Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sharp LC-70LE836S

Kolossal filmskärm

Sharps nya 70-tummare är en rekordstor dröm-TV för film- och sportfantaster!

Av / 2012-07-23 - 07:36
Sharp LC-70LE836S
Audun Hage

Om du är en av dem som gillar att ha större TV än grannen så är Shaps senaste kreation svårslagen. Detta är faktiskt den största TV:n vi har testat hittills, och den bekräftar bara att trenden fortsätter åt samma håll: allt större skärmar till allt lägre priser.

För ett år sedan steg prislappen till astronomiska höjder så fort vi rörde oss över 65 tum, och än så länge har utbudet av LED-skärmar i den här klassen varit tämligen begränsat. Bland 60-tummarna och uppåt är det Panasonics och Samsungs plasmaskärmar som har regerat, men nu vill alltså Sharp vara med och leka med de stora grabbarna.

Sharp är redan en av världens största tillverkare av LCD-paneler, och de är alltid tidigt ute med ny teknik. De var till exempel först med att lansera extra högupplösta 4K- och 8K-skärmar och arbetar med japanska TV-bolaget NHK om nästa generations TV-format. Jordbävningar och tsunamis har inte hindrat japanerna från att släppa 70 och 80 tum stora flatskärmar före alla andra.

LED-gigant
Bland alla Sharps nya modeller är det 70-tummaren LC-70LE836S som har de bästa specifikationerna, och priset på 40 000 kronor måste betraktas som uppseendeväckande lågt för en TV av den här kalibern. Den bygger på den populära 831-serien (där bland annat 46LE831-modellen har blivit Särskilt rekommenderad av oss) men har fått en väsentlig förbättring: detta är nämligen en LCD-TV med så kallad LED-bakbelysning. Bakom skärmen sitter tusentals små lysdioder som tänds och släcks i grupper. Det är en High End-teknik som är reserverad för de bästa och dyraste LCD-skärmarna och som ger en överlägsen kontrast och svärta. Billigare TV-apparater domineras av den så kallade kant-LED-tekniken, där rader med lysdioder sitter längs kanterna av panelen, utan möjlighet att tändas och släckas individuellt.

Sharps nya 70-tummare är imponerande att beskåda innan man ens har satt på den. Med sina 177 centimeter på diagonalen har den en bildyta som är nästan dubbelt så stor som en 50-tummare! Storleken medför naturligtvis en tämligen dominant framtoning, men det är inte lika illa som man kanske skulle kunna tro. I den mån man kan kalla en 70-tummare för kompakt (!) har Sharp-TV:n åtminstone en ganska så smal ram som effektivt utnyttjar ytan. Rent fysiskt är TV:n därför inte dramatiskt mycket större än en 65-tummare. Å andra sidan kan du bara glömma att gömma undan den här kolossen. Låt det inte vara några som helst tveksamheter: detta är en TV för enträgna film- och sportintresserade, och de som har ett långt avstånd till TV-väggen, kanske 4–5 meter eller ännu mer.

Sharp-TV:n har ett ganska så enkelt utförande med blanksvart ram och matt skärm, utan borstad stål eller bling-bling. Sharp har uppenbarligen koncentrerat sig på bildpanelen och det som sitter på insidan i stället för att lägga pengar på ett läckert yttre. TV:n är dessutom förvånansvärt lätt och går utmärkt att hantera av två personer. En plasmaskärm av motsvarande storlek är så tung att du kan ana hur kiropraktorräkningarna läggs på hög …

Anslutningar och finesser
När det gäller anslutningar har Sharp valt att sätta kontakterna så att de pekar nedåt och åt sidan, så att de är enklare att nå om TV:n hängs på väggen. Bara ett fåtal analoga kontakter är riktade rakt bakåt. TV:n har 4 HDMI-kontakter vilket vi betraktar som standard 2012. Mottagardelen är godkänd av Boxer och Com Hem och klarar nya DVB-T2-standarden och MPEG4, men till skillnad från Sony, Samsung och andra har inte Sharp något avtal med Canal Digital eller andra satellitleverantörer, så du får räkna med att skaffa en separat parabolmottagare.

Användning
Grundfunktionerna är enkla att vänja sig vid, men det är uppenbart att TV:n vänder sig mot lite mer erfarna användare. Menysystemet har en uppsjö av inställningar och kan verka lite smått kaotiskt innan man vänjer sig. Även fjärrkontrollen har många knappar som kräver tillvänjning, men en positiv egenskap är att den har flera snabbknappar så att man till exempel kan byta bildläge utan att behöva göra djupdykningar i menysystemet. Bravo!

Bildkvalitet
Ingen köper en sådan här TV för designens skull, här är det bilden som gäller! Och Sharp måste sägas leverera varorna så det räcker och bli över. Det första man lägger märke till är naturligtvis storleken på bilden, som i sig är en viktig kvalitet. Den stora bildytan passar utmärkt för att visa HD-material i all sin prakt, och får fram detaljer som annars kan försvinna i mängden på mindre skärmar. Robotarna i Transformers 3 blir inte bara mer mystiska att titta på, vi lägger märke till små händelser i filmen som vi annars lätt hade missat.

