annons
annons
annons

Test av 6 billiga stativhögtalare

Fullt ös i bokhyllan!

Vi har testat sex små högtalarnyheter som rockar loss i vardagsrummet utan att länsa plånboken!

annons

Stativhögtalarna är den mest allsidiga högtalartypen. Du kan ställa dem nästan var som helst, koppla in en förstärkare och få riktigt fina musikupplevelser – och det låter ofta bättre än med en golvhögtalare för samma pengar. Vi på redaktionen har däremot aldrig varit särskilt imponerade över de allra billigaste småhögtalarna därute. De brukar vara billiga konstruktioner som kännetecknas av ett tunt, livlöst och oengagerande ljud.

Men det var förr i tiden! I år har märken som DALI, Tannoy, PSB, Audio Pro, Canton och Boston Acoustics förnyat sig med nya generationer stativhögtalare. De använder sig av bättre teknik och högre kvalitet på komponenterna än någonsin, så därför finns det goda skäl att hoppas på att ljudkvaliteten tagit ett stort steg i samma riktning.

Kompakta kompromisser
En liten högtalare är en kompromiss, men en lyckad sådan. Den fungerar i nästan alla rum och på alla ställen du behöver en liten och lättplacerad anläggning. Det är faktiskt enkelt att få bra ljud med en liten högtalare eftersom den är så okomplicerad. Med två element som sitter tätt intill varandra i ett litet kabinett är det helt enkelt färre saker som kan gå fel än i en stor golvhögtalare.

Eftersom ljudet skapas i en koncentrerad punkt, och eftersom det lilla kabinettet utsätts för mindre resonanser än ett stort, kan även en billig stativhögtalare måla upp en stor, öppen och tydlig ljudbild. Vad småhögtalare saknar är djupbas och förmågan att spela riktigt högt. Det finns trots allt gränser för hur mycket luft en liten 5-tumsbas i en liten låda kan flytta, i synnerhet som den dessutom ska återge hela mellanregistret någorlunda precist på samma gång. Den som vill kunna ställa till med fest hemma varje helg bör därför överväga att skaffa en större golvhögtalare.

Så testade vi:
Högtalarna har testats under kontrollerade former i vårt lyssningsrum. De har stått på stativ en bit på golvet och nära bakväggen för att ta reda på vilken placering som passar bäst.

Vi har också kontrollerat känsligheten med hjälp av en decibelmätare.

Primare I32 har varit referensförstärkare under hela testet. Det är en strömstark förstärkare med neutral klangkaraktär, och som dessutom är praktisk i testsammanhang eftersom den har en digital volymkontroll.

Som musikkälla har vi använt Blu-ray-spelaren Cambridge Azur 751BD med streaming. Högtalarkablarna var Monster MCX1S.

Placering:
Alla små högtalare kan hängas upp på väggen eller ställas i en bokhylla – därav beteckningen bokhyllehögtalare som används ibland. De flesta låter dock bättre om de står på bra stativ, antingen mot väggen eller en liten bit ut på golvet.

Kom ihåg att högtalarna ska vara på samma höjd som öronen när man sitter ner. Längst upp i bokhyllan eller på golvet passar inte lika bra, då hör man mindre diskant, ljudet blir diffust och basen odefinierad.

 

 

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .