annons
annons

test: Samsung UE46F6515

Mycket för pengarna

Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.

Samsung-TV:n har en uppsjö av finesser och smarta appar, inklusive Netflix och HBO, vilket gör den attraktiv för TV-serie- och filmfrälsta. Bildkvaliteten är hög, med fin kontrast, skärpa och sprudlande färger.
UE46F6515 har inte en särskilt imponerande svärta och bilden ser lite färglös ut om man tittar från sidan.

Man skulle kunna säga att Samsungs 6-serie motsvarar BMW:s 3-serie. Den innehåller mycket av tekniken från toppmodellerna, fast i en något enklare inpackning. UE46F6515 är en utgåva med vit ram och en genomskinlig plastlist runt panelen. Tillsammans med en förkromad fot är detta en smal och trendig TV.

Användning och finesser
Samsung-TV:n är mycket enkel att komma igång med. Du guidas genom en snygg installationsmeny och både anslutning till trådlöst nätverk och uppdatering av smartfinesserna går snabbt och effektivt.

UE46F6515 har två fjärrkontroller, den ena med mikrofon och tryckkänslig panel. Den kan användas för att sköta TV:n med rösten och att navigera runt på webbsidor. Det senare är en praktisk funktion, medan röststyrning känns mer som en gimmick än något man använder till vardags när man tittar på TV.

UE46F6515 har inbyggd TV-mottagare för marknätet, kabel och satellit. Har du en separat digitalmottagare kan Samsung-TV:n styra den också, inklusive att programmera PVR-inspelningar och visa den elektroniska programguiden (EPG).

Samsung har definitivt testets mest välutrustade app-sortiment. Båda de populära streaming-tjänsterna Netflix och HBO Nordic finns på plats. TV:n stöder så kallad Super HD-kvalitet från Netflix och är mycket snabb på att ladda menyer och filmer, förmodligen tack vare den kraftfulla dualcore-processorn som sitter inbyggd.

Bildkvalitet
UE46F6515 är en kant-LED-baserad LCD-TV och har Samsungs egen panelteknik (PVA) som är känd för att ha en mycket bra kontrast. Det är också vad vi ser i praktiken. TV:n har en briljant och kontrastrik bild som får fram massor av detaljer, även om svärtan verkar en smula grå jämfört med de allra bästa. Färgåtergivningen sprudlar av liv, men är inte helt neutral: standardläget är kallt och blåaktigt i färgtonen, men filmläget ser desto mer naturligt ut – fast med ett lite rödaktigt färgstick.

Detta är en TV som passar mest för allround-bruk snarare än att vara 100 % korrekt. Ljusstyrkan är så bra att det går fint att titta på TV i snudd på alla omgivningar. Nackdelen med den ljusstarka bildpanelen är att synvinkeln är aningen begränsad. Du behöver inte sitta långt ut mot sidan för att färgerna ska se urlakade ut och svart blir grått. Om du planerar att montera TV:n på väggen kan det därför vara smart att ha ett ledat väggfäste så att det går att vinkla skärmen i önskad riktning.

Ljudkvalitet
Tidigare Samsung-modeller har haft ett väldigt tunt ljud, och även om det har förbättrats i årets 6-serie så kommer nog många att sakna lite tryck och fyllighet, framför allt i dialogen. Lyckligtvis kan det vara både enkelt och billigt att uppgradera ljudet. UE46F6515 är utrustad med Samsung Sound Share, som kan överföra ljudet trådlöst till en Samsung-ljudlimpa.

Man skulle kunna säga att Samsungs 6-serie motsvarar BMW:s 3-serie. Den innehåller mycket av tekniken från toppmodellerna, fast i en något enklare inpackning. UE46F6515 är en utgåva med vit ram och en genomskinlig plastlist runt panelen. Tillsammans med en förkromad fot är detta en smal och trendig TV. Användning och finesser Samsung-TV:n är mycket enkel att komma igång med. Du guidas genom en snygg installationsmeny och både anslutning till trådlöst nätverk och uppdatering av smartfinesserna går snabbt och effektivt. UE46F6515 har två fjärrkontroller, den ena med mikrofon och tryckkänslig panel. Den kan användas för att sköta TV:n med rösten och att navigera runt på webbsidor. Det senare är en praktisk funktion, medan röststyrning känns mer som en gimmick än något man använder till vardags när man tittar på TV. UE46F6515 har inbyggd TV-mottagare för marknätet, kabel och satellit. Har du en separat digitalmottagare kan Samsung-TV:n styra den också, inklusive att programmera PVR-inspelningar och visa den elektroniska programguiden (EPG). Samsung har definitivt testets mest välutrustade app-sortiment. Båda de populära streaming-tjänsterna Netflix och HBO Nordic finns på plats. TV:n stöder så kallad Super HD-kvalitet från Netflix och är mycket snabb på att ladda menyer och filmer, förmodligen tack vare den kraftfulla dualcore-processorn som sitter inbyggd. Bildkvalitet UE46F6515 är en kant-LED-baserad LCD-TV och har Samsungs egen panelteknik (PVA) som är känd för att ha en mycket bra kontrast. Det är också vad vi ser i praktiken. TV:n har en briljant och kontrastrik bild som får fram massor av detaljer, även om svärtan verkar en smula grå jämfört med de allra bästa. Färgåtergivningen sprudlar av liv, men är inte helt neutral: standardläget är kallt och blåaktigt i färgtonen, men filmläget ser desto mer naturligt ut – fast med ett lite rödaktigt färgstick. Detta är en TV som passar mest för allround-bruk snarare än att vara 100 % korrekt. Ljusstyrkan är så bra att det går fint att titta på TV i snudd på alla omgivningar. Nackdelen med den ljusstarka bildpanelen är att synvinkeln är aningen begränsad. Du behöver inte sitta långt ut mot sidan för att färgerna ska se urlakade ut och svart blir grått. Om du planerar att montera TV:n på väggen kan det därför vara smart att ha ett ledat väggfäste så att det går att vinkla skärmen i önskad riktning. Ljudkvalitet Tidigare Samsung-modeller har haft ett väldigt tunt ljud, och även om det har förbättrats i årets 6-serie så kommer nog många att sakna lite tryck och fyllighet, framför allt i dialogen. Lyckligtvis kan det vara både enkelt och billigt att uppgradera ljudet. UE46F6515 är utrustad med Samsung Sound Share, som kan överföra ljudet trådlöst till en Samsung-ljudlimpa.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung UE46F6515
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 46-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Optisk utgång, bluetooth
  • Smart Hub-internetportal
  • Pris: 8 000 kr
Pris: 8000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-