Sharp LC-70LE836S

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor dröm-TV för film- och sportfantaster!

Plus
Stor och ljusstark bild. Bra svärta och kontrast.
Minus
Lite ojämna rörelser. Begränsad synvinkel.

Om du är en av dem som gillar att ha större TV än grannen så är Shaps senaste kreation svårslagen. Detta är faktiskt den största TV:n vi har testat hittills, och den bekräftar bara att trenden fortsätter åt samma håll: allt större skärmar till allt lägre priser.

För ett år sedan steg prislappen till astronomiska höjder så fort vi rörde oss över 65 tum, och än så länge har utbudet av LED-skärmar i den här klassen varit tämligen begränsat. Bland 60-tummarna och uppåt är det Panasonics och Samsungs plasmaskärmar som har regerat, men nu vill alltså Sharp vara med och leka med de stora grabbarna.

Sharp är redan en av världens största tillverkare av LCD-paneler, och de är alltid tidigt ute med ny teknik. De var till exempel först med att lansera extra högupplösta 4K- och 8K-skärmar och arbetar med japanska TV-bolaget NHK om nästa generations TV-format. Jordbävningar och tsunamis har inte hindrat japanerna från att släppa 70 och 80 tum stora flatskärmar före alla andra.

LED-gigant
Bland alla Sharps nya modeller är det 70-tummaren LC-70LE836S som har de bästa specifikationerna, och priset på 40 000 kronor måste betraktas som uppseendeväckande lågt för en TV av den här kalibern. Den bygger på den populära 831-serien (där bland annat 46LE831-modellen har blivit Särskilt rekommenderad av oss) men har fått en väsentlig förbättring: detta är nämligen en LCD-TV med så kallad LED-bakbelysning. Bakom skärmen sitter tusentals små lysdioder som tänds och släcks i grupper. Det är en High End-teknik som är reserverad för de bästa och dyraste LCD-skärmarna och som ger en överlägsen kontrast och svärta. Billigare TV-apparater domineras av den så kallade kant-LED-tekniken, där rader med lysdioder sitter längs kanterna av panelen, utan möjlighet att tändas och släckas individuellt.

Sharps nya 70-tummare är imponerande att beskåda innan man ens har satt på den. Med sina 177 centimeter på diagonalen har den en bildyta som är nästan dubbelt så stor som en 50-tummare! Storleken medför naturligtvis en tämligen dominant framtoning, men det är inte lika illa som man kanske skulle kunna tro. I den mån man kan kalla en 70-tummare för kompakt (!) har Sharp-TV:n åtminstone en ganska så smal ram som effektivt utnyttjar ytan. Rent fysiskt är TV:n därför inte dramatiskt mycket större än en 65-tummare. Å andra sidan kan du bara glömma att gömma undan den här kolossen. Låt det inte vara några som helst tveksamheter: detta är en TV för enträgna film- och sportintresserade, och de som har ett långt avstånd till TV-väggen, kanske 4–5 meter eller ännu mer.

Sharp-TV:n har ett ganska så enkelt utförande med blanksvart ram och matt skärm, utan borstad stål eller bling-bling. Sharp har uppenbarligen koncentrerat sig på bildpanelen och det som sitter på insidan i stället för att lägga pengar på ett läckert yttre. TV:n är dessutom förvånansvärt lätt och går utmärkt att hantera av två personer. En plasmaskärm av motsvarande storlek är så tung att du kan ana hur kiropraktorräkningarna läggs på hög …

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Anslutningar och finesser
När det gäller anslutningar har Sharp valt att sätta kontakterna så att de pekar nedåt och åt sidan, så att de är enklare att nå om TV:n hängs på väggen. Bara ett fåtal analoga kontakter är riktade rakt bakåt. TV:n har 4 HDMI-kontakter vilket vi betraktar som standard 2012. Mottagardelen är godkänd av Boxer och Com Hem och klarar nya DVB-T2-standarden och MPEG4, men till skillnad från Sony, Samsung och andra har inte Sharp något avtal med Canal Digital eller andra satellitleverantörer, så du får räkna med att skaffa en separat parabolmottagare.

