annons
annons
annons

Test av Sharp LC-40LE631E

Enkel och bra

Vi har blivit vana vid att hitta bra och billiga skärmar hos Sharp, och här är en till.

Ljud & Bild tycker

  • Hög allround bildkvalitet.

  • Saknar 3D.

annons

I förra testvändan blev vi väldigt imponerade över Sharps toppmodell LC-36LE831. Detta nummers LE631 är en liten enklare modell utan 3D och den speciella Quattron-bildpanelen. Denna smala och läckra budgetmodell har däremot bra anslutningsmöjligheter och finesser, inklusive mediespelare och Aquos-nätportal. Sharp samarbetar numera med Philips om att utveckla webbtjänster till sina portaler, vilket är uppenbart när vi går in Sharps menyer. Hela menysystemet är faktiskt identiskt med Philips, en del funktioner har bara fått nya namn. Det är ett tydligt tecken på att TV-branschen håller på att effektivisera och spara pengar där de kan. Philips menysystem är dessvärre inte ett av våra favoriter, eftersom det är lite krångligt att använda och det behövs många extra tryckningar för att komma dit man vill.

På baksidan är de flesta av kontakterna nedåtriktade så att det är enklare att montera TV:n på väggen.

Bildkvalitet
Medan LE831 är en avancerad modell med många inställningar är den här budgetmodellen mer rakt på sak. Sharp har lånat Philips snabbmeny som låter dig ställa in färger och kontrast efter egna preferenser med hjälp av en serie testbilder. Det är en snabb metod för att få okej bild, även om det inte ger lika korrekta färger som en bra kalibrering. Lyckligtvis fungerar LE631 utmärkt utan behov av större ändringar, och i våra ögon är detta en utmärkt budgetskärm.

LC-40LE631 har inte riktigt samma gnistrande färgåtergivning som storebrodern LE831, men kommer ändå nära de dyrare skärmarna från Philips och Grundig. Svärtan är imponerande och Sharp-skärmen har inga problem med ojämn ljusfördelning eller ljusa fläckar (även kallat ”clouding”), vilket vittnar om en bra bildpanel. Bilden är också mycket skarp och ren både med standard- och högupplöst material.

Skärmen har en inbyggd ljussensor som anpassar ljuset efter omgivningen, och bidrar till att hålla nere strömförbrukningen, som är låg för att vara en 40-tummare (energiklass A+).

Slutsats
Denna smala och läckra skärm från Sharp har inget 3D att skryta med, men i gengäld har den en väldigt bra 2D-bild, med fina färger och bra kontrast.

Fakta

  • 40-tums LCD-LED, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • DVB-T2
  • Aquos NET+
Tillverkare:
Sharp
Pris:
9.000,-
Bildkvalitet
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .