TEST AV SHFT

Personlig trÀnare i fickformat

Dansk uppfinning ska revolutionera löparbranschen

Ljud & Bild tycker:
Supercoolt med instruktioner i örat, sammanfattningar och uppföljning Àr bra sÀtt att hÄlla uppe motivationen. Enkelt att komma igÄng med för bÄde vana och ovana löpare.
Hade varit bra om det varit enklare att hÄlla koll pÄ batteriladdningen, irriterande om strömmen tar slut nÀr man precis har gett sig ut. Mobilen mÄste hÀnga med ut pÄ löprundan.

Det Àr ett felaktigt antagande att löpning bara handlar om att slÀpa sig ur soffan och snöra pÄ sig skorna. Det Àr viktigt att ha rÀtt teknik, och naturligtvis rÀtt skor, för att optimera trÀningen och undvika skador. En personlig trÀnare kan ocksÄ hjÀlpa till. Men varför betala för en trÀnare av kött och blod nÀr du för en beskedlig engÄngssumma kan skaffa en digital version som alltid Àr beredd med instruktioner i hörlurarna? SÀg hej till SHFT, som har kommit för att revolutionera löpbranschen.

Dansk uppfinning
SHFT har skapats pĂ„ Köpenhamns IT-universitet. DĂ€r har en stor grupp kompetenta mĂ€nniskor strĂ€vat med att skapa vĂ€rldens mest avancerade löptrĂ€nare. Arbetet har tagit ett par Ă„r och resultatet Ă€r SHFT, som bestĂ„r av tvĂ„ sensorer som sĂ€tts fast pĂ„ ena skon och ett bĂ€lte som spĂ€nns runt bröstkorgen. Placeringen och avstĂ„ndet mellan dem samlar in en förskrĂ€cklig massa information om din löpning, som sedan skickas automatiskt till telefonen som i sin tur har en speciell app som bearbetar informationen och svarar med instruktioner. Du kan sjĂ€lv vĂ€lja hur ofta du vill ha sĂ„dana uppdateringar om din löpstil. Personligen tyckte jag att det var lagom med 30:e sekund. SĂ„ lĂ€nge du hĂ„ller dig inom SHFT:s fasta intervall belönas du med motiverande kommentarer: ”Du gör det bra, fortsĂ€tt bara!” Trevligt!

Foto: SHFT
Foto: SHFT

 

Läs också: Roccat Kone AIMO
Tysk precision

Tysk precision

Tuffare Àn sÄ hÀr kan inte en mus se ut!

Ta fler steg
Även om SHFT gör inte fĂ€rre Ă€n 12 000 mĂ€tningar i sekunden sĂ„ Ă€r det relativt enkla instruktioner du fĂ„r i hörlurarna – ta fler steg, lyft foten snabbare frĂ„n marken och sĂ„ vidare. Det Ă€r genomtĂ€nkt, eftersom de flesta motionĂ€rer inte behöver kĂ€nna till precis alla detaljer om vilka krafter som verkar nĂ€r de springer – vilket ocksĂ„ har varit ett av de viktigaste syftena med SHFT. Tekniken Ă€r avancerad, men allt mĂ„ste göras enkelt och anvĂ€ndbart för sĂ„vĂ€l vĂ€ltrĂ€nade som otrĂ€nade sĂ„ att de kan komma igĂ„ng. Och det mĂ„ste jag sĂ€ga att det Ă€r. Varje trĂ€ningspass inleds och avslutas med en sammanfattning av löpstilen och resultaten. Det Ă€r precis sĂ„dant som motiverar mig att fortsĂ€tta.

Startproblem
Eftersom SHFT har utvecklats pÄ ett laboratorium vid ett IT-universitet pÄminner pÄ det mÄnga sÀtt om en Kickstarter-projekt. Framför allt programvaran och till och med dokumentationen Àr en smula bristfÀllig. Av nÄgon anledning kunde jag inte ansluta mina sensorer vid första försöket. En omstart av telefonen löste problemet. Vem vet, det kanske var mer Apples fel Àn SHFT:s. HuvudpoÀngen Àr dock att det tycks saknas en smula. Varför har man till exempel inte tÀnkt pÄ att ha en batteristatus för de tvÄ sensorernas frÄn början? En av gÄngerna jag var ute och sprang tog strömmen slut. Irriterande. Jag hoppas att detta kommer med i en framtida uppdatering av programvaran.

Foto: SHFT
Foto: SHFT

 

Slutsats
Behöver du en spark i baken för snöra pÄ dig löparskorna och komma ut i friska luften sÄ Àr SHFT en genial liten produkt. De flesta tror att löpning bara Àr nÄgot man gör, men naturligtvis har det mycket med teknik att göra ocksÄ. Med SHFT blir du varsamt guidad och fÄr rÀtt och optimal löpteknik frÄn början. De Äterkommande instruktionerna motiverar dig att fortsÀtta Àven om du Àr trött, och uppföljningen med utvÀrdering av framstegen ger mod att fortsÀtta nÀsta dag ocksÄ. Nu finns det inte lÀngre nÄgon ursÀkt att stanna hemma.

Fakta & Betyg:
 • SHFT
  Kan höja löphastigheten
  Kan minska skaderisken
  Registrerar varje steg i 3D
  EffektmÀtning för berÀkning av effektivitet
  MÀter bland annat steg per minut, hur lÀnge foten har kontakt md underlaget, kroppshÄllning, pronation, bounce, steglÀngd, landningsposition (9 zoner), G-kraft
  Engelsktalande löparcoach
  IngÄr: 2 sensorer (pods), 1 laddare, 1 bröstbÀlte
  iPhone- och Android-kompatibel
  Webb: shft.run

  Pris: 2,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Roccat Kone AIMO

  Tysk precision

  Tuffare Àn sÄ hÀr kan inte en mus se ut!

  TEST: Kingston HyperX Pulsefire FPS

  Sann minimalism

  HyperX har hoppat över det mesta, hÀr Àr mus som inte Àr skrytsamt prÄlig.

  TEST: Mionix Castor Ice Cream

  Gaming för gottegrisar

  Allting behöver inte vara svart. Mionix Àr lika cool som pepparmintsglass.

  TEST: HP Omen Mouse 600

  Snabb pÄ avtryckaren

  HP:s spelmus Àr snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

  TEST: Razer Lancehead Tournament Edition

  Racer-Razer med grepp

  Razers turneringsversion ger dig ett litet försprÄng.

  TEST: Logitech G903 Wireless

  Sci-fi-extravagans

  Logitechs mÀstarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

  TEST: SteelSeries Rival 310

  Prosaisk handredskap

  No-nonsense-verktyg för spelare som inte vill lÀgga extra pÄ funktioner som inte vinner spelen.

  TEST: Asus ROG Gladius II

  Tivoli pÄ musmattan

  Gaming handlar om att ha kul, och Asus gÄr hela vÀgen med en lyckad mus.

  TEST: 8 gaming-möss

  Handvapen för spelare

  Vi har lagt vantarna pÄ Ätta av de bÀsta mössen som Àr speciellt gjorda för gaming.

  TEST: Huawei MateBook X 53019308

  LÀcker rese-bÀrbar

  Huaweis första resvÀnliga laptop Àr inte dum!

  TEST: MSi Trident 3 VR7RC-241EU

  Konsol-dödaren

  Den tar inte mer plats Ă€n en konsol pĂ„ TV-bĂ€nken – men har helt andra möjligheter och muskler.

  TEST: Asus Gr8 TO222

  Valuta för pengarna

  Blygsam budget behöver inte betyda lÄngsamma, hackande spel.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×