TEST AV Rega Planar 1

BĂ€ttre budgetljud

Rega har förnyat sina skivspelare, nu har Àven budgetklassen fÄtt frÀschare ljud.

Ljud & Bild tycker:
VÀlljudande vinylspelare med levande ljudbild, fÀngslande dynamik och enkel skötsel.
KÀnslig för vibrationer.

Utbudet av billiga skivspelare har exploderat i takt med den ökande försÀljningen av LP-skivor. Nya mÀrken har dykt upp överallt och nu för tiden sÀljer till och med bensinstationer vinyl.

Vad beror detta nyfunna intresse för gammal teknik pÄ? Kanske pÄ att musiken blivit digitaliserad, osynlig och dÀrför opersonlig. Med all streaming som inte tycks ha nÄgon Ànde.

Alternativet lÄter för obekvÀmt och opraktiskt för mÄnga: att ha en skivspelare i vardagsrummet, LP-skivor i bokhyllan och en skivborste i lÄdan. Det Àr enklare att öppna Spotify, som Àr vÀrldens största musikarkiv. Men bÀttre ljud fÄr du inte. Bara mer bekvÀmt ljud.

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Ur den synvinkeln Àr skivspelaren en anakronism. Tekniken kommer frÄn förrförra Ärhundradet, skivorna Àr ömtÄliga och tÄl inte sÀrskilt mycket. Tar du inte hand om grammofonen och skivorna sÄ lÄter det dÄligt.

Trots detta sÀljs det fler skivor nu Àn pÄ flera Ärtionden.

Att ge engelska Rega Àran för det vore vÀl att ta i. Men de ska ha beröm för att de har stÄtt pall mot bÄde CD-revolutionen och strömning, och haft en oavbruten produktion av skivspelare sedan 70-talet.

PÄ den tiden skaffade de ett rykte om sig att vara bÀst pÄ att bygga billiga men prisvÀrda skivspelare. Enkla, rejÀla och vÀlljudande. Deras gamla Planar-modeller kan fortfarande uppgraderas, repareras och spela skivor. NÀr de flesta av konkurrenterna ligger pÄ soptippen.

I dag Àr situationen annorlunda. Marknaden svÀmmar över av billiga skivspelare, men Rega har försökt att utveckla sina sÄ att de kan behÄlla sitt goda namn och rykte.

DÀrför har snart alla modellerna antingen genomgÄtt en uppgradering eller bytts ut mot bÀttre modeller. Som den hÀr: Regas billigast skivspelare.

Nytt, nytt, nytt

De kallar den för Planar 1, och allting Àr nytt. Det Àr bara designen som pÄminner om Àldre modeller. Den finns i svart och vitt, har en ny tonarm, bÀttre lager av mÀssing, ny skivtallrik, styvare chassi och ny pickup.

Precisionen i den nya tonarmens upphÀngning Àr förbÀttrad betydligt jÀmfört med föregÄngarens. MÀssingslagret ger jÀmnare gÄng och mindre friktion. Skivtallriken drivs av en gummirem som Àr skuren sÄ exakt som möjligt för att orsaka fÀrre vibrationer, och Rega har kostat pÄ sig en dyrare 24-voltsmotor för att driva innertallriken.

Allt detta anser de ha betydelse för ljudkvaliteten. Det Àr inte konstigt som man kanske skulle kunna tro. SmÄ vibrationer plockas upp av brist pÄ precision i upphÀngningen och fortplantar sig ut i chassit och fortsÀtter rakt upp i pickupen. Och ut genom högtalarna.

10 minuter

NÀr man packar upp Planar 1 Àr det inte mycket man behöver göra innan den första skivan kan spelas och musiken börjar strömma ur högtalarna.

Ta bort plasten, sÀtt pÄ motvikten (vrid till den stannar pÄ axeln), och plugga in kablar och ström. Till sist, sÀtt pÄ dammskyddet. Dra försiktigt av plastskyddet frÄn pickupen, sÄ Àr det bara att sÀtta igÄng.

