TEST AV Smarta hem

Gör huset klokare

Det intelligenta och smarta hemmet har varit pÄ tapeten lÀnge nu.

Tills för nÄgra Är sedan var begreppet dock reserverat för dyra totallösningar, med kilometervis av kablar och sofistikerad utrustning som bara kunde installeras av en certifierad tekniker.

Detta har den tekniska utvecklingen lyckligtvis lyckats Àndra pÄ, vilket innebÀr att smarta hem i dag Àven Àr tillgÀngliga för helt vanliga mÀnniskor om de köper sÄ kallade smart home devices (smarta hem-enheter). Man mÄste inte lÀngre köpa hela konceptet utan kan helt enkelt investera i en eller flera produkter och sjÀlv montera och installera dem hemma.

Men i och med den ökade tillgÀngligheten har det dykt upp ett par nya problem. Förr i tiden sÄg teknikern till att allting fungerade, men numera Àr man i klorna pÄ tillverkarna och helt beroende av att de vill fungera med varandra. Ett smart hem Àr ju bara riktigt smart nÀr alla prylar pratar med varandra. Och pÄ den punkten Àr det tyvÀrr lÄngt kvar.

(Foto: Tillverkare)

Vad kan jag ha det till?

För att bĂ€ttre förstĂ„ vad ett smart hem egentligen innebĂ€r kan det vara bra med ett par exempel. Vill du spara energi och dĂ€rmed pengar gĂ„r det att göra genom att utrusta hemmet med en rad sammankopplade sensorer. Tanken Ă€r att nĂ€r de fasta installationerna – till exempel el, vatten, vĂ€rme och ljus – kan kommunicera sĂ„ kan deras förbrukning ocksĂ„ justeras efter varandra och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt regleras för att fungera sĂ„ energieffektivt som möjligt.

Varför ska elementen köra för fullt nÀr du vÀdrar? Och hur Àr det med belysningen, kom du ihÄg att slÀcka lamporna nÀr du gick hemifrÄn? Med sensorer pÄ dörrar och fönster och vid termostaten pÄ elementet slipper du elda för krÄkorna och kan sÀtta pÄ och stÀnga av vÀrmen precis som du vill. Och med hjÀlp av GPS-signalen i din mobil kan smarta LED-glödlampor ha koll pÄ om du Àr hemma och alltsÄ slÀcka sig sjÀlva om du inte Àr det. Riktigt smart!

Vilken sorts apparater?

Ett smart hem bestÄr dock av mer Àn bara ljus och vÀrme. Rent övergripande kan produkterna delas in i fyra huvudkategorier. Den första omfattar styrning av hemmet, inklusive hÄlla koll pÄ energiförbrukningen. Intelligenta wifi-termostater styr pÄ egen hand uppvÀrmningen och nÀtverksanslutna LED-lampor tÀnds och slÀcks av sig sjÀlva. BÄda styrs frÀmst via appar i telefonen, men det Àr nya och Ànnu smartare saker pÄ gÄng. I USA Àr röststyrning stort och Àven om vi hÀr hemma kan leka lite med Apples Siri och Homekit sÄ ligger vi lÄngt efter. SkÀlet Àr bland annat sprÄkförbistring och det faktum att vÄra marknader Àr alldeles för smÄ.

Övervaka hemmet

En annan produktkategori som vĂ€xer sakta men sĂ€kert ”over there” Ă€r sĂ€kerhet och övervakning. Med hjĂ€lp av larm, kameror och elektroniska lĂ„s kan du hela tiden hĂ€nga med i vad som hĂ€nder i och runt ditt hem, var du Ă€n befinner dig. SlĂ€pp in brevbĂ€raren sĂ„ att han kan leverera paketet du har vĂ€ntat pĂ„ hela dagen eller hĂ„ll ett öga pĂ„ barnen som kom hem tidigt frĂ„n skolan. Övervakningskamerorna vet om du Ă€r hemma eller inte och skickar meddelanden om de registrerar rörelser eller till och med ser ansikten som de inte kĂ€nner igen. Rena rama science fiction.

