Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Skullcandy Crusher

Huvudskakande basfest

Hörlurar med ”turboladdning” i form av inbyggd aktiv subbas.

Av / 2015-04-20 - 06:00
Skullcandy Crusher
John Hvidlykke

Amerikanska Skullcandy gör hörlurar med attityd. Några av dem har – diplomatiskt uttryckt – varit mindre övertygande rent ljudmässigt, men de har osat tuff street-känsla lång väg. Sedan 2012 har dock Skullcandy ändrat stil och satsat på att bygga hörlurar i den bättre änden, både vad gäller pris och kvalitet. Aviator-modellen är en av de mer lyckade i den nya serien.

Skullcandy Crusher skiljer sig från mängden genom att ha en inbyggd subbas med aktiv förstärkning. Förutom det normala 4 cm-elementet sitter det ett extra ”sensation-element” som har en egen klass D-förstärkare. Basförstärkaren får ström från ett vanligt AA-batteri, som räcker i ungefär 40 timmar.

Crusher är en over-ear-hörlur i enfärgad, matt plast – naturligtvis med Skullcandys kraniedesign. Öronkuddarna är av mjuk plast i samma färg. Den löstagbara, gummerade minijack-kabeln är försedd med fjärrkontroll och mikrofon. En omkopplare på vänster öronkåpa ställer in hur mycket extra kräm subbasen ska bidra med. Allt känns rejält byggt, men också lite plastigt.

Huvudskakande bas
Det första man lägger märke till är att det säger ”boing” när man knackar på kåporna eller huvudbygeln med ett finger. Djupbaselementet är nämligen inget konventionellt element utan en tung resonansfjäder som fungerar ungefär som en stämgaffel. Effekten kan jämföras med turboladdningen i en bil. Vid låga varvtal händer ingenting men när det går tillräckligt fort så sparkar turbon igång – eller sätts fjädern i svängning, i det här fallet.

Som helhet betraktat är ljudet utmärkt för en hörlur i budgetklassen. Det finns inga större betoningar i mellanregistret och diskanten är lite dämpad men prydlig. Ljudet är inte vansinnigt avslöjade, men den grundläggande kvaliteten finns där. De flesta Crusher-kunderna ger dock blanka tusan i allt vad mellanregister och diskant heter. Det handlar bara om BAS!

skullcandy_crusher2

Ketchup-effekt
Man får vrida upp volymen rejält för att väcka extrabasen till liv, men när det väl händer går det i stort sett inte att stoppa den igen. Om man vrider upp helt så drunknar allt annat i dånande bas, som fortsätter och som skickar ner skakningar längs nacken och in i skallbenet. Med reglaget kan man justera nivån, men det finns en utpräglad ketchup-effekt i Crushers basåtergivning. Är volymen för låg så händer ingenting, men när den väl vaknar så dränker den allting. Det lär säkert tilltala somliga, medan andra bara kommer att skaka på huvudet. Vad som däremot är objektivt helt klart är att basen är långsam. Det tar tid för sensationselementet att sättas i gungning, och lika lång tid för det att lugna ner sig. Impulsåtergivning är inte Chrushers starkaste sida.

Slutsats
Skullcandy Crusher är ett kul sällskap som spelar tyngre bas än någon annan hörlur jag har testat. Men förvänta dig inte något exakt ljud. Vill du bli helt omskakad av bas som känns ända ner i knäna är däremot Crusher både effektiv och förhållandevis billig.

Ljud & Bild tycker

Du får bas för hela slanten med den här hörluren som är gjord för att ha kul. Ganska bra täckning av resten av tonregistret. Basen är allt annat än naturlig. Den kommer och går som den har lust, och impulsåtergivningen är usel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen