annonse
annonse
annonse

Samsung Galaxy S4

Blixtsnabb men ospännande

Visst uppfyller Galaxy S4 förväntningarna, men det är mer en evolution än en revolution.

Plus
Blixtsnabb Utmärkt kamera och skärm Många unika finesser
Minus
Medelmåttigt batteri Känns inte lyxig

Det har knappast undgått någon att Samsung varit på gång med uppföljaren till storsäljaren Galaxy S III. Vi fick en första titt på den i mars och nu kan vi efter att ha smält intrycken äntligen få sätta tänderna i ett färdigt exemplar.

Samsung Galaxy S4 hand

Vårt första intryck av att Galaxy S4 är till förvillelse lik föregångaren består. Det är lite trist, för det är knappast någon som på avstånd kommer se att du har den senaste modellen. Förmodligen är det tänkt att man ska känna igen Galaxy-utseendet men vi hade hoppats på en ny design. S4 känns helt enkelt inte som en premiummodell. Ryktet säger dock att Samsung ska komma med en lyxigare modell i metall framöver och det får vi verkligen hoppas. Det ska lär dessutom komma en vattentät modell som svar på Xperia.

Utseende och konstruktion
Baksidan är som sagt i plast vilket känns lite billigt även om man har lyckats få den att se intressant ut med det prickiga mönstret. Fördelen är dock att man kan plocka bort hela baksidan och komma åt att byta batteriet. Här sätter man också i sitt SIM-kort och kan stoppa i ett SD-kort för att utöka lagringskapaciteten. Det är ett plus jämfört med många av konkurrenterna som vill att vi ska lagra allting på nätet istället. Men sitter man på flyget så är det frustrerande att alla filmerna ligger oåtkomliga.
Samsung Galaxy S4 inside 1200

I övrigt finns det ett hörlursuttag på ovansidan och en USB-laddningskontakt i mitten av undersidan. På vänster sida hittar vi volymkontrollen och på höger sitter av/på-knappen. Den enda övriga fysiska knappen är hemknappen på framsidan. Liksom på de flesta moderna Android-mobiler är meny- och tillbakaknappen touchknappar.

Skärm
En uppenbar fördel med S4 jämfört med föregångaren är att skärmen har blivit större men framför allt mer högupplöst. Den kan nu skryta med 1080 HD-upplösning, det vill säga samma som din platt-TV, allt på en i jämförelsen pytteliten 5-tums skärm. Det gör att pixeltätheten är på imponerande 441 punkter per tum. Det är betydligt mer än Retinaskärmen på iPhone 5 som ”bara” har 326, och det tangerar Xperia Z. Det är därför inga problem att läsa text i liten storlek. Man ser också fler detaljer i bilder och på det hela taget känns den väldigt skarp.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Samsung Galaxy S4 top

Skärmen har dessutom utmärkt färgåtergivning och en bra betraktningsvinkel. Det är helt klart en av de bästa skärmarna på marknaden i samma klass som Xperia Z och HTC One. Vilken man föredrar är mer av en smaksak som beror på om man föredrar ”känslan” i AMOLED-skärmar eller LCD-skärmar. För att undvika repor är skärmen skyddad av Gorilla Glass 3.

Kamera
Det har hänt mycket med mobilkamerorna sedan Galaxy S3, något som vi såg i vårt test av kameramobiler i majnumret. Där hamnade Samsung inte så bra till eftersom S4 ännu inte hade kommit. Det var synd för man har verkligen uppgraderat kameran. Inte nog med att man nu är ikapp konkurrenterna i megapixel-tävlingen men kvaliteten har verkligen förbättrats.

Samsung Galaxy S4 sushi

I svagt ljus kan den inte mäta sig med mästaren HTC One, men den är nästan lika bra som Xperia Z. Och det är inte illa alls. Är man lite snällare och plåtar i bra ljusförhållanden så är den till och med bland de bästa vi provat. Färgåtergivningen är utmärkt och automatiken gör för det mesta ett bra jobb med att hitta rätt inställningar. Så länge man fokuserar på rätt objekt blir bilderna skarpa och detaljrika. Vi är imponerade.

Ljud
Vi är inte lika imponerade av ljudkvaliteten i S4. Inte för att den är direkt dålig men den imponerar inte på samma sätt som hos HTC med sin Beats-teknik. Hörlurarna som följer med är som väntat undermåliga och högtalaren sitter lite dumt placerat på undersidan. Oavsett om man lägger den på bordet eller håller den i handen så blir det ju ett dämpat ljud.
Samsung Galaxy S4 top

Under avdelningen ljud kan vi inte heller undvika att nämna det roliga Share Music läget. Man kan koppla ihop flera mobiler och låta dem spela samma låt för att få stereoljud eller till och med surroundljud. En höjdare på festen även om det knappast lär vara många tillfällen när tillräckligt många av gästerna har en S4.

