Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lågpris

Samsungs billigaste highend-TV är användarvänlig och har färgsprakande bild i en läcker inpackning.

Av / 2017-12-07 - 12:23
Samsung QE55Q7F
Audun Hage

Samsung har gett sina mest exklusiva TV-modeller det futuristiska smeknamnet QLED, vilket talar om att de använder avancerad ”quantum dot”-teknik för att åstadkomma en högre bildkvalitet. Quantum Dot är pyttesmå men superpotenta partiklar som reagerar på ljus. Tekniken kommer att spela en viktig roll i nästa generations TV-apparater, men Samsung har alltså redan börjat använda den. En tunn, 1-grams film med ”kvantprickar” kan nämligen göra underverk med ljusstyrkan och färgåtergivning i konventionella LCD-skärmar!

Hittills har Samsung lanserat tre Q-serier (Q7F, Q8C/F och Q9F), som ska ta upp kampen med ärkerivalen LG:s populära OLED-skärmar. Modellen vi testar här, QE55Q7F, är en direkt utmanare till den prisvärda storsäljaren LG OLED55B7V.

 

Design

Samsung har övergett det glänsande och pråliga utseendet som de hade för några år sedan. Årets modeller har en betydligt mer minimalistisk design. När vi packar upp UE55Q7F märks det att den har lite mer påkostad byggkvalitet än de billigare MU-modellerna. TV:n väger mer och materialen är av lite ädlare sort. Den minimalistiska sockeln är gjord av borstat stål och gjutjärn.

(Foto: Tillverkare)

QLED-serien har en välgjord ”360-graders” design som innebär att TV:n ska se bra ut från alla håll. Skärmen är väldigt tunn och baksidan är helt slät, kablarna ligger dolda bakom lock. HDMI och andra anslutningar finns som vanligt i den separata One Connect-boxen, som kopplas till skärmen med en enda trådsmal optisk kabel. Det gör det mycket lättare att hänga upp TV-apparaten på väggen, utan massa sladdar som hänger ner (observera dock att du fortfarande behöver en separat nätkabel också).

Samsung har en mängd olika ”Q style”-bordsstativ till Q7. Kryssfoten som följer med i kartongen är tillräckligt smal för att passa de flesta TV-bänkar. Som extrautrustning kan du välja mellan ett staffli, en snurrbar fot och ett ”No Gap”-fäste som gör att TV:n hänger tätt intill väggen.

 

Användning och finesser

Samsung tillhör de bästa när det gäller användarupplevelse. Smart-plattformen Tizen är skräddarsydd för TV-tittning och fungerar både snabbt och smidigt. Huvudmenyn har en rad genvägar och du kan växla fram och tillbaka mellan YouTube och Netflix utan att behöva starta om. Fjärrkontrollen är smal, ligger skönt i handen och kan programmeras så att den styr TV-boxar från bland annat Canal Digital.

Samsung har också ett stort urval av appar, inklusive Amazon, Netflix, Facebook-video, Viaplay, Plejmo med mera. Värd att nämna är också Gamefly-speltjänsten.

Spelfantaster kan glädja sig åt ett särskilt gaming-läge med en fördröjning (input lag) på låga 21 millisekunder.

(Foto: Tillverkare)

 

Bildkvalitet

2017 har helt klart varit ett stort år för OLED. Nästan alla TV-tillverkare utom Samsung har anammat tekniken, och det är inte svårt att förstå varför. Den kontrastrika bildkvaliteten är utan tvekan ”skön” att vila ögonen på.

Samsung visar däremot inga tecken på att vilja kopiera ärkerivalen LG i första taget. De tror fortfarande stenhårt på att vidareutveckla LCD- och LED-tekniken, som de anser är mer hållbar i det långa loppet. De organiska materialen i OLED bryts ned med tiden, och löper också större risk för inbränning, sägs det.