Användning
Grundfunktionerna är enkla att vänja sig vid, men det är uppenbart att TV:n vänder sig mot lite mer erfarna användare. Menysystemet har en uppsjö av inställningar och kan verka lite smått kaotiskt innan man vänjer sig. Även fjärrkontrollen har många knappar som kräver tillvänjning, men en positiv egenskap är att den har flera snabbknappar så att man till exempel kan byta bildläge utan att behöva göra djupdykningar i menysystemet. Bravo!

Bildkvalitet
Ingen köper en sådan här TV för designens skull, här är det bilden som gäller! Och Sharp måste sägas leverera varorna så det räcker och bli över. Det första man lägger märke till är naturligtvis storleken på bilden, som i sig är en viktig kvalitet. Den stora bildytan passar utmärkt för att visa HD-material i all sin prakt, och får fram detaljer som annars kan försvinna i mängden på mindre skärmar. Robotarna i Transformers 3 blir inte bara mer mystiska att titta på, vi lägger märke till små händelser i filmen som vi annars lätt hade missat.

Med sina 70 tum kan Sharp-skärmen vara ett fullgott alternativ till en projektor och en filmduk, särskilt i vardagsrum som inte kan mörkläggas. Med en projektor går det visserligen att blåsa upp bilden till 100 tum eller ännu mer, men det kräver en bra filmduk och släckt belysning och kan dessutom medföra ett visst oväsen från fläkten. Sharps TV är däremot tyst som en mus och den enorma skärmen skapar en riktig ”biokänsla” även på 4–5 meters avstånd. Man bör dock passa sig för att sitta för nära skärmen eftersom pixelstrukturen börjar bli synlig om man kommer närmare än ungefär 2 meter, beroende på vilka falkögon man har.

På en stor TV som denna är bildkvaliteten extra viktig. Alla fel och brister i bilden framträder tydligare när allting förstoras så här mycket. Av den anledningen bör man undvika att förse skärmen med signaler från DVD-filmer och TV-program i standardupplösning – det ser riktigt förskräckligt ut, även om LC-70LE836S gör ett bra jobb med att skala upp bilden från lågupplöst till högupplöst så blir alla förvrängningar och fel väldigt tydliga. Låt oss därför slå fast en gång för alla att detta är en TV som kräver – och förtjänar – Blu-ray och HD-kanaler. Matar du den med sådana signaler kan du se fram emot en bild som definitivt tillhör toppklassen.

Ljusstyrkan, kontrasten och svärtan är väldigt bra, fullt i klass med de bästa LED-baserade skärmarna vi har testat, inklusive Philips 46PFL9706. Sharp-TV:n har en bländande kraftfull ljusstyrka som är klart överlägsen plasmaskärmarna och har samtidigt otroligt bra ljuskontroll. Här syns knappt någon skymt av ojämn ljusfördelning. Svärtan är också riktigt beckmörk när filmen kräver det.

I standardläget har LC-70LE836S precis som förväntat en onaturlig bild med övermättade färger och överdriven kontrast. Det märks också tydligt att bildbehandlingen arbetar för högtryck med att reducera brus och jämna ut rörelser. Resultatet är rena rama bildgröten. Det fungerar helt enkelt inte särskilt bra alls, och första intrycket är att Sharp brer på med alldeles för mycket färg. Filmläget är betydligt bättre, men inte heller det är helt perfekt. Färgåtergivningen är även här en smula ojämn, med en färgbalans som drar sig i riktning mot rött. Det innebär att bilden får en lite rostig prägel och att färgnyanserna glider in i varandra en aning. Slutsatsen är given: här får vi gå in och kalibrera!

