annons
annons

Test: Samsung QE65Q9F QLED

Samsungs kvantsprång

Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som på flera områden till och med överträffar de bästa OLED-skärmarna. Är QLED med Quantum Dot nästa stora grej?

Lyd & Bilde mener

Fenomenal ljusstyrka och imponerande färger ger en bild med stor wow-faktor. Smart-plattformen är blixtsnabb.
Lever inte riktigt upp till förväntningarna när det gäller svärta och betraktningsvinkel.

2017 har redan kallats för det stora OLED-året. Nästan alla kända tillverkare använder sig av OLED-teknik i sina toppmodeller på grund av dess imponerande färger, kontrast och svärta. Alla utom Samsung: de satsar i stället på vad som påstås vara nästa generations TV-teknik: QLED.

Q:et i QLED står för Quantum Dot och innebär små nanokristaller som reagerar på ljus. En tunn film med sådana partiklar kan göra underverk med ljusstyrkan och färgåtergivningen. Samsung lanserar hela tre serier med QLED år och det är uppenbart att de är gjorda för att konkurrera med OLED direkt. Därför är det naturligt att börja med flaggskeppet Q9. Om det finns någon TV som ska kunna mäta sig med OLED så måste det väl vara den här!

QLED och Quantum Dot

Låt oss börja med att få rätsida på begreppen. Quantum Dot LED (QD-LED) har omnämnts som nästa generations TV-teknik och en möjlig efterträdare till OLED, men då menas användandet av kvantprickar som aktiv ljuskälla. Den här typen av paneler är fortfarande på prototypstadiet och vi får nog vänta 5–10 år innan vi ser den i någon officiell TV-modell.

En mörk, borstad metallram omgärdar skärmen och två små rör fungerar som fötter. Definitivt ”less is more”! Foto: Samsung
En mörk, borstad metallram omgärdar skärmen och två små rör fungerar som fötter. Definitivt ”less is more”! Foto: Samsung

Samsung använder i stället Quantum Dots för att förbättra färgåtergivningen från en traditionell LCD-skärm. En tunn film av kvantprickar framför LED-bakgrundsbelysningen resulterar i renare, starkare primärfärger och bättre ljusutbyte. Låter detta bekant så kan det bero på att Samsung använde en liknande teknik i förra året SUHD-modeller. Årets QLED är helt enkelt en ny och förbättrad variant av SUHD.

Design

Samsung är kända för att lägga stor vikt vid design och estetik. Ur den synvinkeln har Q9 ett förvånansvärt minimalistiskt uttryck. Förra årets toppmodell (65KS9505) var en extravagant blank och konkav historia, men årets nya flaggskepp finns bara i platt utförande, och ett ganska så nedtonat sådant.

Q9-serien är platt hela vägen runt. Foto: Samsung
Q9-serien är platt hela vägen runt. Foto: Samsung

En närmare titt avslöjar dock ett antal smarta lösningar. 9-serien är visserligen ett par centimeter tjock, men till skillnad från konkurrenterna har den samma tjocklek över hela ytan. Här finns ingenting som buktar ut: Baksidan är helt ren och plan, med anslutningarna dolda bakom luckor.

Samsung har en rad olika bordsstativ till Q9, beroende på om du vill ha den stående på golvet eller bänken eller hänga den på väggen. I det senare fallet de finns ett väggfäste som monterar skärmen tätt intill väggen.

 

Tizen-menysystemet är överskådligt. Här med genvägar till de senast sedda Netflix-avsnitten. Foto: Samsung
Tizen-menysystemet är överskådligt. Här med genvägar till de senast sedda Netflix-avsnitten. Foto: Samsung

Kabeltrassel är också rejält minimerat med hjälp av Samsung välbekanta One Connect-box. Den kan gömmas undan på en hylla under TV:n och ansluter alla bildkällorna till skärmen med en enda trådsmal optisk kabel. Man kan alltså enkelt hänga skärmen på väggen utan att ha en massa kablar dinglande längs väggen. Väldigt elegant.

Användning och finesser

Samsung håller sig till Android i sina Galaxy-mobiler men i TV-apparaterna är det eget operativsystem Tizen som gäller. Och tack gode TV-gud för det! Tizen ger oss mycket bättre kontroll över TV-upplevelsen än många av konkurrenterna, och allt innehåll, alla källval, program och inställningsmenyer är kategoriserade på ett överskådligt sätt. Menyraden lägger sig längst ned på skärmen och överskuggar inte innehållet vi tittar på, vilket Android gör.

Fjärrkontrollen styr både TV:n och andra enheter med snabbknappar. Foto: Audun Hage.
Fjärrkontrollen styr både TV:n och andra enheter med snabbknappar. Foto: Audun Hage.

 

Samsung-skärmen är väldigt enkel att installera och vägleder dig genom de viktigaste inställningarna första gången den sätts på. Om man tar sig tid att registrera de olika källorna som är inkopplade kan du styra dem allihop med TV:ns fjärrkontroll och lägga undan de andra i en låda. Samsung-fjärren är liten och elegant och har bara ett fåtal knappar. Den kräver lite tillvänjning men är väldigt käck att använda och reagerar blixtsnabbt.

Hastigheten är en viktig del av användarupplevelsen och här visar Samsung vägen med den snabbaste smart-TV:n vi har testat hittills. 65Q9F startar blixtsnabbt och växlar mellan olika appar innan du hinner blinka. Så gott som alla andra smart-TV-apparater känns långsamma efter den här.

 

Det går också att använda Samsungs Smartview-app för att styra TV:ns funktioner och dela innehåll. Foto: Audun Hage.
Det går också att använda Samsungs Smartview-app för att styra TV:ns funktioner och dela innehåll. Foto: Audun Hage.

 

Utbudet av applikationer är också mycket bra. Samsung har det bredaste utbudet av lokala tjänster och är också bland de bästa på att hålla dem uppdaterade. De som uteslutande vill förlita sig på TV:n som innehållskälla, utan att koppla in andra boxar som Chromecast, Apple TV eller liknande, bör helt klart överväga Samsung i stället för konkurrenterna.

Samsung stöder den öppna HDR10+-standarden, däremot inte det kritikerrosade Dolby Vision HDR-formatet.

Bildkvalitet

Samsung gick ut stenhårt på QLED-lanseringen i Las Vegas och lovade markant bättre bild på nästan alla områden: färgåtergivning, ljusstyrka och kontrast, plus bredare betraktningsvinkel och djupare svärta! Å andra sidan vet vi av erfarenhet att allt som sägs på scenen i Las Vegas måste tas med en nypa salt, så vi har sett fram emot att få in TV:n i testrummet här hemma.

Samsung QE65Q9F
65-tums 4K LED LCD, 3840x2160
4 HDMI/3 USB
One Connection-box
HDR Tizen
Smart TV

Pris: 50000,-

Flere tester:

Samsung QE65Q9FNAT

Back in black

Samsungs flaggskepps-TV är tillbaka i ny tappning, den här gången med en bild som är värdig en toppmodell!

Philips 65OLED873

Bländande bra!

TCL U75C7006

Storstilad storskärm

Panasonic Viera TX-75EX780

Skön bild

Sony Bravia KD-75XE9405

Explosiv kontrast

Sonys flaggskepp Bravia KD-75XE9405 imponerar med en bild värdig en 75-tummare!

Samsung UE75MU8005

Smart storskärm

Philips 75PUS7101

Saknar kontrast

Samsung UE75MU6175

Mega-TV till mini-pris

Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lågpris

annons