annons
annons

Smarta TV-apparater i 46–80 tum

Storleken räknas!

TV-djungeln är större och snårigare än någonsin. Vi har trängt oss fram bland smått och stort, dyrt och billig för att försöka ge dig en bättre översikt!

Årets nya TV-modeller kan locka med bättre bild till samma priser som fjolårsmodellerna, men det viktigaste är att funktionerna som länge har kallats för ”smart TV” nu börjar fungera. Redan de billigaste TV-apparaterna har blivit riktigt snabba och har uppskattade appar som Skype, Netflix och internet direkt på skärmen.

En annan trend är att priserna på de jättestora TV-apparaterna fortsätter att sjunka, under hård press från de allra senaste 4K-skärmarna. Årets modeller ger full tillgång till samtliga programplattformar, oavsett om man föredrar marknätet, kabel-TV, parabol eller webb-TV via den inbyggda TV-mottagaren.

Tyvärr är det om möjligt ännu lättare att bli förvirrad än tidigare. Stora märken som Samsung, LG, Sony, Philips och Panasonic kivas om TV-köparnas gunst med ett virrvarr av modeller att välja mellan. Vilken ska man ha? Och vad kostar egentligen en bra TV nu för tiden?

Storleken räknas
Det första du bör veta när du ger dig ut i djungeln är hur stor TV du vill ha. Det finns nämligen ett klart samband mellan pris, kvalitet och skärmstorlek. Det är ingen idé att betala en förmögenhet för en liten TV som bara ska stå i köket eller sommarstugan. Däremot blir kvaliteten desto viktigare när bilden blåses upp i stort format och alla detaljer (och brister) syns tydligare.

Storleken bör du avgöra efter avståndet till soffan och vad TV:n ska användas till. 40–46 tum är den vanligaste storleken i dag och passar fint till normala sittavstånd på 2 eller 3 meter. Om du sitter långt från skärmen kan du med fördel välja en 55-tummare, vilket är en storlek som blir allt populärare.

Men om du är en film- eller fotbollsälskare och vill återskapa biosalongen eller fotbollsstation hemma, då? Då kan skärmen nästan inte bli för stor. Priserna på riktigt maffiga skärmar över 60 tum har nu sjunkit till nivåer som är inom räckhåll för vanligt folk och förmedlar bildupplevelser som verkligen suger in dig i handlingen. Kom bara ihåg att det nästan är ett krav att materialet håller HD-kvalitet när bilden fyller hela synfältet.

Styr TV:n med surfplatta och mobil
I soffan finns surfplattan eller mobilen oftast inom räckhåll. Och det fina är numera att du kan använda den till TV:n. TV-upplevelsen går att sköta från appar på surfplattan, och det går till och med att dela material mellan de två skärmarna. Du kan till exempel titta i TV-guiden, programmera inspelningar och kolla på flera olika kanaler på surfplattan innan du väljer vad du vill titta på på den stora skärmen. Du får helt enkelt en bättre kontroll över TV-tittandet.

Streaming on demand
Streaming – eller strömning, som vi väl så småningom bara kommer att kalla det – håller på att ta över underhållningsvärlden. Nu när YouTube och andra videotjänster bara är på en knapptrycknings avstånd har vi vant oss vid att kunna titta och lyssna på vad vi vill, när vi vill. Det är med andra ord inte så konstigt att filmtjänster som Netflix och HBO, precis som musiktjänsterna Spotify och Wimp, har blivit otroligt populära på kort tid. Så småningom kommer du också att kunna se flera av de ”direktsända” TV-programmen precis när det passar dig.

Testet
I det här testet har vi undersökt ett tvärsnitt av marknaden, från mellanklassen ända upp till highend-klassen. Urvalet består av de mest intressanta modellerna i sina respektive storleks- och prisklasser. I låg-/mellanprisklassen står slaget mellan Samsung och LG. I den övre mellanklassen är det Sony och Philips som ställer upp. Panasonic möter Samsung i kamp om de designintresserade kunderna. Och sist – men absolut inte minst! – ställer både Samsung och Panasonic upp med stora plasmaskärmar. Testets joker är Sharps nya och enorma 80-tummare.

Som vanligt är konkurrensen stenhård, men vi letar efter både den allra bästa TV:n och det allra bästa köpet för alla prismedvetna.

Bästa pris på Smarta TV-apparater i 46–80 tum
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-