Användning
Om man gillar Samsungs gränssnitt är kanske en smaksak men det har varit i utveckling så länge att det åtminstone känns genomtänkt och polerat. Och man kan ju alltid installera ett eget. Det reagerar blixtsnabbt och att bläddra mellan skärmar eller spola i video flyter bra utan hackigheter.

En av de stora nyheterna som Samsung slår på trumman för är alla finesser. Man har S Beam för att enkelt para ihop och utbyta information mellan mobilerna. Air View som låter sig hålla fingret en bit från skärmen och få förhandsvisningar av exempelvis mejl eller bilder. Air Gesture där man kan göra gester ovanför skärmen för att exempelvis bläddra mellan sidor. Voice Control som är motsvarigheten till Apples Siri. Smart Stay som inte släcker skärmen så länge du tittar på den. Smart Pause som pausar en video om du tittar bort.

Allt detta är så klart intressant men faktiskt inget vi orkade använda i dagligt bruk. Den enda finessen som vi imponeras av är S Translate som kan översätta tal och text till andra språk och läsa upp dem. Mycket praktiskt på resor, men än så länge begränsat av att det bara finns på åtta språk.

Prestanda
Galaxy S4 finns i två versioner med olika processorer och här i Skandinavien har vi fått I9505 som har en fyrkärnig Snapdragon 600-processor. Det låter långsammare än den åttakärniga Exynos-processorn som den amerikanska modellen är utrustad med. Men den är faktiskt riktigt snabb och dessutom strömsnål jämfört med tidigare generationer.

Screenshot_2013-04-25-04-55-10

Faktiskt så slog Galaxy S4 nya hastighetsrekord på löpande band i våra tester. Geekbench hamnade på hela 3240 vilket kan jämföras med tidigare mästaren HTC One på 2641 och Xperia Z på 2066. I andra syntetiska tester som Antutu och CF Bench slog den också nya rekord. Även i praktiska test som Browsermark ligger den mycket bra till med en poäng på 2445 vilket tangerar mästaren iPhone 5. Det enda området där den inte är snabbast är faktiskt 3D-grafik, men den är absolut snabb nog för de senaste spelen.

Slutsats
När iPhone 4S kom fick den kritik för att den såg likadan ut och ”bara” var jättemycket snabbare, hade bättre kamera, snabbare grafik och fler funktioner. Det är lite samma problem här. Galaxy S4 ser snudd på likadan ut som S3 och är ”bara” jättemycket snabbare, har bättre kamera, större skärm och fler funktioner. De har räknat upp numret till 4, men kanske skulle den hetat S3,5. De nya funktionerna är kul och praktiska, men man kan leva utan dem. Med det sagt så är det en ytterst trevlig mobil med få skavanker. Den är snabb som blixten, tunn och skön i handen, har en utmärkt skärm och duglig kamera. S3 var ju en monsterhit och det är ingen tvekan om att S4 är bättre så den kommer säkert sälja som smör. Hjärtat säger att vi föredrar HTC One, men hjärnan säger att Galaxy S4 är ett bättre val.

Samsungs officiella video:

