Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Smarta TV-apparater i 46–80 tum

Storleken räknas!

TV-djungeln är större och snårigare än någonsin. Vi har trängt oss fram bland smått och stort, dyrt och billig för att försöka ge dig en bättre översikt!

Av / 2013-10-23 - 06:00
Smarta TV-apparater i 46–80 tum
Audun Hage

Produkter i detta test

Årets nya TV-modeller kan locka med bättre bild till samma priser som fjolårsmodellerna, men det viktigaste är att funktionerna som länge har kallats för ”smart TV” nu börjar fungera. Redan de billigaste TV-apparaterna har blivit riktigt snabba och har uppskattade appar som Skype, Netflix och internet direkt på skärmen.

En annan trend är att priserna på de jättestora TV-apparaterna fortsätter att sjunka, under hård press från de allra senaste 4K-skärmarna. Årets modeller ger full tillgång till samtliga programplattformar, oavsett om man föredrar marknätet, kabel-TV, parabol eller webb-TV via den inbyggda TV-mottagaren.

Tyvärr är det om möjligt ännu lättare att bli förvirrad än tidigare. Stora märken som Samsung, LG, Sony, Philips och Panasonic kivas om TV-köparnas gunst med ett virrvarr av modeller att välja mellan. Vilken ska man ha? Och vad kostar egentligen en bra TV nu för tiden?

Storleken räknas
Det första du bör veta när du ger dig ut i djungeln är hur stor TV du vill ha. Det finns nämligen ett klart samband mellan pris, kvalitet och skärmstorlek. Det är ingen idé att betala en förmögenhet för en liten TV som bara ska stå i köket eller sommarstugan. Däremot blir kvaliteten desto viktigare när bilden blåses upp i stort format och alla detaljer (och brister) syns tydligare.

Storleken bör du avgöra efter avståndet till soffan och vad TV:n ska användas till. 40–46 tum är den vanligaste storleken i dag och passar fint till normala sittavstånd på 2 eller 3 meter. Om du sitter långt från skärmen kan du med fördel välja en 55-tummare, vilket är en storlek som blir allt populärare.

Men om du är en film- eller fotbollsälskare och vill återskapa biosalongen eller fotbollsstation hemma, då? Då kan skärmen nästan inte bli för stor. Priserna på riktigt maffiga skärmar över 60 tum har nu sjunkit till nivåer som är inom räckhåll för vanligt folk och förmedlar bildupplevelser som verkligen suger in dig i handlingen. Kom bara ihåg att det nästan är ett krav att materialet håller HD-kvalitet när bilden fyller hela synfältet.

Styr TV:n med surfplatta och mobil
I soffan finns surfplattan eller mobilen oftast inom räckhåll. Och det fina är numera att du kan använda den till TV:n. TV-upplevelsen går att sköta från appar på surfplattan, och det går till och med att dela material mellan de två skärmarna. Du kan till exempel titta i TV-guiden, programmera inspelningar och kolla på flera olika kanaler på surfplattan innan du väljer vad du vill titta på på den stora skärmen. Du får helt enkelt en bättre kontroll över TV-tittandet.

Streaming on demand
Streaming – eller strömning, som vi väl så småningom bara kommer att kalla det – håller på att ta över underhållningsvärlden. Nu när YouTube och andra videotjänster bara är på en knapptrycknings avstånd har vi vant oss vid att kunna titta och lyssna på vad vi vill, när vi vill. Det är med andra ord inte så konstigt att filmtjänster som Netflix och HBO, precis som musiktjänsterna Spotify och Wimp, har blivit otroligt populära på kort tid. Så småningom kommer du också att kunna se flera av de ”direktsända” TV-programmen precis när det passar dig.

Testet
I det här testet har vi undersökt ett tvärsnitt av marknaden, från mellanklassen ända upp till highend-klassen. Urvalet består av de mest intressanta modellerna i sina respektive storleks- och prisklasser. I låg-/mellanprisklassen står slaget mellan Samsung och LG. I den övre mellanklassen är det Sony och Philips som ställer upp. Panasonic möter Samsung i kamp om de designintresserade kunderna. Och sist – men absolut inte minst! – ställer både Samsung och Panasonic upp med stora plasmaskärmar. Testets joker är Sharps nya och enorma 80-tummare.

Som vanligt är konkurrensen stenhård, men vi letar efter både den allra bästa TV:n och det allra bästa köpet för alla prismedvetna.

Produkter i detta test

Sharp LC-80LE857E

Om 65 tum är för litet

Sharps nyaste kreation tar sikte på dig som aldrig kan få för stor bild! Här snackar vi om en 80-tums TV som kan ersätta projektorn för hemmabio, sport och spel.

Sharp LC-80LE857E har en enorm bild som fyller hela synfältet och förstärker inlevelsen på ett sätt som bara stora skärmar kan. LED-tekniken ser till att ljusstyrkan och kontrasten är utmärkt, tillräckligt för att skärmen ska fungera fint dagtid, till skillnad från projektorer och vissa plasmaskärmar.
I mörka omgivningar kommer Sharp-skärmen till korta. Svärtan är långt ifrån i toppklass och synvinkeln är begränsad. Man kan inte sitta många i soffan innan de som sitter ytterst tycker att bilden blir blåaktig.
Läs hela testet

Panasonic TX-P65VT60

Konungens återkomst?

Panasonics plasmaskärmar har varit herre på täppan länge när det gäller bildkvalitet, och 65VT60 är ingen besvikelse.

