annons
annons

Sammanfattning

Aktivt är smart!

Testet visar att aktiva högtalare låter otroligt bra med tanke på sin ringa storlek och att de i många fall ger mer för pengarna än passiva.

Aktiva högtalare är perfekta för dig som huvudsakligen lyssnar på musik på datorn eller hämtar musiken från ljudkällor som Sonos, Squeezebox eller en iPod. Dilemmat är bara hur du gör om du har fler ljudkällor. Hur gör du till exempel om du vill lyssna på TV-ljudet genom anläggningen?

Ibland är det praktiskt att ha flera ingångar, att kunna välja mellan dem och att ställa in volymen genom att vrida på en ratt. Sådant kräver en förförstärkare eller en vanlig förstärkare med Pre Out-utgång. Eller så kan du använda dig av en D/A-omvandlare som har extra ingångar och en volymkontroll.

Högtalarna som kommer närmast en komplett lösning är AVI Neutron Five 2.1. Tack vare extra ingångar, volymratt och ingångsväljare kan de ersätta en hel stereo. Därför är det lite synd att AVI inte har gått hela vägen och gjort högtalarna helt aktiva. Till AVI:s försvar hade det nog gjort systemet ännu dyrare. När man ser på prislappen är det ändå uppenbart att AVI-anläggningen ger mycket för pengarna, och tack vare digitalingångarna kan det i många fall vara enklare att få bra ljud med AVI än med Dynaudio.

Focus 110 Active har däremot den största potentialen rent ljudmässigt, även om det alltså spelar roll vilket slags ljudkälla du kopplar in. För full utdelning rekommenderar vi en bra stereoförstärkare eller en D/A-omvandlare med volymkontroll. Om du till exempel spenderar 12 000 kronor på Hegel HD20 får du en fenomenal hifi-anläggning till ett förhållandevis lågt pris.

I den billigare änden är det Elac AM 150 som sticker ut. Det är helt enkelt en fantastiskt bra högtalare som på vissa områden låter omåttligt bra i förhållande till priset! Den kan göra underverk med en billig ljudkälla som Sonos eller Airport Express, men vi är inte främmande för tanken att prova med fem stycken i hemmabion heller …

Bästa pris på Sammanfattning
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-