Med sina 70 tum kan Sharp-skärmen vara ett fullgott alternativ till en projektor och en filmduk, särskilt i vardagsrum som inte kan mörkläggas. Med en projektor går det visserligen att blåsa upp bilden till 100 tum eller ännu mer, men det kräver en bra filmduk och släckt belysning och kan dessutom medföra ett visst oväsen från fläkten. Sharps TV är däremot tyst som en mus och den enorma skärmen skapar en riktig ”biokänsla” även på 4–5 meters avstånd. Man bör dock passa sig för att sitta för nära skärmen eftersom pixelstrukturen börjar bli synlig om man kommer närmare än ungefär 2 meter, beroende på vilka falkögon man har.

På en stor TV som denna är bildkvaliteten extra viktig. Alla fel och brister i bilden framträder tydligare när allting förstoras så här mycket. Av den anledningen bör man undvika att förse skärmen med signaler från DVD-filmer och TV-program i standardupplösning – det ser riktigt förskräckligt ut, även om LC-70LE836S gör ett bra jobb med att skala upp bilden från lågupplöst till högupplöst så blir alla förvrängningar och fel väldigt tydliga. Låt oss därför slå fast en gång för alla att detta är en TV som kräver – och förtjänar – Blu-ray och HD-kanaler. Matar du den med sådana signaler kan du se fram emot en bild som definitivt tillhör toppklassen.

Ljusstyrkan, kontrasten och svärtan är väldigt bra, fullt i klass med de bästa LED-baserade skärmarna vi har testat, inklusive Philips 46PFL9706. Sharp-TV:n har en bländande kraftfull ljusstyrka som är klart överlägsen plasmaskärmarna och har samtidigt otroligt bra ljuskontroll. Här syns knappt någon skymt av ojämn ljusfördelning. Svärtan är också riktigt beckmörk när filmen kräver det.

I standardläget har LC-70LE836S precis som förväntat en onaturlig bild med övermättade färger och överdriven kontrast. Det märks också tydligt att bildbehandlingen arbetar för högtryck med att reducera brus och jämna ut rörelser. Resultatet är rena rama bildgröten. Det fungerar helt enkelt inte särskilt bra alls, och första intrycket är att Sharp brer på med alldeles för mycket färg. Filmläget är betydligt bättre, men inte heller det är helt perfekt. Färgåtergivningen är även här en smula ojämn, med en färgbalans som drar sig i riktning mot rött. Det innebär att bilden får en lite rostig prägel och att färgnyanserna glider in i varandra en aning. Slutsatsen är given: här får vi gå in och kalibrera!

Lyckligtvis har Sharp utrustat LC-70LE836S med ett överflöd av inställningar, från full färgkalibrering till gammajustering, och det behövs inte många ändringar för att bilden ska se betydligt bättre ut. Genom att stänga av alla onödiga bildbehandlingsfunktioner, sänka kontrasten och fintrimma färgvärdena lyckades vi få en stilig bild med mycket naturligare färger. Slutresultatet blev faktiskt riktigt bra, fast vi hade gärna sett att Sharp hade tagit med ett färdigoptimerat bildläge som till exempel Panasonic gör med sin THX-inställning.

Vi vill också anmärka på ett par andra saker. TV:n har en tendens att tappa lite skärpa i rörelser och dras dessutom med ett visst flimmer. En annan sak man måste lära sig leva med är att synvinkeln är tämligen begränsad. Du behöver inte sitta särskilt långt ut mot sidan förrän färgerna blir livlösa. Detta är allmänna svagheter i dagens LCD-teknik och inte något problem som bara Sharp har, men de blir extra framträdande på en så här stor skärm. Man bör därför räkna med ett tittavstånd på åtminstone 3 meter för att bilden ska bli optimal.

Slutsats
LC-70LE836S är inte bara den största TV:n vi har testat någonsin, den är också en av de bästa. Bildkvaliteten tillhör toppklassen och det massiva bildformatet ger helt klart filmupplevelser utöver det sedvanliga. Sharps menysystem hade kunnat vara mer överskådligt och vi saknar bättre förprogrammerade bildinställningar, men i övrigt finns det inte mycket att bekymra sig över, så länge man tänker på att en så här stor skärm behöver ett visst avstånd till soffan.

Detta är en stor och hejdundrande tjusig TV som vi inte tvekar en sekund att rekommendera för alla som är på jakt efter en storskärm. För 40 000 kronor får den betraktas som ett stort fynd – men se upp för grannen, Sharp har en ännu större 80-tummare på gång …

Ljud & Bild tycker

Stor och ljusstark bild. Bra svärta och kontrast. Lite ojämna rörelser. Begränsad synvinkel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen