Samsung UE55F8005_990

Test av Samsung UE55F8005

Smart och skarp

Samsungs nya F8005-serie har mycket att leva upp till – den tar över stafettpinnen efter en av marknadens allra mest populära TV-apparater.

Plus

Mycket bra app-urval
Användarvänlig
Knivskarp bild

Minus

Saknar bättre
pekfjärrkontroll

Nya F8005-serien fortsätter trenden med allt tunnare och smalare design. UE55F8005 har precis som LG:s och Philips modeller en trådsmal ram runt panelen, plus en ny, bågformad fot som nästan gör att TV:n ser ut att sväva i luften. Tidigare har vi kritiserat Samsung för att ha ganska så spinkiga fötter och bordsstativ i plast – så det är glädjande att se att den nya foten är mer gedigen och gjord av metall. Nackdelen med den böjda formen är att den kräver större avstånd till bakväggen än vanliga bordsstativ. Baksidan på Samsungs TV är dock gjord för att visas upp, den är helt plan och har ett lock som täcker anslutningarna. Största förbättringen finns dock på insidan: Samsung har utrustat F8005-serien med en superkraftig quadcore-processor som ska göra TV-finesserna bättre och snabbare än någonsin.

Användning och finesser
Det ingår två fjärrkontroller till UE55F8005, en vanlig och en speciell med tryckkänslig pekyta och mikrofon. Denna kan användas för att navigera runt i smartmenyerna samt för att ge röstkommandon. Skype-kameran sitter inbyggd på ovansidan och är numera på hela 5 megapixlar, vilket garanterar en skarp bild i videosamtalen.

Bildkvalitet
Snygg design och enkelt handhavande är vi vana vid från Samsung, mer överraskande är att det koreanska märket också har lyckats med ett inte så litet lyft i bildkvalitet. Vi har gnällt på Samsung för att ibland ta lite lätt på bildkvaliteten och i stället satsa på finesser, men den här gången blev vi förvånade. UE55F8005 har en osedvanligt bra bildbehandling som påminner om vad vi såg i toppmodellen 75ES9005 mot slutet av förra året: bilden är helt enkelt knivskarp och ger en suverän djupkänsla. Samsung-skärmen hämtar fram oanade detaljer och konturer utan att det orsakar något extra brus. Man ser det i prinsessan Leias och Han Solos ansikten (blu-ray-versionen av ”Rymdimperiet slår tillbaka”) där är ansiktsdragen mer tydliga, utan att bilden blir grov. Det är inte nödvändigtvis 100 procent korrekt, men ger tveklöst en stor wow-effekt.

8000-serien har den senaste generationen av Samsungs Micro Dimming-teknik, som ger bättre ljuskontroll och svärta. Samsung har bland annat löst problemet med ljusa fält ovanför och under skärmen, och svärtan känns utmärkt för att vara LCD även om den inte kan mäta sig med Panasonics rekordsvarta svärta. Samsung har däremot ännu bättre kontrast i ljusa omgivningar och en kontrastbeläggning på skärmen ger mindre reflektioner än konkurrenten från LG.

Ljudkvalitet
Vi har klagat många gånger på Samsung för deras tunna TV-ljud. Årets modell låter inte lika fylligt som LG 55LA860W men röster är ändå starka och klara. Till skillnad från tidigare generationer från Samsung är ljudet klart godkänt. Ändå är det värt att nämna att Samsung numera har egna ljudlimpor som kopplas trådlöst till TV:n, vilket är ett enkelt sätt att förbättra TV-ljudet flera snäpp.

Slutsats
Samsungs nya 8000-serie har kanske inte nödvändigtvis lika unik design som för ett par år sedan, nu när ”alla” märken har lövtunna TV-apparater. Däremot är det få som kan mäta sig med koreanernas rika urval av smarta finesser. Och när UE55F8005 dessutom har en otroligt potent bildkvalitet är det inte svårt att rekommendera den. Detta är testets bästa allround-TV och en välförtjänt testvinnare!


Kommentarer (10)
 1. ”Bra app-urval” ? Har hört att den saknar Viaplay. Stämmer det?

 2. De stämmer inte,, viaplay finns där, men använder man de?

 3. Sven Juhlin 15. augusti 201315:00

  Hejsan,

  Skulle det gå att få era inställningar som ni hade när ni gjorde testet. Har letat runt på nätet men hittar inget som skulle kunna va till hjälp

  /Sven

 4. Hej, är också intresserad utav inställningarna

 5. Kanske inte samma som de använt men kanske ändå fungerar

  http://www.radron.se/Tester/JamforProduker/?pid=3598&query=40484

  • Hej Kalle!

   Jag har provat dessa, tyckte att resultatet blev förskräckligt. Har nog aldrig läst rekommenderade inställningar där skärpan överstigit 0-20 på UExxF8005 serien.

   Undrar verkligen hur de tänkte när de kalibrerade..

   Hälsningar,

 6. Hej!

  Fantastisk recension! Äger själv en UE65F8005, är också intresserad av era bildinställningar.

  Kör själv med dessa från CNET med min digital tv och även med Bluray.

  http://forums.cnet.com/7723-19410_102-595555/samsung-un55f8000-picture-settings/

  Väl mött!

  • Hej !

   Vi får många förfrågningar om våra bildinställningar på Samsung och andra TV-apparater . Tyvärr finns det inte mycket syfte att publicera dem , eftersom kontrasten och ljusstyrkan ska alltid anpassas till ditt eget rum , och det påverkar alla de övriga bildparametrar . Dessutom, eftersom det alltid kommer att finnas mindre skillnader i de enskilda TV-apparater från fabriken, är det svårt att rekommendera någon ” one size fits all ” bildinställning .

   Som en tumregel , rekommenderar jag att använda TV: ns Cinema / Filmläge , och i allmänhet stänger onödig behandling och brusreducering i menyn . Advanced CMS färginställningar ska du inte bråka med om du inte har tillgång till professionell mätutrustning .

   Det bästa sättet att få den rätta bilden av ett proffs kalibrering av bildskärmen , men det kostar givetvis en del pengar . En alternativ , och något billigare metod är att justera den själv med hjälp av en kalibreringsskivasom t.ex. Digital Video Essentials HD Basic:

   https://www.hifiklubben.se/Products/dvd-dve-hd-basics-blu-ray-kalibrerings-disk-27020/

   En sådan skiva kan vara ett bra verktyg för att justera skärmen , men den ersätter naturligtvis inte en fullständig mätning och kalibrering.

   Hoppas detta hjälpte !


   mvh Audun Hage

  • Hur tycker du att dom inställningarna funkar.?

 7. Bra skrivit ang. Bildinställn. Fattar inte vad problemet är? Eller är folk så lata att de inte själva orkar komma fram till vettiga inställningar?