Så vad har en QLED-bildskärm som Q7F att ställa upp med? Det första som slår oss är de imponerande färgerna, som har fler nyanser och högre intensitet än vad vi är vana att se med både OLED och LCD. Samsung-skärmen brer på lite väl tjockt i standardbildläget, så vi föredrar att använda den mer neutrala Film-inställningen. Dessutom bör du sitta någorlunda mitt framför skärmen för att få glädje av färgerna. Från sidan blir de blekare på grund av en aningen snäv betraktningsvinkel. Men QW55Q7F är långt ifrån den värsta vi har sett på det här området.

(Foto: Tillverkare)

Samsung har lyckats överraskande väl med färgåtergivningen ”out of the box”, men vi lade märke till att de röda nyanserna var aningen övermättade. De som är kräsna och vill ha en 100 % korrekt färgbalans bör därför kalibrera skärmen (QLED-serien är lyckligtvis förberedd för avancerad kalibrering med programmet CalMAN).

LCD-panelen i QE55Q7F är utan tvekan av god kvalitet. Många så kallade Edge LED-skärmar kännetecknas av ljusa fläckar men Samsung-skärmen har en mycket jämn ljusfördelning. Skärmytan är väldigt matt, utan störande reflektioner från omgivningen. Detta bidrar i många fall till en förbättrad kontrast.

Samsung-skärmen kan skryta med fin ljusstyrka, vilket är ett plus när man tittar på TV i ljusa omgivningar. Svärtan är däremot inte den mest imponerande vi har sett. När vi dämpar belysningen i rummet ser vi att bakgrundsbelysningen skiner igenom lite. Svart får en mer blåaktig prägel än den ”kolsvarta” bild man får med OLED.

 

Begränsad kontrast i HDR-läge

Samsung-skärmen fungerar utmärkt med blandat TV-tittande dagtid med mycket ljus i rummet, men kommer lite till korta på kvällen när vi bänkar oss i soffan med en spännande serie som andra säsongen av Stranger Things (Netflix). Den här serien finns i HDR-kvalitet, vilket verkligen sätter kontrasten på prov. Då visar det sig att QE55Q7F har en något tamare kontrast än de allra bästa.

Samsung-skärmens kontrast är till exempel märkbart mindre intensiv än testvinnaren Sony KD-55XE9005, som är utrustad med direkt LED-bakgrundsbelysning. Detsamma gäller i förhållande till OLED-utmanaren LG OLED55B7V. Ljusskenet från polisens ”saftblandare”, eldslågor och annat har inte samma gnista, vilket gör att upplevelsen blir lite plattare. Trots fantastiska färger tycker vi inte att Q7F är den bästa HDR-skärmen.

Däremot visade våra fotbollsinspelningar att 55Q7F fungerar utmärkt med sport. Den lyckas behålla skärpan, även när det går undan på gräsplanen och kameran panorerar snabbt.

 

Ljudkvalitet

Trots att Samsung QE55Q7F är en tunn TV med nedåtriktade högtalare har den ett relativt rent och fylligt ljud. Frekvensomfånget är brett, med tydlig diskant och gott om tryck i basen. TV:n kan spela högt och rent utan plågsam förvrängning eller resonans. Klart godkänt, även om en separat soundbar med subwoofer naturligtvis är att rekommendera.

(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

QE55Q7F är den billigaste av Samsung QLED-skärmar med så kallad Quantum Dot-teknik. Design, byggkvalitet och användarvänlighet tillhör definitivt highend-klass. Bildkvaliteten är också full av ljuspunkter: läcker färgåtergivning, bra ljusstyrka och jämna rörelser gör Q7F till en utmärkt TV som vi tryggt kan rekommendera. De som tittar på massor av film och serier på kvällen får klara sig utan den djupa svärtan man får med en OLED-TV eller bak-LED-LCD. Bortsett från detta finns det inte mycket negativt att säga om Samsung-skärmen.

Ljud & Bild tycker

Samsung QE55Q7F är mitt i prick både när det gäller design och skötsel. Bilden är färgrik och ljusstark och passar extra bra till TV-tittande i ljusa omgivningar. Aningen begränsad kontrast och svärta innebär att HDR-film blir lite tamare än med de allra bästa i klassen.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen