annonse
annonse
annonse

test: Philips 55PFL8008S/12

Svart sammet

Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

55PFL8008S har en särpräglad design och bra byggkvalitet. Fjärrkontroll med tangentbord förenklar inmatning av sökord och lösenord. Ljudet är också bra, med en överraskande fyllig bas. Bildkvaliteten är imponerande, med djup svärta och grym skärpa.
Philips-skärmen orsakar lite reflektioner under vissa ljusförhållanden, och smart-funktionerna känns tämligen tröga jämfört med konkurrenterna. Bortsett från Netflix och ett par lättklädda alternativ är urvalet av appar ganska så begränsat.

55PFL8008S är en välutrustad modell med synnerligen smakfull design och tresidigt Ambilight-omgivningsljus. Ramen är i svart krom vilket ger ett mer exklusivt utseende. Byggkvaliteten är fin, med exempelvis en sockel i solitt gjutjärn i stället för plast.

Användning och finesser
Philips fjärrkontroll är dubbelsidig, med ett tangentbord på baksidan som förenklar inmatning av lösenord och sökningar. Den har en inbyggd pekfunktion också, men känns inte lika känslig som och är lite trögare än LG:s Magic Remote. Menysystemet har sina brister och vi tycker att det tar onödigt lång tid att navigera i menysystemet. Kanske behövs det lite mer processorkraft?

Det har länge varit lite ont om appar hos Philips, men nu finns Netflix äntligen på plats. Dessutom finns ett par ljusskygga betal-appar av mer lättklädd sort. Miracast gör att man kan visa material från Android-baserade surfplattor och smartmobiler direkt på TV-skärmen, men i praktiken begränsas funktionen till bilder och video som ligger på mobilen.

Bildkvalitet
Philips har (precis som LG) fina bildinställningar från fabriken. Förhandsinställningarna ISF Day och ISF Night är kalibrerade efter branschstandarden 6500 Kelvin. Färgåtergivningen är både välnyanserad och exakt. Philips brukar ha en ganska så överdriven bildbehandling, men i ISF-läge är den reducerad eller avstängd helt och hållet, vilket syns på att bilden är både skarp och brusfri.

Detaljer i ansikten framträder utan att bilden är grov. Det finns också betydligt mer kontrast och liv i bilden än hos de billigare Samsung/LG-modellerna. Svärtan är påtagligt mörkare vilket ger en bättre djupkänsla. 55PFL8008S har däremot tendenser till ”clouding”, alltså ojämn ljusfördelning som orsakar ljusare fläckar i det svarta. Philips har också valt ett något blankare frontglas på den här modellen, som orsakar mer reflektioner från rummet. Detta märks bara när man tittar på TV i mörker, men påverkar filmkänslan. Vi saknar definitivt det supermatta ”Moth”-filtret i den gamla toppmodellen 46PFL9705. Men för de här pengarna har 55PFL8008S utan tvekan en riktigt tjusig bild.

Ljudkvalitet
Philips har givit sina TV-apparater ett märkbart lyft i ljudet och det gäller 55PFL8008S också. Ljudet från de bakåtriktade högtalarna är väsentligt fylligare och har en öppnare ljudkaraktär än de billigare testdeltagarna. Philips TV har till och med lite bas, vilket förbättrar upplevelsen av film och musikprogram.

Bästa pris på Philips 55PFL8008S/12
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums 3D LED-LCD, 1920 x 1080
  • DVB-T2/C/S2
  • 4 HDMI, 3 USB
  • Optisk utgång
  • Miracast
  • Pris: 20 000 kr
Pris: 20000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.