Samsung-smart-tv-3d-app

Test av Samsung UE55D8005

Smartast i klassen

När det handlar om smarta TV-appar utnyttjar Samsung sin storhet.

Plus

Mjuk och knivskarp bild.
Välutrustad Smart-portal.

Minus

Begränsad svärta i vissa fall.

Efter framgången med smala LED-skärmar har Samsung introducerat Smart TV, som är ett begrepp som de flesta andra TV-märken har anammat den senaste tiden. Här är alla nätverksfunktioner samlade i ett gemensamt nav som kallas för SmartHUB, där man kan koppla upp sig till internet plus strömma musik, bilder och video från andra källor i hemnätverket. För att styra allting har Samsung en interaktiv fjärrkontroll med pekskärm som gör det enklare att sköta TV:ns alla funktioner.

Bildkvalitet
Bildpanelen i 8000-serien har en LED-belysning med så kallad Micro Dimming. De kantmonterade lysdioderna är indelade i olika zoner vilket gör att ljusstyrkan kan justeras på individuella områden av skärmen. Detta är inte samma sak som äkta LED-bakbelysning som Philips TV har, men effekten är ungefär densamma samtidigt som skärmen kan hållas så tunn som 3 centimeter.

Skärpan från HD-källor är oerhört imponerande och den fenomenala kontrasten lyckas få fram detaljer som lätt går förlorade på mindre ljusstarka skärmar. Till och med när vi har på oss de mörka 3D-glasögonen ser vi alla detaljer klart och tydligt. Det kraftiga LED-ljuset ser till att ljusstyrkan är mer än nog för alla situationer, och dessutom går det utmärkt att titta på TV i dagsljus utan att störas av plågsamma reflektioner. Samsung kommer nära Philips när det gäller att minimera reflektioner och det är bara när bilden är väldigt mörk som vi kan skymta en spegelbild av oss själva. Däremot lyckas UE55D8005 inte kontrollera ljuset lika bra och därför är svärtan inte lika imponerande. Särskilt i mörka actionfilmer saknar vi det extra djup som Philips Full-LED-TV har.

SmartHUB
Samsung ligger i täten när det gäller smarta TV-apparater och när vi öppnar SmartHUB-portalen är det inte svårt att förstå varför. Det grafiska gränssnittet är läckert att beskåda och startskärmen har ett överväldigande antal valmöjligheter. Ändå är den överskådlig och lätt att lära sig. Samsungs webbläsare är den klart bästa bland alla testdeltagarna – den är stabil, förhållandevis snabb och har stöd för Java och Flash Video. Det är fortfarande en bit kvar till processorkraften i en vanlig laptop, men ändå klart bättre än konkurrenterna. Att knappa in sökord går också mycket snabbare med tangentbordet på fjärrkontrollen. En annan unik finess är att titta på TV på fjärrkontrollen. Med hjälp av den funktionen kan du antingen titta på två TV-program samtidig eller bara använda fjärrkontrollen för att leta efter andra intressanta kanaler. När du hittat något du vill titta på så byter du enkelt kanal på den stora skärmen.

Samsung har naturligtvis också tagit med sociala media som Twitter och Facebook, men det speciella med den här TV:n är att du kan visa Facebook-fönstret samtidigt som du tittar på TV. När du är inne i SmartHUB-portalen finns en bild-i-bild-funktion som visar TV-programmet parallellt med resten av innehållet.

Samsung har också kommit långt när det gäller filmuthyrning och lokalt förankrade tjänster. Extra kul är Explore 3D som har ett urval av videosnuttar i 3D. App-sortimentet innehåller även Viaplay som är Viasats on-demand-tjänst. Där kan man prenumerera på ett brett urval av filmer, TV-serier och program, inklusive fotbollsmatcher från Champions League och Premier League samt Formel 1, bara för att nämna några evenemang. Viaplay är även tillgängligt för Viasats parabolkunder via internet. Utöver Viaplay finns den motsvarande appen Go från Canal Digital, där man kan hyra film från SF och TV-serier som Mad Men och Curb Your Enthusiasm. Så länge man har en stabil uppkoppling till internet är videokvaliteten bra, snudd på DVD-kvalitet.

Slutsats
UE55D8005 är en snygg och lättanvänd TV med alla de rätta finesserna, och en bildkvalitet som passar otroligt bra till vanligt TV-bruk. Filmälskarna saknar kanske en smula svärta, men bortsett från detta fungerar skärmen utmärkt. För den som vill utforska vad en Smart TV har att erbjuda känner vi inte till något bättre alternativ.


Kommentarer