TEST AV Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

Ljud & Bild tycker:
Samsung QE55Q7F Àr mitt i prick bÄde nÀr det gÀller design och skötsel. Bilden Àr fÀrgrik och ljusstark och passar extra bra till TV-tittande i ljusa omgivningar.
Aningen begrÀnsad kontrast och svÀrta innebÀr att HDR-film blir lite tamare Àn med de allra bÀsta i klassen.

Samsung har gett sina mest exklusiva TV-modeller det futuristiska smeknamnet QLED, vilket talar om att de anvĂ€nder avancerad ”quantum dot”-teknik för att Ă„stadkomma en högre bildkvalitet. Quantum Dot Ă€r pyttesmĂ„ men superpotenta partiklar som reagerar pĂ„ ljus. Tekniken kommer att spela en viktig roll i nĂ€sta generations TV-apparater, men Samsung har alltsĂ„ redan börjat anvĂ€nda den. En tunn, 1-grams film med ”kvantprickar” kan nĂ€mligen göra underverk med ljusstyrkan och fĂ€rgĂ„tergivning i konventionella LCD-skĂ€rmar!

Hittills har Samsung lanserat tre Q-serier (Q7F, Q8C/F och Q9F), som ska ta upp kampen med Àrkerivalen LG:s populÀra OLED-skÀrmar. Modellen vi testar hÀr, QE55Q7F, Àr en direkt utmanare till den prisvÀrda storsÀljaren LG OLED55B7V.

 

Design

Samsung har övergett det glĂ€nsande och prĂ„liga utseendet som de hade för nĂ„gra Ă„r sedan. Årets modeller har en betydligt mer minimalistisk design. NĂ€r vi packar upp UE55Q7F mĂ€rks det att den har lite mer pĂ„kostad byggkvalitet Ă€n de billigare MU-modellerna. TV:n vĂ€ger mer och materialen Ă€r av lite Ă€dlare sort. Den minimalistiska sockeln Ă€r gjord av borstat stĂ„l och gjutjĂ€rn.

(Foto: Tillverkare)

QLED-serien har en vĂ€lgjord ”360-graders” design som innebĂ€r att TV:n ska se bra ut frĂ„n alla hĂ„ll. SkĂ€rmen Ă€r vĂ€ldigt tunn och baksidan Ă€r helt slĂ€t, kablarna ligger dolda bakom lock. HDMI och andra anslutningar finns som vanligt i den separata One Connect-boxen, som kopplas till skĂ€rmen med en enda trĂ„dsmal optisk kabel. Det gör det mycket lĂ€ttare att hĂ€nga upp TV-apparaten pĂ„ vĂ€ggen, utan massa sladdar som hĂ€nger ner (observera dock att du fortfarande behöver en separat nĂ€tkabel ocksĂ„).

Samsung har en mĂ€ngd olika ”Q style”-bordsstativ till Q7. Kryssfoten som följer med i kartongen Ă€r tillrĂ€ckligt smal för att passa de flesta TV-bĂ€nkar. Som extrautrustning kan du vĂ€lja mellan ett staffli, en snurrbar fot och ett ”No Gap”-fĂ€ste som gör att TV:n hĂ€nger tĂ€tt intill vĂ€ggen.

 

AnvÀndning och finesser

Samsung tillhör de bÀsta nÀr det gÀller anvÀndarupplevelse. Smart-plattformen Tizen Àr skrÀddarsydd för TV-tittning och fungerar bÄde snabbt och smidigt. Huvudmenyn har en rad genvÀgar och du kan vÀxla fram och tillbaka mellan YouTube och Netflix utan att behöva starta om. FjÀrrkontrollen Àr smal, ligger skönt i handen och kan programmeras sÄ att den styr TV-boxar frÄn bland annat Canal Digital.

Samsung har ocksÄ ett stort urval av appar, inklusive Amazon, Netflix, Facebook-video, Viaplay, Plejmo med mera. VÀrd att nÀmna Àr ocksÄ Gamefly-speltjÀnsten.

Spelfantaster kan glÀdja sig Ät ett sÀrskilt gaming-lÀge med en fördröjning (input lag) pÄ lÄga 21 millisekunder.

(Foto: Tillverkare)

 

Bildkvalitet

2017 har helt klart varit ett stort Ă„r för OLED. NĂ€stan alla TV-tillverkare utom Samsung har anammat tekniken, och det Ă€r inte svĂ„rt att förstĂ„ varför. Den kontrastrika bildkvaliteten Ă€r utan tvekan ”skön” att vila ögonen pĂ„.

Samsung visar dÀremot inga tecken pÄ att vilja kopiera Àrkerivalen LG i första taget. De tror fortfarande stenhÄrt pÄ att vidareutveckla LCD- och LED-tekniken, som de anser Àr mer hÄllbar i det lÄnga loppet. De organiska materialen i OLED bryts ned med tiden, och löper ocksÄ större risk för inbrÀnning, sÀgs det.

SÄ vad har en QLED-bildskÀrm som Q7F att stÀlla upp med? Det första som slÄr oss Àr de imponerande fÀrgerna, som har fler nyanser och högre intensitet Àn vad vi Àr vana att se med bÄde OLED och LCD. Samsung-skÀrmen brer pÄ lite vÀl tjockt i standardbildlÀget, sÄ vi föredrar att anvÀnda den mer neutrala Film-instÀllningen. Dessutom bör du sitta nÄgorlunda mitt framför skÀrmen för att fÄ glÀdje av fÀrgerna. FrÄn sidan blir de blekare pÄ grund av en aningen snÀv betraktningsvinkel. Men QW55Q7F Àr lÄngt ifrÄn den vÀrsta vi har sett pÄ det hÀr omrÄdet.

(Foto: Tillverkare)

Samsung har lyckats överraskande vĂ€l med fĂ€rgĂ„tergivningen ”out of the box”, men vi lade mĂ€rke till att de röda nyanserna var aningen övermĂ€ttade. De som Ă€r krĂ€sna och vill ha en 100 % korrekt fĂ€rgbalans bör dĂ€rför kalibrera skĂ€rmen (QLED-serien Ă€r lyckligtvis förberedd för avancerad kalibrering med programmet CalMAN).

LCD-panelen i QE55Q7F Àr utan tvekan av god kvalitet. MÄnga sÄ kallade Edge LED-skÀrmar kÀnnetecknas av ljusa flÀckar men Samsung-skÀrmen har en mycket jÀmn ljusfördelning. SkÀrmytan Àr vÀldigt matt, utan störande reflektioner frÄn omgivningen. Detta bidrar i mÄnga fall till en förbÀttrad kontrast.

Samsung-skĂ€rmen kan skryta med fin ljusstyrka, vilket Ă€r ett plus nĂ€r man tittar pĂ„ TV i ljusa omgivningar. SvĂ€rtan Ă€r dĂ€remot inte den mest imponerande vi har sett. NĂ€r vi dĂ€mpar belysningen i rummet ser vi att bakgrundsbelysningen skiner igenom lite. Svart fĂ„r en mer blĂ„aktig prĂ€gel Ă€n den ”kolsvarta” bild man fĂ„r med OLED.

 

BegrÀnsad kontrast i HDR-lÀge

Samsung-skÀrmen fungerar utmÀrkt med blandat TV-tittande dagtid med mycket ljus i rummet, men kommer lite till korta pÄ kvÀllen nÀr vi bÀnkar oss i soffan med en spÀnnande serie som andra sÀsongen av Stranger Things (Netflix). Den hÀr serien finns i HDR-kvalitet, vilket verkligen sÀtter kontrasten pÄ prov. DÄ visar det sig att QE55Q7F har en nÄgot tamare kontrast Àn de allra bÀsta.

Samsung-skĂ€rmens kontrast Ă€r till exempel mĂ€rkbart mindre intensiv Ă€n testvinnaren Sony KD-55XE9005, som Ă€r utrustad med direkt LED-bakgrundsbelysning. Detsamma gĂ€ller i förhĂ„llande till OLED-utmanaren LG OLED55B7V. Ljusskenet frĂ„n polisens ”saftblandare”, eldslĂ„gor och annat har inte samma gnista, vilket gör att upplevelsen blir lite plattare. Trots fantastiska fĂ€rger tycker vi inte att Q7F Ă€r den bĂ€sta HDR-skĂ€rmen.

DÀremot visade vÄra fotbollsinspelningar att 55Q7F fungerar utmÀrkt med sport. Den lyckas behÄlla skÀrpan, Àven nÀr det gÄr undan pÄ grÀsplanen och kameran panorerar snabbt.

 

Ljudkvalitet

Trots att Samsung QE55Q7F Àr en tunn TV med nedÄtriktade högtalare har den ett relativt rent och fylligt ljud. FrekvensomfÄnget Àr brett, med tydlig diskant och gott om tryck i basen. TV:n kan spela högt och rent utan plÄgsam förvrÀngning eller resonans. Klart godkÀnt, Àven om en separat soundbar med subwoofer naturligtvis Àr att rekommendera.

(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

QE55Q7F Àr den billigaste av Samsung QLED-skÀrmar med sÄ kallad Quantum Dot-teknik. Design, byggkvalitet och anvÀndarvÀnlighet tillhör definitivt highend-klass. Bildkvaliteten Àr ocksÄ full av ljuspunkter: lÀcker fÀrgÄtergivning, bra ljusstyrka och jÀmna rörelser gör Q7F till en utmÀrkt TV som vi tryggt kan rekommendera. De som tittar pÄ massor av film och serier pÄ kvÀllen fÄr klara sig utan den djupa svÀrtan man fÄr med en OLED-TV eller bak-LED-LCD. Bortsett frÄn detta finns det inte mycket negativt att sÀga om Samsung-skÀrmen.

Fakta & Betyg:
  • 55-tums 4K LED LCD
  • Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Tizen
  • IngĂ„ngar: 4 HDMI, 2 USB
  • UtgĂ„ngar: Optisk digitalt ljud
  • HDR: HDR10
  • One Connect boks
  • Webb: Samsung.se
  Pris: 16,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Storartad highend-TV

  Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  TEST: Panasonic TX-65EX780E

  UtmÀrkt allroundare

  Panasonics nya LCD-toppmodell har tjusiga prestanda och en naturtrogen bild – en strĂ„lande skĂ€rm för film, sport och spel.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×