Lyckligtvis har Sharp utrustat LC-70LE836S med ett överflöd av inställningar, från full färgkalibrering till gammajustering, och det behövs inte många ändringar för att bilden ska se betydligt bättre ut. Genom att stänga av alla onödiga bildbehandlingsfunktioner, sänka kontrasten och fintrimma färgvärdena lyckades vi få en stilig bild med mycket naturligare färger. Slutresultatet blev faktiskt riktigt bra, fast vi hade gärna sett att Sharp hade tagit med ett färdigoptimerat bildläge som till exempel Panasonic gör med sin THX-inställning.

Vi vill också anmärka på ett par andra saker. TV:n har en tendens att tappa lite skärpa i rörelser och dras dessutom med ett visst flimmer. En annan sak man måste lära sig leva med är att synvinkeln är tämligen begränsad. Du behöver inte sitta särskilt långt ut mot sidan förrän färgerna blir livlösa. Detta är allmänna svagheter i dagens LCD-teknik och inte något problem som bara Sharp har, men de blir extra framträdande på en så här stor skärm. Man bör därför räkna med ett tittavstånd på åtminstone 3 meter för att bilden ska bli optimal.

Slutsats
LC-70LE836S är inte bara den största TV:n vi har testat någonsin, den är också en av de bästa. Bildkvaliteten tillhör toppklassen och det massiva bildformatet ger helt klart filmupplevelser utöver det sedvanliga. Sharps menysystem hade kunnat vara mer överskådligt och vi saknar bättre förprogrammerade bildinställningar, men i övrigt finns det inte mycket att bekymra sig över, så länge man tänker på att en så här stor skärm behöver ett visst avstånd till soffan.

Detta är en stor och hejdundrande tjusig TV som vi inte tvekar en sekund att rekommendera för alla som är på jakt efter en storskärm. För 40 000 kronor får den betraktas som ett stort fynd – men se upp för grannen, Sharp har en ännu större 80-tummare på gång …

Om du är en av dem som gillar att ha större TV än grannen så är Shaps senaste kreation svårslagen. Detta är faktiskt den största TV:n vi har testat hittills, och den bekräftar bara att trenden fortsätter åt samma håll: allt större skärmar till allt lägre priser. För ett år sedan steg prislappen till astronomiska höjder så fort vi rörde oss över 65 tum, och än så länge har utbudet av LED-skärmar i den här klassen varit tämligen begränsat. Bland 60-tummarna och uppåt är det Panasonics och Samsungs plasmaskärmar som har regerat, men nu vill alltså Sharp vara med och leka med de stora grabbarna. Sharp är redan en av världens största tillverkare av LCD-paneler, och de är alltid tidigt ute med ny teknik. De var till exempel först med att lansera extra högupplösta 4K- och 8K-skärmar och arbetar med japanska TV-bolaget NHK om nästa generations TV-format. Jordbävningar och tsunamis har inte hindrat japanerna från att släppa 70 och 80 tum stora flatskärmar före alla andra. LED-gigant Bland alla Sharps nya modeller är det 70-tummaren LC-70LE836S som har de bästa specifikationerna, och priset på 40 000 kronor måste betraktas som uppseendeväckande lågt för en TV av den här kalibern. Den bygger på den populära 831-serien (där bland annat 46LE831-modellen har blivit Särskilt rekommenderad av oss) men har fått en väsentlig förbättring: detta är nämligen en LCD-TV med så kallad LED-bakbelysning. Bakom skärmen sitter tusentals små lysdioder som tänds och släcks i grupper. Det är en High End-teknik som är reserverad för de bästa och dyraste LCD-skärmarna och som ger en överlägsen kontrast och svärta. Billigare TV-apparater domineras av den så kallade kant-LED-tekniken, där rader med lysdioder sitter längs kanterna av panelen, utan möjlighet att tändas och släckas individuellt. Sharps nya 70-tummare är imponerande att beskåda innan man ens har satt på den. Med sina 177 centimeter på diagonalen har den en bildyta som är nästan dubbelt så stor som en 50-tummare! Storleken medför naturligtvis en tämligen dominant framtoning, men det är inte lika illa som man kanske skulle kunna tro. I den mån man kan kalla en 70-tummare för kompakt (!) har Sharp-TV:n åtminstone en ganska så smal ram som effektivt utnyttjar ytan. Rent fysiskt är TV:n därför inte dramatiskt mycket större än en 65-tummare. Å andra sidan kan du bara glömma att gömma undan den här kolossen. Låt det inte vara några som helst tveksamheter: detta är en TV för enträgna film- och sportintresserade, och de som har ett långt avstånd till TV-väggen, kanske 4–5 meter eller ännu mer. Sharp-TV:n har ett ganska så enkelt utförande med blanksvart ram och matt skärm, utan borstad stål eller bling-bling. Sharp har uppenbarligen koncentrerat sig på bildpanelen och det som sitter på insidan i stället för att lägga pengar på ett läckert yttre. TV:n är dessutom förvånansvärt lätt och går utmärkt att hantera av två personer. En plasmaskärm av motsvarande storlek är så tung att du kan ana hur kiropraktorräkningarna läggs på hög ... Anslutningar och finesser När det gäller anslutningar har Sharp valt att sätta kontakterna så att de pekar nedåt och åt sidan, så att de är enklare att nå om TV:n hängs på väggen. Bara ett fåtal analoga kontakter är riktade rakt bakåt. TV:n har 4 HDMI-kontakter vilket vi betraktar som standard 2012. Mottagardelen är godkänd av Boxer och Com Hem och klarar nya DVB-T2-standarden och MPEG4, men till skillnad från Sony, Samsung och andra har inte Sharp något avtal med Canal Digital eller andra satellitleverantörer, så du får räkna med att skaffa en separat parabolmottagare. Användning Grundfunktionerna är enkla att vänja sig vid, men det är uppenbart att TV:n vänder sig mot lite mer erfarna användare. Menysystemet har en uppsjö av inställningar och kan verka lite smått kaotiskt innan man vänjer sig. Även fjärrkontrollen har många knappar som kräver tillvänjning, men en positiv egenskap är att den har flera snabbknappar så att man till exempel kan byta bildläge utan att behöva göra djupdykningar i menysystemet. Bravo! Bildkvalitet Ingen köper en sådan här TV för designens skull, här är det bilden som gäller! Och Sharp måste sägas leverera varorna så det räcker och bli över. Det första man lägger märke till är naturligtvis storleken på bilden, som i sig är en viktig kvalitet. Den stora bildytan passar utmärkt för att visa HD-material i all sin prakt, och får fram detaljer som annars kan försvinna i mängden på mindre skärmar. Robotarna i Transformers 3 blir inte bara mer mystiska att titta på, vi lägger märke till små händelser i filmen som vi annars lätt hade missat. Med sina 70 tum kan Sharp-skärmen