Planar 1 Àr den första Rega-spelaren med den nya Carbon-pickupen. En enkel MM-pickup som ger ljud i alla förstÀrkare som har skivspelaringÄng.

Ingen skivspelaringÄng?

Hittar du ingen skivspelaringĂ„ng pĂ„ din förstĂ€rkare – mĂ€rkt ”Phono” – behöver du en separat skivspelarförstĂ€rkare. DĂ„ kan vi rekommendera Regas egen Fono Mini A2D, som Ă€ven har en USB-utgĂ„ng. Plus vanliga ljudutgĂ„ngar som passar alla förstĂ€rkare. USB-kontakten anvĂ€nder du om du vill spela in musik frĂ„n LP till datorn.

Dynamiska nyanser

Precis som alla skivspelare kan den hÀr uppgraderas om man vill ha bÀttre ljud. DÄ kan man börja med Regas eget Performance Pack. Det bestÄr av en bÀttre pickup (Bias2), tjockare matta av ull och en vit gummirem med högre precision.

Detta har inte provat, och egentligen behövs det bara om man Àr extra krÀsen med ljudet. För hÀr svÀnger det verkligen om musiken. Visst, det Àr inte allra senaste inom upplösning, dynamik eller skala, men det fÄr man inte med nÄgon annan budgetspelare heller.

Men det som Planar 1 Àr riktigt bra pÄ Àr rytm, bas, dynamisk kontrast och balans. De flesta skivspelarna i den hÀr prisklassen har ont om djupbas och begrÀnsad dynamik. Diskanten Àr ofta lite luddig och ljudet Àr inte det mest öppna eller fokuserade. HÀr sprudlar det dÀremot av spelglÀdje.

Efter att ha testat Pro-Ject Essential II i samma prisklass, började jag med Mozart pÄ Planar 1 ocksÄ. Inspelningen Àr gjord av norska 2L med Trondeheimsolistene och Marianne Thorsen, och hÀr Àr strÄkarna lite bÀttre fokuserade och har tydligare övertoner. Basen Àr stramare och gÄr djupare med Rega-spelaren.

Klangen frĂ„n Stephane Grapellis fiol i ”Limehouse Blues” framtrĂ€der bĂ€ttre eftersom Planar 1 har lite bĂ€ttre djup i ljudbilden.

Det Àr inga stora skillnader jag hör, men de Àr mÀrkbara och viktigt att nÀmna om man Àr lite mer intresserad av ljudkvalitet.

En liveinspelning med Dire Straits och Keith Jarretts inspelning frÄn Köln-konserten frÄn 1974 lÄter vÀldigt tilltalande med Rega-spelaren. Personligen hade jag velat ha Ànnu bÀttre fokus och ett mer utstrÀckt frekvensomfÄng, för att inte tala om en mer slagkraftigt dynamik. Men allt i ljudbilden hÀnger ihop sÄ bra och Planar 1 förmedlar musikens dynamiska nyanser bÀttre Àn nÄgon annan i den hÀr prisklassen.

Rekommenderas varmt

Rega Planar 1 Àr kanske den bÀsta skivspelaren i budgetklassen. Kanske dÀrför att vi inte har testat precis allt Ànnu, men den Àr ett steg bÀttre Àn de andra vi har testat i prisklassen. PÄ ljudkvalitet. Dessutom Àr den lÀtt att installera, lÀtt att anvÀnda, lÀtt att uppgradera och inte minst roligt att lyssna pÄ. Det rÀcker gott och vÀl till en SÀrskilt rekommenderad-stÀmpel.

Rega Planar 1 Àr kanske den bÀsta skivspelaren i budgetklassen. Kanske dÀrför att vi inte har testat precis allt Ànnu, men den Àr ett steg bÀttre Àn de andra vi har testat i prisklassen.

 

Fakta & Betyg:
 • Rega Planar 1
  Remdriven skivspelare
  Tonarm: RB110 aluminium
  Pickup: Rega Carbon MM
  FĂ€rg: Svart eller vit
  MĂ„tt: 44,4 x 11,37 x 35,5 cm

  Pris: 3,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×