskilt ergonomiskt utformad. Är den månne avsedd för Hulken?

Användning
Däremot har Sony passat på att ge menysystemet en rejäl ansiktslyftning, och för oss som har vant oss vid det PlayStation-inspirerade Xrossbar-systemet tar det lite tid att lära sig den nya strukturen. Lyckligtvis har Sony utrustat 55HX923 med en bruksanvisning som visas direkt på skärmen – ett stort plus, för här finns det många funktioner att sätta sig in i.

TV:n är utrustad med en så kallad intelligent närvarosensor. Denna funktion använder sig av en liten kamera för att upptäcka tittarens rörelser, för att på så sätt reducera strömförbrukningen och göra TV-tittandet så bekvämt som möjligt. Om kameran inte ser någon i TV-soffan så blir skärmen mörkare eller stängs av, men ljudet hörs fortfarande. Den varnar också för om barn sitter för nära skärmen, justerar volymbalansen mellan vänster och höger högtalare samt optimerar TV-bilden efter rummets belysning.

Internet
TV:n kan kopplas till internet både trådlöst och med kabel och ger tillgång olika sorters innehåll. Förutom webbläsare och applikationer som YouTube och Facebook är den utrustad med Skype. Kamera- och mikrofonkitet CMU-BR100 ligger redan i kartongen när man köper 55HX923, och kan köpas till som tillbehör till flera andra Sony-modeller. Med denna inkopplad till USB-porten går det att ha videosamtal via Skype och du kan sköta samtal och svara om det ringer samtidigt som du tittar på TV med bild-i-bild.

En annan kul funktion som Sony har implementerat är trackID-musikigenkänning. Den används för att identifiera musik man hör i TV-program och filmer – oavsett om det är signaturmelodier, filmmusik eller musikvideor. TrackID tar reda på vilken låt som spelas, och kan också visa information om filmer.

55HX923 har fått mer processorkraft än sina föregångare och det märks genom att internetfunktionerna går märkbart snabbare än förut. Webbsidor laddar snabbare och videokvaliteten är klart godkänd. YouTube ser också bra ut, med skarpa och sömlösa videor.
Om man blir ivrig med sökfunktionen behöver man kunna skriva bokstäver snabbare än vad som går med fjärrkontrollen. För detta ändamål har Sony gjort en egen fjärrkontroll-app till Android och iOS. Med den kan man navigera och knappa in sökord från mobiltelefonen.

Bildkvalitet i 2D
Sony-skärmens LED-bakljus visar sig fungera ytterst effektivt: 55HX923 har en fenomenal svärta! Filmscener är allt från mörka som svartaste natten till bländande vita när det behövs, vilket ger skärmen en utsökt kontrast och djupkänsla även när man tittar på vanlig 2D. Svärtan är grymmare än vad självaste Pioneer Kuro kunde få till under sina glansdagar, och inte ens nutida konkurrenter från Panasonic når helt upp till Sonys LED-LCD.

Det är inte bara kontrasten som är i plasmaklass, även synvinkeln är kolossalt bra för att vara LCD. Sonys bakljusteknik måste sägas fungera betydligt bättre i mörka scener än Samsungs Precision Dimming-teknik som har kantmonterade lysdioder (Edge LED). 55HX923 styr ljuset mycket mer exakt dit det behövs, utan att lämna gråskär efter sig där bilden ska vara mörk. Frontglaset är också märkbart mindre plågat av reflektioner och spegelbilder än Toshiba 55WL68.

Ett snäpp längre upp i gråtonskalan har Sony-skärmen däremot inte lika precisa graderingar som Panasonics toppmodell 55VT30. Därför syns det inte lika många detaljer i mörka områden, och allt under en viss nivå blir helt svart. Ur det perspektivet kan svärtan bli en smula överdriven i vissa fall. Lyckligtvis har 55HX923 goda kalibreringsmöjligheter för den som vill fintrimma bilden.

Det som kanske är mest imponerande är bildens stora lugn. Rörelser återges sömlöst och det syns inte ens en antydan till flimmer eller brus. TV:n lyckas också bevara skärpan förvånansvärt väl i snabba rörelser, den är faktiskt fullt i klass med vår Panasonic-favorit på detta område.

3D
Allt som nämnts ovan kommer väl till pass när vi sätter på oss 3D-glasögonen och stoppar i Tron Legacy i Blu-ray-spelaren. 3D-bilden är välfokuserad och har en oerhört exakt djupkänsla, samtidigt som bilden är behaglig att titta på. 3D-bilden är knivskarp och panelens potenta ljusstyrka bidrar till att måla upp en bild som har ordentligt med tryck i färgerna. Här har Sony en klar fördel mot Panasonics 3D-plasma, som trots de senaste teknologiska landvinningarna inte kommer i närheten av samma ljusstyrka. Som bekant favoriserar de mörka 3D-glasögonen ljusstarka skärmar.

Men när det är sagt måste vi nämna att 55HX923 ändå inte har samma grymma skärpa och mängd detaljer som Panasonic, och att den har en gnutta mer dubbelbilder (crosstalk) än sin plasmarival, även om den kommer närmare än förra årets modeller. Vi får inte heller glömma LG:s LW650 med passiva glasögon som är markant mindre känslig för ljusa omgivningar. Trots detta är Sonys 55HX923 med god marginal den bästa LED-baserade 3D-skärmen med aktiva glasögon vi har sett hittills i år.

Slutsats
Sony 55HX923 har allt man kan förvänta sig av en tvättäkta toppmodell. Tack vare snygg design, massor av finesser och en härlig bildkvalitet är detta en TV för kräsna. Det är minsann inte alla som kan leverera en TV av den här kalibern för tillfället, och Samsung D8005 ligger trots sin trådsmala design inte riktigt på samma nivå som Sony rent bildmässigt.

55HX923 har en 2D-bild som är av klar referensklass och den flåsar till och med vår plasmareferens Panasonic 55VT30 i nacken på en rad områden. Bortsett från en gnutta crosstalk i 3D-bilden är det inte mycket vi kan klaga på den här gången!

Fakta & Betyg:
 • Pris: 33 000:-
  • 55-tums LED-LCD 3DTV, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • 2 USB
  • Wi-Fi, Ethernet
  • Skype Videochat

  Les också:

  Storstilad storskärm

  Kinesiska TCL är tillbaka med en prisvärd storskärm som hävdar sig bra mot rivalerna.

  Skön bild

  Med TX-75EX780 har Panasonic åstadkommit ännu en läcker storskärm som duger till det mesta.

  Explosiv kontrast

  Sonys flaggskepp Bravia KD-75XE9405 imponerar med en bild värdig en 75-tummare!

  Smart storskärm

  Samsungs 75-tummare ställer upp med läcker design, snygg bild-kvalitet och massor av smarta finesser.

  Saknar kontrast

  Philips-skärmen är testets billigaste men har inte lika bra kontrast som de bästa.

  Mega-TV till mini-pris

  Samsung billigaste storskärm är minsann inte dum att titta på

  Highend-TV till lågpris

  Samsungs billigaste highend-TV är användarvänlig och har färgsprakande bild i en läcker inpackning.

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, är en av de bästa TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.

  Flatskärm i rörelse

  Vogels är mästare på motorstyrt stål, kan de göra ljud också?

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet är 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvärda OLED55B7V är ett av de bästa TV-köpen du kan göra just nu.

  TV-konst på väggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut påminna om en tavla. Men The Frame är framför allt en utmärkt TV som är lätt att leva med i vardagsrummet.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse