annons
annons

test: Samsung PS64F8505

Mörkrets furste

Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...

Samsung PS64F8505 har en gnistrande fin bildkvalitet, med imponerande svärta, färger och framför allt en ovanligt bra ljusstyrka för att vara en plasmaskärm. Smart-funktionerna är också bra, vilket gör detta till en oerhört komplett TV.
Som de flesta plasmaskärmar surrar nätdelen lite i PS64F8505, och du får också räkna med lite högre strömförbrukning än typiska LED-skärmar. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om.

Panasonic har länge varit frontfigur för plasmateknikens förträffliga bildkvalitet medan Samsungs plasmaskärmar har levt ett stilla liv i skuggan av den stora satsningen på LED-LCD och OLED. Därför är det inte säkert att alla känner till att Samsung har plasmaskärmar också, och dessutom av det riktigt fina slaget! Med nya F8505-serien verkar det till och med som om Samsung på allvar är ute efter Panasonics plats på tronen!

Användning och finesser
Detta är Samsungs plasmatoppmodell och precis som LED-8505-varianten är den fylld till brädden med finesser och funktioner, inklusive fjärrstyrning med hjälp av rösten och handrörelser. Vi ska inte gå in närmare på dem här, men de är åtminstone roliga partytrick. Desto mer intressant är att man kan dela material mellan TV:n och surfplatta eller mobiltelefon. Och till exempel ta med sig surfplattan till ett annat rum och titta vidare på TV-programmet där.

PS64F8505 har Samsungs välförsedda Smart Hub-portal. Där får du tillgång till streaming-tjänster som HBO, Netflix, YouTube och Skype, plus en hel del andra appar och spel. Användarvänligheten finns också på plats, med överskådliga och snabba menyer. Den inbyggda quadcore-processorn arbetar snabbt och smärtfritt. Det enda vi saknar är en bättre pekfjärr, à la vad LG har, men den är förmodligen Samsung lite för stolta för att ”kopiera”.

Bildkvalitet
Samsungs smarta LED-skärmar har länge givit bäst användarupplevelser, och även om bildkvaliteten har varit bra så har den inte varit banbrytande. Med den här plasman skulle man kunna säga att man får ”det bästa av två världar”.

Direkt ur kartongen imponerar Samsung med en förbluffande bra svärta, fullt i klass med Panasonic 65VT60. Båda är becksvarta när det verkligen gäller.

PS64F8505 har inte Panasonics avancerade THX-bildlägen men färgåtergivningen ligger ändå på samma nivå, fast med aningen mindre ”banding” i grått och grönt. Samsung-skärmen har en ytterst skarp bild som förstärker HD-känslan tack vare en konstlad men inte störande konturförbättring. TV:n har också en effektiv interpolering som ger mjuka men naturliga rörelser. Samsungs bildbehandling medför dock en något högre input lag (fördröjning i bildingången) än Panasonics, vilket är värt att tänka på för spelentusiaster.

Det mest imponerande med PS64F8505 är ändå den fina ljusstyrkan. Detta är en plasma med riktig smäll! Det är märkbart mer intensitet än i Panasonics plasmapanel och det ger Samsung en fördel i ljusare omgivningar. Samsung använder ett speciellt filter som minskar ljusgenomsläppet in i skärmen. Man ska dock veta att filtret minskar den vertikala synvinkeln ganska så markant. Om du ställer TV:n på golvet blir bilden svart om du står upp och tittar på den, samma sak händer om du sitter på golvet och hänger TV:n på väggen. Så länge du sitter på samma höjd som skärmen är det inga problem.

Panasonic har länge varit frontfigur för plasmateknikens förträffliga bildkvalitet medan Samsungs plasmaskärmar har levt ett stilla liv i skuggan av den stora satsningen på LED-LCD och OLED. Därför är det inte säkert att alla känner till att Samsung har plasmaskärmar också, och dessutom av det riktigt fina slaget! Med nya F8505-serien verkar det till och med som om Samsung på allvar är ute efter Panasonics plats på tronen! Användning och finesser Detta är Samsungs plasmatoppmodell och precis som LED-8505-varianten är den fylld till brädden med finesser och funktioner, inklusive fjärrstyrning med hjälp av rösten och handrörelser. Vi ska inte gå in närmare på dem här, men de är åtminstone roliga partytrick. Desto mer intressant är att man kan dela material mellan TV:n och surfplatta eller mobiltelefon. Och till exempel ta med sig surfplattan till ett annat rum och titta vidare på TV-programmet där. PS64F8505 har Samsungs välförsedda Smart Hub-portal. Där får du tillgång till streaming-tjänster som HBO, Netflix, YouTube och Skype, plus en hel del andra appar och spel. Användarvänligheten finns också på plats, med överskådliga och snabba menyer. Den inbyggda quadcore-processorn arbetar snabbt och smärtfritt. Det enda vi saknar är en bättre pekfjärr, à la vad LG har, men den är förmodligen Samsung lite för stolta för att ”kopiera”. Bildkvalitet Samsungs smarta LED-skärmar har länge givit bäst användarupplevelser, och även om bildkvaliteten har varit bra så har den inte varit banbrytande. Med den här plasman skulle man kunna säga att man får ”det bästa av två världar”. Direkt ur kartongen imponerar Samsung med en förbluffande bra svärta, fullt i klass med Panasonic 65VT60. Båda är becksvarta när det verkligen gäller. PS64F8505 har inte Panasonics avancerade THX-bildlägen men färgåtergivningen ligger ändå på samma nivå, fast med aningen mindre ”banding” i grått och grönt. Samsung-skärmen har en ytterst skarp bild som förstärker HD-känslan tack vare en konstlad men inte störande konturförbättring. TV:n har också en effektiv interpolering som ger mjuka men naturliga rörelser. Samsungs bildbehandling medför dock en något högre input lag (fördröjning i bildingången) än Panasonics, vilket är värt att tänka på för spelentusiaster. Det mest imponerande med PS64F8505 är ändå den fina ljusstyrkan. Detta är en plasma med riktig smäll! Det är märkbart mer intensitet än i Panasonics plasmapanel och det ger Samsung en fördel i ljusare omgivningar. Samsung använder ett speciellt filter som minskar ljusgenomsläppet in i skärmen. Man ska dock veta att filtret minskar den vertikala synvinkeln ganska så markant. Om du ställer TV:n på golvet blir bilden svart om du står upp och tittar på den, samma sak händer om du sitter på golvet och hänger TV:n på väggen. Så länge du sitter på samma höjd som skärmen är det inga problem.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung PS64F8505
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 64-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Viera Smart-portal
  • Pris: 30 000 kr
Pris: 30000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-