Panasonic 65VT60 har en enastående bildkvalitet med djup svärta, naturliga färger och bra synvinkel.
Ett par färggraderingar glider in i varandra vilket ger en aning färre nyanser än vi hade velat. Som vanligt med plasmatekniken får du tåla lite surrande från plasmapanelen, plus visst fläktljud. Ljusstyrkan är också begränsad på den här plasmaskärmen som passar bäst i mörka rum.
Läs hela testet

Philips 55PFL8008S/12

Svart sammet

Philips ställer upp med en stilig blanksvart TV som har en imponerande svärta för att vara LED …

55PFL8008S har en särpräglad design och bra byggkvalitet. Fjärrkontroll med tangentbord förenklar inmatning av sökord och lösenord. Ljudet är också bra, med en överraskande fyllig bas. Bildkvaliteten är imponerande, med djup svärta och grym skärpa.
Philips-skärmen orsakar lite reflektioner under vissa ljusförhållanden, och smart-funktionerna känns tämligen tröga jämfört med konkurrenterna. Bortsett från Netflix och ett par lättklädda alternativ är urvalet av appar ganska så begränsat.
Läs hela testet

LG 47LA667V

Vit utmanare

Koreanska LG fortsätter att vara Samsungs svåraste rival, med massor av smarta och välutrustade TV-apparater.

Bilden präglas av att LG har varit noggranna med bildinställningarna. 47LA667V har rika färger utan att vara övermättad, och strålande skärpa utan att överdriva. Magic Remote-fjärrkontrollen ger dessutom TV:n en ypperlig användarvänlighet som det är lätt att vänja sig vid.
Mycket plastkänsla och relativt tunt ljud.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005

Knivskarp dröm-TV

Sonys 4K-TV är definitivt en av årets grymmaste TV-apparater!

Bildkvaliteten är rent allmänt mycket hög och Sonys X-reality-teknik gör ett mästerligt jobb med uppskalningen så att man kan ha mycket glädje av TV:n även utan 4K-material. Dessutom har Sony lyckats klämma ut imponerande bra ljud ur de inbyggda högtalarna.
Den är stor, den är dyr och i dagsläget finns det inte mycket 4K-material att titta på.
Läs hela testet

Philips 65PFL9708

Djup och realism

Philips efterlängtade 9000-serie har en extremt skarp bild. Mycket bättre än så här kan det inte bli!

Philips 65PFL9708 har en stor och knivskarp bild som ingen vanlig Full-HD kan mäta sig med. Ljudet och skötseln är också bra. Detta är utan tvekan en kostsam TV, men jämfört med andra 4K-modeller har den ett förhållandevis bra pris.
Även om upplösningen är helt grym så är detta en konventionell kant-LED-LCD med den teknikens styrkor och svagheter. De allra kräsnaste bildfantasterna kommer nog att sakna svärtan i de bästa bak-LED- och plasmaskärmarna.
Läs hela testet

Samsung UE55F8505

Linjeläcker smart-TV

Koreanska Samsung vilar minsann inte på sina lagrar. I år har de till och med släppt en designvariant av deras designmodell!

Samsung UE55F8505 är en ovanligt läcker TV att titta på, med snygg böjd fot och borstad aluminiumfinish som ger ett intryck av kvalitet. Bildkvaliteten är identisk med den lite billigare F8005-modellen, och det är minsann ingen dålig TV att kopiera. Samsung-skärmen har kontrast, svärta och skärpa i toppklassen, plus marknadens bästa smart-plattform.
Det mer påkostade utförandet innebär naturligtvis att du måste betala mer pengar för samma bildkvalitet.
Läs hela testet

Samsung UE46F6515

Mycket för pengarna

Du behöver inte köpa Samsungs dyraste TV för att komma åt smarta finesser. Många av godbitarna finns i den betydligt billigare – och nästan lika ståtliga – 6-serien.

Samsung-TV:n har en uppsjö av finesser och smarta appar, inklusive Netflix och HBO, vilket gör den attraktiv för TV-serie- och filmfrälsta. Bildkvaliteten är hög, med fin kontrast, skärpa och sprudlande färger.
UE46F6515 har inte en särskilt imponerande svärta och bilden ser lite färglös ut om man tittar från sidan.
Läs hela testet

Samsung PS64F8505

Mörkrets furste

Samsungs nya plasma har det bästa av två världar: extrem bild och bra smart-funktioner. Detta är en TV vi verkligen kan rekommendera ...

Samsung PS64F8505 har en gnistrande fin bildkvalitet, med imponerande svärta, färger och framför allt en ovanligt bra ljusstyrka för att vara en plasmaskärm. Smart-funktionerna är också bra, vilket gör detta till en oerhört komplett TV.
Som de flesta plasmaskärmar surrar nätdelen lite i PS64F8505, och du får också räkna med lite högre strömförbrukning än typiska LED-skärmar. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om.
Läs hela testet

Sony KDL-55W805/807

Bra på det mesta

Sony har satsat stora resurser på sina 4K-modeller det senaste året, men det hindrar dem inte från att introducera intressanta Full-HD-apparater. Och KDL-55W805 är definitivt en spännande representant för sin prisklass!

Sony 55W805 har ett diskret utseende och bilden har inte nödvändigtvis lika stor ”wow-faktor” som några av konkurrenterna. De som föredrar naturliga färger uppskattar nog däremot Sony-skärmens välbalanserade bildbehandling, som är något av det finaste vi har sett i prisklassen och som tål att jämföras med mycket dyrare TV-apparater.
Ljudet är tunt och utseendet kanske inte det mest rafflande.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen