annons
annons

Dynaudio MC15

Lyx till laptopen

MC15 är en liten minimonitor som är gjord för att stå på skrivbordet. Och det som känns som overkill för somliga är kanske mitt i prick för andra.

Stor, öppen och behaglig karaktär. Stram och taktfast bas.
Begränsad ljudnivå. Bäst till skrivbord eller små rum.

MC15 är ett alternativ för alla som vill ha hifi-ljud på skrivbordet – det handlar om en förfinad och specialanpassad variant av Dynaudios studiohögtalare BM5A. Den har dessutom mycket gemensamt med Focus-modellen. Elementen är av samma typ men sitter tätare i ett mindre kabinett. Du får också nöja dig med ett mer spartanskt utseende, träfaneren är utbytt mot svart vinyl. Högtalarna har metallsocklar som vinklar upp dem när de står på skrivbordet.

Anslutningar
Även på baksidan finns det likheter med Focus 110A. Efter vad vi kan se är förstärkardelarna helt identiska, med 2 x 50 watt samt en möjlighet att fintrimma bas, mellanregister och diskant. Detta är särskilt praktiskt vid närfältslyssning där reflektioner från skrivbordet kan påverka ljudet eller om diskanten blir påträngande. Precis som 110A har MC15 en enda analog ingång. Enklaste sättet att koppla in datorn är övergången från minijack till RCA som ingår, men vi tycker nog att Dynaudio gott kunde ha tagit sig råd att bjussa på en digitalingång – särskilt som Elac AM 150 som kostar hälften så mycket har det.

Ljudkvalitet
Det är egentligen lite missvisande att kalla Dynaudio MC15 för PC-högtalare, för ljudet är långt bättre än vad man brukar förknippa med datorer. Mer korrekt är nog att kalla dem för hifi-skrivbordshögtalare.

Först kopplade vi MC15 till en laptop via Hegels USB-DAC HD2 (testvinnare) och undersökte dem med närfältslyssning på var sin sida av datorskärmen. Och det var märkligt hur de nästan försvann i ljudbilden, som var imponerande på både bredden och på djupet. Ljudet var väldigt korrekt rent tonalt, med ytterst realistiska röster och en finkornig diskant.
Sedan bytte vi till laptopens egen ljudutgång via minijack, och ljudet blev genast en del sämre. PC:ns ljudkort gav inte alls lika stort och fylligt ljud som Hegels D/A-omvandlare, det lät rent allmänt grövre. Vill du utnyttja MC15:s potential är det alltså på sin plats att skaffa en bra omvandlare. Att MC15 är gjorda för en lite annan placering än de stora Focus 110A hör man framför allt på att de är en smula försiktigare i basen, och på samma gång lite mindre framåt i mellanregistret. De kan inte heller spela lika högt, trots att de har samma förstärkare till förfogande.

Ljudnivån räcker gott och väl när du sitter en halvmeter bort, men om du ska fylla ett helt vardagsrum är det uppenbart att de större Focus- eller AVI-högtalarna är bättre alternativ. MC15 känner sig betydligt mer hemma på skrivbordet, fast då med minst en halvmeters – helst närmare en meters – avstånd. Det superfokuserade ljudet kan bli i mesta laget om man får det rakt i ansiktet, och dessutom blir stereoeffekten bättre om det finns ett visst avstånd mellan högtalarna.

Slutsats
MC15 är ett bra alternativ för dig som vill sätta ihop en liten hifi-anläggning runt datorskärmen. Samtidigt gör bristen på digitala ingångar att du är hänvisad till datorns ljudkort om du inte kopplar in en separat D/A-omvandlare. En sådan höjer totalpriset och gör att MC15 får hård konkurrens från billigare varianter som Elac AM 150.

Bästa pris på Dynaudio MC15
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2-vägs aktiv stativhögtalare
  • Förstärkare: 50 + 50 watt
  • Omfång: 55–21 000 Hz
Pris: 10200:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-