TEST AV Samsung Galaxy Tab S3 SM-T820

BĂ€sta Android-plattan

Hur utmÀrkt Àn Samsung Galaxy Tab S3 Àr sÄ Àr Android-upplevelsen pÄ en surfplatta inget vidare.

Ljud & Bild tycker:
UtmÀrkt OLED skÀrm med HDR-stöd. Praktisk penna medföljer. Tunn och lÀtt.
Android fortfarande inte helt anpassat för surfplattor. Kostsam.

De senaste Ă„ren verkar marknaden för surfplattor helt ha tagits över av Apple. Åtminstone nĂ€r det gĂ€ller lite mer pĂ„kostade modeller. Tittar man pĂ„ topplistorna sĂ„ verkar de flesta nöja sig med en Android-platta för runt 1 500 kronor. Men nog borde det finnas plats Ă€ven för premiummodeller? Samsung verkar tycka sĂ„ dĂ„ de presenterade den notebook-liknande Galaxy Book pĂ„ Mobile World Congress. Samt den mer penn-inriktade Galaxy Tab S3.

(Foto: Samsung)

Utseende och konstruktion

Designen talar tydligt om att det inte bara Àr en Samsung-produkt utan Àven en medlem av Galaxyfamiljen. Det Àr svart pÄ svart, med rena linjer och ingenting som kÀnns onödigt. Plattan Àr faktiskt den tunnaste vi har testat, Àven om det bara handlar om en tiondels millimeter frÄn iPad Pro. Den Àr ocksÄ lÀttare Àn Apples 9,7-tums modeller. Trots det kÀnns den vÀldigt stabil och vÀlbyggd. Enda klagomÄlet Àr att glasbaksidan drar Ät sig fingeravtryck.

SkÀrm

Det mest uppseendevÀckande med Galaxy Tab S3 Àr AMOLED-skÀrmen. Vill man titta pÄ film pÄ sin platta sÄ Àr den svÄr att slÄ. Speciellt som den stöder HDR10, vilket efter den senaste uppdateringen gör att man kan se Netflix utbud med strÄlande dynamiskt fÀrgomfÄng. Vad den dÀremot inte har Àr fÀrgÀktheten som iPad har. SkÀrmen Àr dessutom vÀldigt reflektiv vilket kan göra det svÄrt att se bilden i starkt ljus, speciellt utomhus.

Kameran Àr inte pÄ nivÄ med Galaxy S8 (Foto: Samsung)

Kamera

PÄ pappret ser det ut att vara en ganska bra kamera och vi vÀntar oss inget mindre med tanke pÄ hur bra kamerorna Àr pÄ Galaxy S8 och Note 8. Men i verkligheten verkar de ha lÄnat innehÄllet frÄn nÄgon budgetmodell. Inte för att man bör anvÀnda en surfplatta för att plÄta, men bÀttre Àn sÄ hÀr kunde Samsung gott ha kostat pÄ dig. Selfiekameran Àr inte mycket bÀttre den, men den funkar godkÀnt för sitt huvudsakliga syfte, för videosamtal.

Samsung GalaxyTabS3_speakers
Bra ljud tack vare AKG (Foto: Samsung)

Ljud

En trevlig överraskning Àr att ljudet Àr klart bÀttre Àn i nÄgon annan Android-platta vi har testat. Förklaringen Àr att Samsung, efter uppköpet av Harman, har fÄtt tillgÄng till duktiga högtalarkonstruktörer. Det Àr AKG som har gjort ett bra jobb med att klÀmma ut ett fullt acceptabelt ljud frÄn de fyra högtalarna. Man fÄr till och med stereoljud, som anpassar sig efter om man hÄller plattan i portrÀtt- eller landskapslÀge. Ytterligare ett plus som videospelare.

Samsung Galaxy Tab S3 keyboard cover
(Foto: Samsung)

AnvÀndning

Det som verkligen fÄr Galaxy Tab-plattorna att skilja sig frÄn sina billiga kusiner Àr tillbehören och möjligheterna de gör. Tangentbordet fungerar riktigt bra att skriva pÄ, men Àr i vÀgen om man tillfÀlligt vill anvÀnda den som en surfplatta. Pennan, som följer med pÄ köpet, Àr minst lika anvÀndbar som pÄ Note 8. Det Àr verkligen enkelt att kalla upp snabbkommandon, göra en snabb anteckning, eller rita pÄ en skÀrmdump innan man sparar den.

Praktiska genvÀgar för pennfunktionerna (Foto: Ljud & Bild)

Nackdelen Àr att Galaxy Tab S3 kör Android. Hur bra det Àn fungerar pÄ en telefon sÄ Àr det uppenbart att de inte anstrÀngt sig speciellt mycket för att anpassa det till skÀrmstorleken. Det kÀnns verkligen som att anvÀnda en mobil med jÀtteskÀrm, vilket blir pinsamt tydligt nÀr man startar en app och den bara skalar upp grafiken för att fylla skÀrmen. Om det verkligen ska bli anvÀndbart mÄste det bli enklare att köra delad skÀrm och kopiera innehÄll mellan appar.

LÀs Àven vÄrt test av Apple iPad Pro 2017

Prestanda

Olyckligtvis lanserade Samsung plattan precis innan den nya generationen Snapdragon-systemkretsar hade börjat levereras. AlltsÄ Àr prestanda pÄ nivÄ med förra Ärets mobiltelefoner. Med det sagt sÄ Àr Tab S3 lÄngt ifrÄn nÄgon snigel. Oavsett vad man gör sÄ kÀnns det snabbt. BÄde nÀr man vÀxlar mellan appar och nÀr man kör mer krÀvande appar som grafikintensiva spel eller redigeringsprogram för grafik och video.

Slutsats

Samsung har uppenbarligen gjort sitt bÀsta för att skapa den bÀsta möjliga surfplattan. Och hÄrdvaran Àr verkligen imponerande. Galaxy Tab S3 Àr tunn och lÀtt, skÀrmen Àr verkligen imponerande, ljudet Àr riktigt bra och pennan gör det enklare att fÄ jobbet gjort. Men olyckligtvis mÄste de brottas med begrÀnsningarna i Android som fortfarande inte Àr helt anpassat till surfplattor. Men ska man absolut ha en Android-platta Àr den trots allt den bÀsta.

Fakta & Betyg:
 • Operativsystem: Android 7
  SkÀrm: 9,7 tum S-AMOLED 2048 x 1536 (264 ppi)
  Processor: 2,15/1,6 GHz quadcore Snapdragon 820
  Minne: 4 GB / 32 GB + 256 GB microSD
  Kameror: 13 Mp F1.9 + 5 Mp F2.2
  TrÄdlöst: (4G LTE), wifi ac, BT 4.2
  MĂ„tt/vikt: 237 x 170 x 6 mm / 429 gram
  Batteri: 6000 mAh

  Pris: 7,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×