annons
annons

Sju 50-tums TV-apparater

Storskärmsfynd!

Storskärm, storskärm på väggen där, säg vilken budget-TV som bäst i landet är? Vi har testat sex billiga 50-tummare och försökt hitta det bästa köpet i budgetklassen!

Utvecklingen på TV-fronten går rasande fort och hypermodern teknik som OLED och 4K är några av årets hetaste trender. Sådana kostsamma TV-apparater är fortfarande utom räckhåll för vanligt folk, men bidrar åtminstone till att priserna på ”vanliga” TV-apparater pressas ytterligare. I synnerhet nu när lagren ska tömmas på fjolårsmodeller!

Tänk på storleken
Innan du kastar dig ut i butiken och nappar på första bästa flatskärmserbjudande kan det vara värt att fundera på vilket slags TV du är ute efter och framför allt hur stor den ska vara. Det största felet många kunder gör är nämligen att de köper en för liten TV.

Det är många saker som påverkar bildkvaliteten, men rent allmänt kan man säga att ju större bilden är desto bättre blir upplevelserna. Därför kan det vara smart att bestämma skärmstorleken efter tittavståndet och låta estetiska egenskaper komma i andra hand. Vårt ”stalltips” som har visat sig fungera bra är att alltid välja en snäppet större TV än du först hade tänkt dig. Då slipper du bli besviken när den ”förnuftiga” TV:n känns för liten efter ett tag – i stället får du en TV du kan ha glädje av i många, många år.

Större TV till mindre pris
Lyckligtvis behöver det inte kosta en förmögenhet att köpa en stor TV. Under många år var 40/42-tummarna storsäljare och den vanligaste storleken för vanligt folk, och tills alldeles nyligen var 46/47 tum den vanligaste skärmstorleken. Nu finns det mycket som tyder på att 50/55 tum håller på att bli den nya ”folkstorleken” här i Norden. Jo, tro det eller ej, 50-tummarna anses inte längre vara lika gigantiska som de en gång var. TV-apparaterna har blivit så smala och billiga att inte ens en 50-tummare är särskilt avskräckande rent fysiskt, och precis som vårt test visar behöver den inte heller vara förskräckligt dyr för att ha en bra bild.

Så testade vi
Vi har samlat ihop ett startfält från välkända märken. Gemensamt för alla testdeltagare (bortsett från plasmaskärmen TX-P50ST60) är att de är LCD-skärmar med LED-kantbelysning. Alla är så kallade ”smarta” TV-apparater med internetuppkoppling och bildpaneler med Full-HD-upplösning.

Vi har undersökt TV-apparaterna var och en för sig och sedan jämfört dem sida vid sida, först med fabriksinställningar direkt ur kartongen och sedan efter justering med kalibreringsskiva. Som vanligt är bildkvaliteten det viktigaste kriteriet, där vi undersöker svärta, kontrast, ljusstyrka och färgåtergivning med både blu-ray och vanliga TV-signaler (främst HD-signaler). Målet är som vanligt att hitta den TV som har bäst bild direkt från fabrik. Dessutom har vi testat ljudkvaliteten och skötseln, som också säger mycket om totalupplevelsen av en TV.

Bästa pris på Sju 50-tums TV-apparater
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-