Massor av underhÄllning

Även underhĂ„llningsprodukterna passar in fint i det smarta hemmet. Praktiskt taget alla produkter med sjĂ€lvaktning kan numera kopplas till det trĂ„dlösa nĂ€tverket och dĂ€rifrĂ„n kan de styra bĂ„de TV, högtalare, streaming-boxar och radioapparater. Smart-TV har funnits i flera Ă„r men det Ă€r först nu som vi börjar vi se hur praktiska de kan vara. Ringer nĂ„gon dörren sĂ„ visas bilden frĂ„n porttelefonen pĂ„ skĂ€rmen. Är det nĂ„gon du vill slĂ€ppa in sĂ„ lĂ„ser du upp dörren med fjĂ€rrkontrollen.

Köket Àr ocksÄ med

Till sist har vi vitvaror och andra saker som vi brukar hitta i köket. Det har lÀnge varit en framtidsvision att kylskÄpet hÄller koll pÄ bÀst före-datum och sjÀlv bestÀller nya matvaror eller pÄminner dig om att göra det. SÄ Àr det inte lÀngre. Produkterna finns i verkligheten, Àven om det Àr det Àr en kategori som vi inte ser sÄ mycket av pÄ vÄra breddgrader.

Pratar inte samma sprÄk

TyvĂ€rr finns det ett stort problem med smarta hem, som vi nĂ€mnde i inledningen. Även om alla produkter Ă€r anslutna till samma nĂ€tverk sĂ„ betyder inte det att de nödvĂ€ndigtvis kan kommunicera med varandra. Ännu sĂ„ lĂ€nge finns det inte nĂ„gon gemensam trĂ„dlös standard och varje tillverkare har utvecklat en egen app som styr de egna produkterna. DĂ„ ryker hela idĂ©n om det riktigt smarta hemmet och anvĂ€ndaren upplever det som rörigt. Lyckligtvis Ă€r det en Ă€ndring pĂ„ gĂ„ng och flera tillverkare har precis börjat öppna sina egna system för andra och arbeta tillsammans. Detta gĂ„r till exempel att göra med Apples Homekit, Amazon Alexa och Google Home. Även andra mĂ€rken, till exempel danska Bang & Olufsen har insett att det Ă€r dags att sluta isolera sig och de har dĂ€rför öppnat dörren till sitt BeoLink-system sĂ„ att du nu kan integrera alla dina enheter i en enda paketlösning. SĂ„dant Ă€r trevligt att se.

Vart Àr vi pÄ vÀg?

Tanken med det smarta hemmet, vare sig man gillar det eller ej, Ă€r att alla enheter i hushĂ„llet kan kommunicera. Klockan kan prata med ugnen och klockradion i sovrummet kan prata med kaffekokaren i köket. Har du en högtalare som Alexa eller Google Home sĂ„ kan du prata med allihop – alltsĂ„ med riktiga ord. De med teknikskrĂ€ck kan mycket vĂ€l börja darra pĂ„ manschetten. Det handlar om att slĂ€ppa taget och lĂ„ta tekniken styra. Mardrömsscenariot Ă€r naturligtvis roboten HAL 9000 frĂ„n 2001: En rymdodyssĂ©. SĂ„ illa lĂ€r det knappast gĂ„, Ă€ven om tanken Ă€r intressant. Hur sĂ„rbara blir vi om hela hemmet Ă€r uppkopplat pĂ„ nĂ€tet?

Hur Àr det med sÀkerheten?

I likhet med andra internetanslutna enheter kan det finnas en sĂ€kerhetsrisk att ge smarta hem-enheter tillgĂ„ng till hemnĂ€tverket. Det sĂ€ger sig sjĂ€lvt. En hackare kan vilja komma Ă„t elektroniska dörrlĂ„s, kameror eller larm. Ja, till och med LED-lamporna kan vara intressanta eftersom minsta spricka i sĂ€kerheten kan ge till­gĂ„ng till mer. Och ja, rent tekniskt Ă€r det möjligt att hacka sig in pĂ„ en sĂ€kerhetskamera eller till och med tvĂ€ttmaskinen. SĂ„ kom ihĂ„g att skydda nĂ€tverket med lösenord och se till att kontinuerligt uppdatera programvara och firmware pĂ„ alla nĂ€tverksanslutna enheter. Är du extra paranoid sĂ„ kan du göra en webbsökning och se om nĂ„gon av dina smarta enheter finns med pĂ„ svarta listan över saker som kan nĂ„s utifrĂ„n nĂ€tverket.