vara ett fullgott alternativ till en projektor och en filmduk, särskilt i vardagsrum som inte kan mörkläggas. Med en projektor går det visserligen att blåsa upp bilden till 100 tum eller ännu mer, men det kräver en bra filmduk och släckt belysning och kan dessutom medföra ett visst oväsen från fläkten. Sharps TV är däremot tyst som en mus och den enorma skärmen skapar en riktig ”biokänsla” även på 4–5 meters avstånd. Man bör dock passa sig för att sitta för nära skärmen eftersom pixelstrukturen börjar bli synlig om man kommer närmare än ungefär 2 meter, beroende på vilka falkögon man har. På en stor TV som denna är bildkvaliteten extra viktig. Alla fel och brister i bilden framträder tydligare när allting förstoras så här mycket. Av den anledningen bör man undvika att förse skärmen med signaler från DVD-filmer och TV-program i standardupplösning – det ser riktigt förskräckligt ut, även om LC-70LE836S gör ett bra jobb med att skala upp bilden från lågupplöst till högupplöst så blir alla förvrängningar och fel väldigt tydliga. Låt oss därför slå fast en gång för alla att detta är en TV som kräver – och förtjänar – Blu-ray och HD-kanaler. Matar du den med sådana signaler kan du se fram emot en bild som definitivt tillhör toppklassen. Ljusstyrkan, kontrasten och svärtan är väldigt bra, fullt i klass med de bästa LED-baserade skärmarna vi har testat, inklusive Philips 46PFL9706. Sharp-TV:n har en bländande kraftfull ljusstyrka som är klart överlägsen plasmaskärmarna och har samtidigt otroligt bra ljuskontroll. Här syns knappt någon skymt av ojämn ljusfördelning. Svärtan är också riktigt beckmörk när filmen kräver det. I standardläget har LC-70LE836S precis som förväntat en onaturlig bild med övermättade färger och överdriven kontrast. Det märks också tydligt att bildbehandlingen arbetar för högtryck med att reducera brus och jämna ut rörelser. Resultatet är rena rama bildgröten. Det fungerar helt enkelt inte särskilt bra alls, och första intrycket är att Sharp brer på med alldeles för mycket färg. Filmläget är betydligt bättre, men inte heller det är helt perfekt. Färgåtergivningen är även här en smula ojämn, med en färgbalans som drar sig i riktning mot rött. Det innebär att bilden får en lite rostig prägel och att färgnyanserna glider in i varandra en aning. Slutsatsen är given: här får vi gå in och kalibrera! Lyckligtvis har Sharp utrustat LC-70LE836S med ett överflöd av inställningar, från full färgkalibrering till gammajustering, och det behövs inte många ändringar för att bilden ska se betydligt bättre ut. Genom att stänga av alla onödiga bildbehandlingsfunktioner, sänka kontrasten och fintrimma färgvärdena lyckades vi få en stilig bild med mycket naturligare färger. Slutresultatet blev faktiskt riktigt bra, fast vi hade gärna sett att Sharp hade tagit med ett färdigoptimerat bildläge som till exempel Panasonic gör med sin THX-inställning. Vi vill också anmärka på ett par andra saker. TV:n har en tendens att tappa lite skärpa i rörelser och dras dessutom med ett visst flimmer. En annan sak man måste lära sig leva med är att synvinkeln är tämligen begränsad. Du behöver inte sitta särskilt långt ut mot sidan förrän färgerna blir livlösa. Detta är allmänna svagheter i dagens LCD-teknik och inte något problem som bara Sharp har, men de blir extra framträdande på en så här stor skärm. Man bör därför räkna med ett tittavstånd på åtminstone 3 meter för att bilden ska bli optimal. Slutsats LC-70LE836S är inte bara den största TV:n vi har testat någonsin, den är också en av de bästa. Bildkvaliteten tillhör toppklassen och det massiva bildformatet ger helt klart filmupplevelser utöver det sedvanliga. Sharps menysystem hade kunnat vara mer överskådligt och vi saknar bättre förprogrammerade bildinställningar, men i övrigt finns det inte mycket att bekymra sig över, så länge man tänker på att en så här stor skärm behöver ett visst avstånd till soffan. Detta är en stor och hejdundrande tjusig TV som vi inte tvekar en sekund att rekommendera för alla som är på jakt efter en storskärm. För 40 000 kronor får den betraktas som ett stort fynd – men se upp för grannen, Sharp har en ännu större 80-tummare på gång …
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Sharp LC-70LE836S
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 70-tums LED-LCD, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • DVB-T2
  • AQUOS NET+
Pris: 40000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Knappar för soffsurfare

Din smart-TV har en hel dator inbyggd – Corsair vill ge dumburken ett ordentligt tangentbord.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.