TEST AV Samsung PS64D8005

Snygg koloss

Samsungs populära mega-plasma har växt en tum utan att TV:n har blivit större.

Ljud & Bild tycker:
Bra svärta och kontrast. Knivskarp bild.
Visst brus.

Den nya toppmodellen fr√•n Samsung avl√∂ser en av fjol√•rets mest popul√§ra plasmask√§rmar, PS63C7705, som vi dessutom uts√•g till √Örets b√§sta plasma. Rent fysiskt √§r den st√∂rsta skillnaden att √•rets modell har f√•tt en tunnare ram vilket lett till att sk√§rmen har kunnat v√§xa en tum utan att TV:n blivit st√∂rre. PS64D8005 ser ut som en f√∂rv√§xt version av Samsungs 8-serie, med samma borstade aluminium-look och sockel som LED-sk√§rmarna. 64-tummaren √§r ocks√• v√§ldigt tunn f√∂r att vara en plasma, den √§r bara 3,5 cm tjock ‚Äď och dessutom l√§ttare √§n de flesta andra plasmamodeller, vilket vi m√§rkte n√§r vi monterade upp den p√• testb√§nken. Vi tycker dock att plastf√§stena till bordsstativet k√§nns lite f√∂r klena f√∂r en TV av den h√§r digniteten. Men stativet √§r √•tminstone snyggt att titta p√•, och kan snurras runt.

Bild i 2D
PS64D8005 är mycket ljusstark och kontrastrik för att vara en plasma. Och en sådan skärpa! Med en så stor skärm skulle man kanske kunna tro att bilden är grov på nära håll, men Samsung-plasman är knivskarp och har massor av detaljer. Bilden är imponerande och det finns inte mycket att klaga på.

På minuskontot (något finns ju alltid) ska vi påpeka att vi märker att skärmen uppvisar en tendens till en smula ryckiga rörelser. Bildutjämningen fungerar inte lika bra som det vi sett i Panasonics plasmaskärmar. Men för dem som ändå gillar att film ser ut som film, och inte video, är detta inte problematiskt.

I normalt upplysta rum är ljustyrkan mer än god nog. Och det är bara i dagsljus som en LCD-LED-skärm har en fördel. I dämpad belysning utnyttjar PS64D8005 sin utmärkta svärta och en kontrast som de flesta LED-skärmar bara kan drömma om. Svärtan är dock inte rekordsvart på något sätt, och det finns både andra plasmaskärmar och bakljusbelysta LED-skärmar som överträffar Samsungen på detta område.

Bild i 3D
PS64D8005:s goda kontrast, ljusstyrka och skärpa kommer den till godo på 3D-film. På Perseus färd genom skogen i Clash of the Titans syns en mängd detaljer i blad och träd som lätt går förlorade med andra skärmar. Den här skärmen är som skapt för 3D-underhållning och bevisar att en TV med stor skärmyta har klara fördelar för film i 3D. Här kan vi sitta på normalt tittavstånd (4 meter) och ändå få en imponerande djupkänsla, och den breda bilden känns mer behaglig för ögonen. PS64D8005 har aktiva 3D-glasögon och för att undvika flimmer måste vi släcka alla lampor i rummet. Dessutom märkte vi att vi var tvungna att växla till det dynamiska bildläget för att kompensera för ljusförlusten som glasögonen medför.

Slutsats
Samsung PS64D8005 är en väldigt bra TV. Bildkvaliteten håller hög klass och även om TV:n inte är någon revolution i förhållande till sin föregångare så är den en värdig arvtagare. Det som kanske är bäst med Samsungs plasma är att den kombinerar en stor och grym bild med ett stiligt och (relativt) kompakt utseende. Då är det kanske lättare att få tillstånd att parkera en jätteplasma i vardagsrummet?

Fakta & Betyg:
  • 64-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
  • DVB-T2
  • 4 HDMI, Wi-Fi
  • Smart Hub-n√§tportal
  Pris: 30,000,-
  Les også
  Support Prenumeration

  Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

  Måndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×