annonse
annonse
annonse

Dynaudio Focus 110 Active

Proffsmonitor

Dynaudio har byggt aktiva studiomonitorer i åratal, så det kommer inte som någon större överraskning att den här versionen för hemmabruk låter superbt.

Plus
Kristallklart, varmt och öppet ljud. Djup och välkontrollerad bas.
Minus
Bara analoga ingångar. Lite ”snällt” ljud.

Focus 110 Active är en helt aktiv variant av den populära stativhögtalaren Focus 110, och med tanke på att prisskillnaden mot den passiva varianten bara är lite drygt 4 000 kronor så är detta snudd på en ”no-brainer” för den som inte redan har en förstärkare. 110A har många likheter med Dynaudios proffsmonitorer i BM-serien, men har ett mer lättmöblerat utförande med ett propert kabinett i äkta trä eller vit/svart pianolack. Ljudet sägs också vara mer avstämt mot vardagsrum än närfältsmonitorerna är. På baksidan av högtalaren sitter en förstärkare som lämnar 2 x 50 watt till diskant- och bas/mellanregisterelementen, också de av välkänd Dynaudio-kvalitet.

Anslutningar
När det gäller inkoppling är 110A en simpel historia. Den har bara en enda analog ingång i form av en RCA-kontakt. Den som till exempel vill koppla in en iPod måste därför använda en minijack-till-RCA-adapter, eller ännu hellre en riktigt bra iPod-docka. Det bästa receptet på framgång är däremot att koppla in 110A till en bra stereo via en renodlad förförstärkare eller integrerad stereoförstärkare med Pre Out-utgång, eller en D/A-omvandlare med inbyggd volymkontroll. Högtalarna har en inbyggd tonkontroll som gör att nivån på diskanten, mellanregistret och basen kan anpassas efter rummets akustik.

Ljudkvalitet
Focus 110A visar sig genast vara av en annan kaliber än de övriga testdeltagarna. De spelar med extremt öppna och rena toner och målar upp en otroligt detaljerad ljudbild. Basgången serveras på ett stramt och taktfast sätt, med ett djup och en kontroll som påminner mer om halvstora golvmodeller än de förhållandevis små stativhögtalarna det faktiskt handlar om.
Mellanregistret är väldigt behagligt och lent och nästan smeker hörselgångarna. Inte ens på hög volym låter det hårt eller vasst. Nackdelen är att det kan låta lite väl ”snällt” när man spelar tyngre musik. Till rock och heavy metal tycker vi nog att AVI:s mer osminkade ljudkaraktär passar en smula bättre.

Med akustisk musik, såväl klassisk som fina popproduktioner (det fåtal som finns) är Focus-högtalarna i sitt esse. Michael Jacksons ”Thriller” hamras ut med hög precision och Dynaudio klarar den hårda basen utan att tveka. Det bör påpekas att den maximala ljudnivån är en aning begränsad, så särskilt mycket över 100 decibel kommer du inte i ett fullvuxet vardagsrum. Till slut når du en punkt där ljudet inte ökar i nivå. Högtalarna har en inbyggd begränsning som hindrar dem från att gå sönder.

Eftersom 110A bara har analoga ingångar är ljudkvaliteten beroende av insignalen. Högtalarna känns lite mer kräsna när det gäller resten av anläggningen än de övriga deltagarna, och de är särskilt avslöjande i diskanten. De är dessutom bättre på att förmedla kvalitetsskillnader i anläggningen de kopplas till. Med Focus 110A kunde vi koppla in en kostsam förförstärkare som Hegels nya P30 och höra en liten, men ändå tydlig, kvalitetsskillnad jämfört med den interna volymkontrollen i Hegels D/A-omvandlare HD20. Rent kvalitetsmässigt hänger de med förvånansvärt långt, även om man kopplar in mer exotisk elektronik. Däremot skulle vi inte kopplat in iPoden direkt, vi föredrar hellre en dockningsstation med digital avläsning.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Slutsats
Av alla deltagarna i testet är det Focus 110A som ger högst ljudkvalitet. Mellanregistret är varmt och trivsamt och diskanten är superfin. Dynaudio-högtalarna har dessutom en fyllig och välkontrollerad bas som är något av det grymmaste vi har hört från en högtalare i den här storleksklassen. Men allt välljud kommer inte av sig själv, för att verkligen utnyttja Focus 110 Actives potential bör du ha en signalkälla av hög kvalitet, och de är också mindre förlåtande för lågupplösta, komprimerade ljudformat än ett par av rivalerna.

Bästa pris på Dynaudio Focus 110 Active
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
Också i detta test:
  • 2-vägs aktiv stativhögtalare
  • Förstärkare: 50 + 50 watt
  • Omfång: 45–21 000 Hz
Pris: 18400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.