PÄ webbsidan http://iotscanner.bullguard.com, finns den sÄ kallade Shodan-listan, som Àr en lista över vÀrldens alla internetuppkopplade enheter.

TEST AV Tado Smart Radiator Termostat Starter Kit

Med smarta termostater ska du kunna spara upp till 31 % i uppvĂ€rmningskostnader per Ă„r. StĂ€ll in dem pĂ„ önskad temperatur och glöm dem. TyvĂ€rr saknar radiatortermostaterna frĂ„n tyska TadoLäs hela testet...

TEST AV Witti Beddi

Tanken bakom Beddi frĂ„n Witti design Ă€r bra. Stoppa i en massa smarta funktioner i en klockradio och lĂ„t den fungera som huvudcentral frĂ„n sĂ€ngkanten. DessvĂ€rre Ă€r slutresultatet inte riktigtLäs hela testet...

TEST AV Sonos Play:5
April 2017Sonos Play:5

Ett smart hem mĂ„ste naturligtvis ha smarta, internetuppkopplade högtalare. Och dĂ„ gĂ„r det inte att bortse frĂ„n Sonos. Precis som Philips och deras Hue har Sonos fördelen av att haLäs hela testet...

TEST AV Logitech Harmony Elite

Röststyrning av smarta hem Ă€r pĂ„ gĂ„ng, men vi Ă€r fortfarande ett par stycken kvar som föredrar fysiska knappar. Det Ă€r hĂ€r en multifjĂ€rr kommer in i bilden. Harmony EliteLäs hela testet...

TEST AV Panasonic HN6012 Monitoring & Control Kit

Det har hĂ€nt mycket pĂ„ omrĂ„det sedan 2015 nĂ€r Panasonic lanserade sitt KX-HN6012 Home Monitoring and Control Kit. Paketet kan dĂ€rför tyckas vara en smula förĂ„ldrat. Det Ă€r tĂ€nkt somLäs hela testet...

TEST AV Philips Hue Starter Kit
April 2017Philips Hue Starter Kit

Vill du utrusta ditt hem med smarta LED-lampor som tĂ€nds och slĂ€cks pĂ„ kommando och till och med kan lysa i regnbĂ„gens alla fĂ€rger, sĂ„ klarar du dig inte utanLäs hela testet...

TEST AV Elgato Eve Room

Elgato har en rad smarta produkter i EVE-varumĂ€rket som alla stöder Apple Homekit. Gemensamt för dem alla Ă€r att de Ă€r lite billiga att titta pĂ„ men otroligt enkla attLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Roccat Kone AIMO

Tysk precision

Tuffare Àn sÄ hÀr kan inte en mus se ut!

TEST: Kingston HyperX Pulsefire FPS

Sann minimalism

HyperX har hoppat över det mesta, hÀr Àr mus som inte Àr skrytsamt prÄlig.

TEST: Mionix Castor Ice Cream

Gaming för gottegrisar

Allting behöver inte vara svart. Mionix Àr lika cool som pepparmintsglass.

TEST: HP Omen Mouse 600

Snabb pÄ avtryckaren

HP:s spelmus Àr snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

TEST: Razer Lancehead Tournament Edition

Racer-Razer med grepp

Razers turneringsversion ger dig ett litet försprÄng.

TEST: Logitech G903 Wireless

Sci-fi-extravagans

Logitechs mÀstarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

TEST: SteelSeries Rival 310

Prosaisk handredskap

No-nonsense-verktyg för spelare som inte vill lÀgga extra pÄ funktioner som inte vinner spelen.

TEST: Asus ROG Gladius II

Tivoli pÄ musmattan

Gaming handlar om att ha kul, och Asus gÄr hela vÀgen med en lyckad mus.

TEST: 8 gaming-möss

Handvapen för spelare

Vi har lagt vantarna pÄ Ätta av de bÀsta mössen som Àr speciellt gjorda för gaming.

TEST: Huawei MateBook X 53019308

LÀcker rese-bÀrbar

Huaweis första resvÀnliga laptop Àr inte dum!

TEST: MSi Trident 3 VR7RC-241EU

Konsol-dödaren

Den tar inte mer plats Ă€n en konsol pĂ„ TV-bĂ€nken – men har helt andra möjligheter och muskler.

TEST: Asus Gr8 TO222

Valuta för pengarna

Blygsam budget behöver inte betyda lÄngsamma, hackande spel.

Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×