annons
annons

Dynaudio Focus 110 Active

Proffsmonitor

Dynaudio har byggt aktiva studiomonitorer i åratal, så det kommer inte som någon större överraskning att den här versionen för hemmabruk låter superbt.

Kristallklart, varmt och öppet ljud. Djup och välkontrollerad bas.
Bara analoga ingångar. Lite ”snällt” ljud.

Focus 110 Active är en helt aktiv variant av den populära stativhögtalaren Focus 110, och med tanke på att prisskillnaden mot den passiva varianten bara är lite drygt 4 000 kronor så är detta snudd på en ”no-brainer” för den som inte redan har en förstärkare. 110A har många likheter med Dynaudios proffsmonitorer i BM-serien, men har ett mer lättmöblerat utförande med ett propert kabinett i äkta trä eller vit/svart pianolack. Ljudet sägs också vara mer avstämt mot vardagsrum än närfältsmonitorerna är. På baksidan av högtalaren sitter en förstärkare som lämnar 2 x 50 watt till diskant- och bas/mellanregisterelementen, också de av välkänd Dynaudio-kvalitet.

Anslutningar
När det gäller inkoppling är 110A en simpel historia. Den har bara en enda analog ingång i form av en RCA-kontakt. Den som till exempel vill koppla in en iPod måste därför använda en minijack-till-RCA-adapter, eller ännu hellre en riktigt bra iPod-docka. Det bästa receptet på framgång är däremot att koppla in 110A till en bra stereo via en renodlad förförstärkare eller integrerad stereoförstärkare med Pre Out-utgång, eller en D/A-omvandlare med inbyggd volymkontroll. Högtalarna har en inbyggd tonkontroll som gör att nivån på diskanten, mellanregistret och basen kan anpassas efter rummets akustik.

Ljudkvalitet
Focus 110A visar sig genast vara av en annan kaliber än de övriga testdeltagarna. De spelar med extremt öppna och rena toner och målar upp en otroligt detaljerad ljudbild. Basgången serveras på ett stramt och taktfast sätt, med ett djup och en kontroll som påminner mer om halvstora golvmodeller än de förhållandevis små stativhögtalarna det faktiskt handlar om.
Mellanregistret är väldigt behagligt och lent och nästan smeker hörselgångarna. Inte ens på hög volym låter det hårt eller vasst. Nackdelen är att det kan låta lite väl ”snällt” när man spelar tyngre musik. Till rock och heavy metal tycker vi nog att AVI:s mer osminkade ljudkaraktär passar en smula bättre.

Med akustisk musik, såväl klassisk som fina popproduktioner (det fåtal som finns) är Focus-högtalarna i sitt esse. Michael Jacksons ”Thriller” hamras ut med hög precision och Dynaudio klarar den hårda basen utan att tveka. Det bör påpekas att den maximala ljudnivån är en aning begränsad, så särskilt mycket över 100 decibel kommer du inte i ett fullvuxet vardagsrum. Till slut når du en punkt där ljudet inte ökar i nivå. Högtalarna har en inbyggd begränsning som hindrar dem från att gå sönder.

Eftersom 110A bara har analoga ingångar är ljudkvaliteten beroende av insignalen. Högtalarna känns lite mer kräsna när det gäller resten av anläggningen än de övriga deltagarna, och de är särskilt avslöjande i diskanten. De är dessutom bättre på att förmedla kvalitetsskillnader i anläggningen de kopplas till. Med Focus 110A kunde vi koppla in en kostsam förförstärkare som Hegels nya P30 och höra en liten, men ändå tydlig, kvalitetsskillnad jämfört med den interna volymkontrollen i Hegels D/A-omvandlare HD20. Rent kvalitetsmässigt hänger de med förvånansvärt långt, även om man kopplar in mer exotisk elektronik. Däremot skulle vi inte kopplat in iPoden direkt, vi föredrar hellre en dockningsstation med digital avläsning.

Slutsats
Av alla deltagarna i testet är det Focus 110A som ger högst ljudkvalitet. Mellanregistret är varmt och trivsamt och diskanten är superfin. Dynaudio-högtalarna har dessutom en fyllig och välkontrollerad bas som är något av det grymmaste vi har hört från en högtalare i den här storleksklassen. Men allt välljud kommer inte av sig själv, för att verkligen utnyttja Focus 110 Actives potential bör du ha en signalkälla av hög kvalitet, och de är också mindre förlåtande för lågupplösta, komprimerade ljudformat än ett par av rivalerna.

Bästa pris på Dynaudio Focus 110 Active
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 2-vägs aktiv stativhögtalare
  • Förstärkare: 50 + 50 watt
  • Omfång: 45–21 000 Hz
Pris: 18400:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-