annons
annons

HRT HeadStreamer

Asynkront rätt i örat

Amerikanska HRT gör bara asynkrona D/A-omvandlare och HeadStreamer är testets bästa hörlurs-DAC.

Liten och praktisk. Strålande ljud.
Volymen måste styras från datorn.

HRT HeadStreamer, den enda testdeltagaren som är en asynkron hörlurs-DAC, är bara lite större än NuForce uDAC och FiiO E10. I praktiken är den fortfarande otroligt behändig och bärbar.

Det finns bara två kontakter på den här omvandlaren: en 3,5-mm minijack och en mini-USB som både tar emot digitalsignalen och ström. Någon volymkontroll finns inte, så du måste reglera ljudet från datorn.

Utsidan pryds av sex lysdioder som anger om insignalens upplösning är 32, 44, 48, 88 eller 96 kHz och om ljudet är avstängt.

Ljudet
Till att börja med verkar ljudbilden ännu lite mörkare än med FiiO och NuForce. Till exempel i singer/songwriter Maria Solhems välljudande ”Suspicion” från första skivan Barefoot. Henne röst är mjukare och rundare och känns en smula mörkare. Det visar sig bero på att upplösningen är bättre i diskanten. När man lyssnar på cymbalerna och fingerspelet på gitarren är det uppenbart att det faktiskt finns mer luft i HeadStreamers övertoner.

Skivan Rambokniv med mitt eget metalprojekt Staal avslöjar samma sak. Den har jag varit med och rattat ljudet på så jag vet hur den ska låta. Musiken ska vara aggressiv men inte skarp. Med FiiO och NuForce är övertonerna hårdare. Med HeadStreamer låter det mer ”hifi” och den stora bastrumman sparkar ifrån sig med mer tyngd. Det här är riktigt bra grejor.

HeadStreamer är den enda hörlursomvandlaren som tydligt skiljer en 16-bitars inspelning från en 24-bitars. Inte heller denna passar särskilt bra till att driva tungdrivna hörlurar, så man kan inte räkna med att få ut så mycket tryck ur tröga studiolurar som AKG Q701. Ljudet blir tillräckligt högt men dynamiken plattas till och det saknas liv och gnista. Fast med mer lättdrivna saker som Kicker HP541 låter det tufft, med bra tryck i basen och tydligt fokus på distade gitarrer utan att det låter vasst. Häftigt!

HRT HeadStreamer, den enda testdeltagaren som är en asynkron hörlurs-DAC, är bara lite större än NuForce uDAC och FiiO E10. I praktiken är den fortfarande otroligt behändig och bärbar. Det finns bara två kontakter på den här omvandlaren: en 3,5-mm minijack och en mini-USB som både tar emot digitalsignalen och ström. Någon volymkontroll finns inte, så du måste reglera ljudet från datorn. Utsidan pryds av sex lysdioder som anger om insignalens upplösning är 32, 44, 48, 88 eller 96 kHz och om ljudet är avstängt. Ljudet Till att börja med verkar ljudbilden ännu lite mörkare än med FiiO och NuForce. Till exempel i singer/songwriter Maria Solhems välljudande ”Suspicion” från första skivan Barefoot. Henne röst är mjukare och rundare och känns en smula mörkare. Det visar sig bero på att upplösningen är bättre i diskanten. När man lyssnar på cymbalerna och fingerspelet på gitarren är det uppenbart att det faktiskt finns mer luft i HeadStreamers övertoner. Skivan Rambokniv med mitt eget metalprojekt Staal avslöjar samma sak. Den har jag varit med och rattat ljudet på så jag vet hur den ska låta. Musiken ska vara aggressiv men inte skarp. Med FiiO och NuForce är övertonerna hårdare. Med HeadStreamer låter det mer ”hifi” och den stora bastrumman sparkar ifrån sig med mer tyngd. Det här är riktigt bra grejor. HeadStreamer är den enda hörlursomvandlaren som tydligt skiljer en 16-bitars inspelning från en 24-bitars. Inte heller denna passar särskilt bra till att driva tungdrivna hörlurar, så man kan inte räkna med att få ut så mycket tryck ur tröga studiolurar som AKG Q701. Ljudet blir tillräckligt högt men dynamiken plattas till och det saknas liv och gnista. Fast med mer lättdrivna saker som Kicker HP541 låter det tufft, med bra tryck i basen och tydligt fokus på distade gitarrer utan att det låter vasst. Häftigt!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på HRT HeadStreamer
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Digital in: asynkron USB
  • Analog ut: 3,5 mm
  • 24 bit/96 kHz
  • Ström från USB
Pris: 1500:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-