annons
annons

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbio

Definitive Technology är högtalarna för dig som vill ha små högtalare som låter tufft.

Avancerad subbas Smått format Kraftigt ljud
Endimensionellt i stereo Aningen få nyanser i basen

Åsas mening om utseendet
Högtalarna sticker inte ut från mängden direkt. Basen är visserligen liten men gjord i MDF som man sedan klätt i en liten strumpa och lagt ett pianolackat lock på. Design? Nej, inte alls…

De här högtalarna från Definitive Technology har ett mycket litet format. Alla delarna har svart pianolack men fronthögtalarna ProMonitor finns även i vitt. Dessvärre finns det ingen passande center eller subbas i vitt.

Det ringa formatet gör att högtalarna enkelt kan hängas upp på väggen med hjälp av bygeln på baksidan, och de försvinner fint in i hemmiljön.

Subbasen är liten men en kraftfull 1200-watts förstärkare på insidan ser till att hemmabion får liv. Ett aktivt 8-tums baselement spelar ihop med två passiva slavbasar som tillsammans utjämnar förvrängningar och ojämnt tryck inuti kabinettet. SuperCube 4000 är det mest sofistikerade av alla subbasar i testet och har massor av inställningar, inklusive EQ som kan fintrimmas med fjärrkontrollen som ingår. På fronten sitter nämligen ett digitalt teckenfönster (som Åsa tycker är fult med sitt röda 80-talsutseende, men som kan stängas av och då blir osynligt). Det går till och med att koppla in subbasen trådlöst med hjälp av en särskild adapter (som ännu inte lanserats i skrivande stund). Signalen tar lite tid på sig att passera DSP-processorn, så hemmabioförstärkarens automatiska inställningar tror att subbasen står 3 meter längre bort än den gör i verkligheten.

Ljudkvaliteten
Med musik i surround, närmare bestämt elektrotangogruppen Gotan Projects ”Tango 3.0” på Blu-ray målar ProMonitor-systemet upp en fin känsla av en konsertlokal. Bakhögtalarna är dipoler, vilket ger en luftigare ljudbild bakifrån. Dynamiken är bra och Cristina Villalongas röst är fyllig och centrerad i mitten.

Basen är häftig, även om den inte är helt kontrollerad allra längst ned. Baselementet stannar inte riktigt när det ska. Här kommer EQ-läget till god nytta, för i EQ4-läget amputeras en aning av djupbasen till fördel för mellanbasen och en förmåga att spela högre. Fräsigt, även om vi fortfarande tycker att KEF-subbasen har flera lager klanger.

Film i surround är ett snäpp tuffare än med KEF, Focal och B&W tack vare en saftigare bas. Dialogen är potent och särskilt actionfilm är kul att titta på. Definitive Technology-systemet når dock inte upp till Jamo när det gäller kraft, och inte heller till KEFs och Jamos upplösning. Det hamnar någonstans mittemellan.

Högtalarna låter mörkare än Focal och KEF, och i stereo är inte ljudlandskapet kolossalt stort, det saknas en smula djup mot horisonten. Akustisk musik återges inte heller med samma kontroll på mikrodynamiken som med de bästa systemen.

Slutsats
Med systemet från Definitive Technology är det dukat för tuffa upplevelser i en kompakt inpackning. Subbasen har gott om inställningar och kan skräddarsys efter personlig smak och rummets akustik, och kan dessutom styras med fjärrkontroll. På många sätt en väldigt bra subbas, som bara saknar en smula finess och som gott kunde ha haft lite mer krut.

Högtalarna är definitivt bäst i surround. Då skapar de en omringande illusion som fungerar utmärkt, både actionfilmer och rockkonserter är lysande.

Det saknas lite upplösning i övertonerna för att nå riktigt hela vägen. Klangkaraktären är lite mörk, så ljudbilden är inte helt naturlig. Musik i stereo avslöjar det tydligare, i synnerhet akustisk sådan.

Bästa pris på Definitive Technology ProMonitor 5.1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 5.1-högtalarsystem
  • 8 ohm
  • 16–30 000 Hz
  • 8-tums subbas, 1 200 watt + 2 x 8-tums slavbas (SuperCube 4000)
  • Färg: Svart högglans
  • Väggfäste ingår


Systemet består av

  • Front: ProMonitor 1000 - 4 400 kr
  • Center: ProCenter 2000 - 3 500 kr
  • Bak: SR8040BP - 5 000 kr
  • Subbas: SuperCube 4000 - 8 000 kr

 

 

 

Pris: 20900:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-