Det har knappast undgått någon att Samsung varit på gång med uppföljaren till storsäljaren Galaxy S III. Vi fick en första titt på den i mars och nu kan vi efter att ha smält intrycken äntligen få sätta tänderna i ett färdigt exemplar. Samsung Galaxy S4 hand Vårt första intryck av att Galaxy S4 är till förvillelse lik föregångaren består. Det är lite trist, för det är knappast någon som på avstånd kommer se att du har den senaste modellen. Förmodligen är det tänkt att man ska känna igen Galaxy-utseendet men vi hade hoppats på en ny design. S4 känns helt enkelt inte som en premiummodell. Ryktet säger dock att Samsung ska komma med en lyxigare modell i metall framöver och det får vi verkligen hoppas. Det ska lär dessutom komma en vattentät modell som svar på Xperia. Utseende och konstruktion Baksidan är som sagt i plast vilket känns lite billigt även om man har lyckats få den att se intressant ut med det prickiga mönstret. Fördelen är dock att man kan plocka bort hela baksidan och komma åt att byta batteriet. Här sätter man också i sitt SIM-kort och kan stoppa i ett SD-kort för att utöka lagringskapaciteten. Det är ett plus jämfört med många av konkurrenterna som vill att vi ska lagra allting på nätet istället. Men sitter man på flyget så är det frustrerande att alla filmerna ligger oåtkomliga. Samsung Galaxy S4 inside 1200 I övrigt finns det ett hörlursuttag på ovansidan och en USB-laddningskontakt i mitten av undersidan. På vänster sida hittar vi volymkontrollen och på höger sitter av/på-knappen. Den enda övriga fysiska knappen är hemknappen på framsidan. Liksom på de flesta moderna Android-mobiler är meny- och tillbakaknappen touchknappar. Skärm En uppenbar fördel med S4 jämfört med föregångaren är att skärmen har blivit större men framför allt mer högupplöst. Den kan nu skryta med 1080 HD-upplösning, det vill säga samma som din platt-TV, allt på en i jämförelsen pytteliten 5-tums skärm. Det gör att pixeltätheten är på imponerande 441 punkter per tum. Det är betydligt mer än Retinaskärmen på iPhone 5 som ”bara” har 326, och det tangerar Xperia Z. Det är därför inga problem att läsa text i liten storlek. Man ser också fler detaljer i bilder och på det hela taget känns den väldigt skarp. Samsung Galaxy S4 top Skärmen har dessutom utmärkt färgåtergivning och en bra betraktningsvinkel. Det är helt klart en av de bästa skärmarna på marknaden i samma klass som Xperia Z och HTC One. Vilken man föredrar är mer av en smaksak som beror på om man föredrar ”känslan” i AMOLED-skärmar eller LCD-skärmar. För att undvika repor är skärmen skyddad av Gorilla Glass 3. Kamera Det har hänt mycket med mobilkamerorna sedan Galaxy S3, något som vi såg i vårt test av kameramobiler i majnumret. Där hamnade Samsung inte så bra till eftersom S4 ännu inte hade kommit. Det var synd för man har verkligen uppgraderat kameran. Inte nog med att man nu är ikapp konkurrenterna i megapixel-tävlingen men kvaliteten har verkligen förbättrats. Samsung Galaxy S4 sushi I svagt ljus kan den inte mäta sig med mästaren HTC One, men den är nästan lika bra som Xperia Z. Och det är inte illa alls. Är man lite snällare och plåtar i bra ljusförhållanden så är den till och med bland de bästa vi provat. Färgåtergivningen är utmärkt och automatiken gör för det mesta ett bra jobb med att hitta rätt inställningar. Så länge man fokuserar på rätt objekt blir bilderna skarpa och detaljrika. Vi är imponerade. Ljud Vi är inte lika imponerade av ljudkvaliteten i S4. Inte för att den är direkt dålig men den imponerar inte på samma sätt som hos HTC med sin Beats-teknik. Hörlurarna som följer med är som väntat undermåliga och högtalaren sitter lite dumt placerat på undersidan. Oavsett om man lägger den på bordet eller håller den i handen så blir det ju ett dämpat ljud. Samsung Galaxy S4 top Under avdelningen ljud kan vi inte heller undvika att nämna det roliga Share Music läget. Man kan koppla ihop flera mobiler och låta dem spela samma låt för att få stereoljud eller till och med surroundljud. En höjdare på festen även om det knappast lär vara många tillfällen när tillräckligt många av gästerna har en S4. Användning Om man gillar Samsungs gränssnitt är kanske en smaksak men det har varit i utveckling så länge att det åtminstone känns genomtänkt och polerat. Och man kan ju alltid installera ett eget. Det reagerar blixtsnabbt och att bläddra mellan skärmar eller spola i video flyter bra utan hackigheter. En av de stora nyheterna som Samsung slår på trumman för är alla finesser. Man har S Beam för att enkelt para ihop och utbyta information mellan mobilerna. Air View som låter sig hålla fingret en bit från skärmen och få förhandsvisningar av exempelvis mejl eller bilder. Air Gesture där man kan göra gester ovanför skärmen för att exempelvis bläddra mellan sidor. Voice Control som är motsvarigheten till Apples Siri. Smart Stay som inte släcker skärmen så länge du tittar på den. Smart Pause som pausar en video om du tittar bort. Allt detta är så klart intressant men faktiskt inget vi orkade använda i dagligt bruk. Den enda finessen som vi imponeras av är S Translate som kan översätta tal och text till andra språk och läsa upp dem. Mycket praktiskt på resor, men än så länge begränsat av att det bara finns på åtta språk. Prestanda Galaxy S4 finns i två versioner med olika processorer och här i Skandinavien har vi fått I9505 som har en fyrkärnig Snapdragon 600-processor. Det låter långsammare än den åttakärniga Exynos-processorn som den amerikanska modellen är utrustad med. Men den är faktiskt riktigt snabb och dessutom strömsnål jämfört med tidigare generationer. Screenshot_2013-04-25-04-55-10 Faktiskt så slog Galaxy S4 nya hastighetsrekord på löpande band i våra tester. Geekbench hamnade på hela 3240 vilket kan jämföras med tidigare mästaren HTC One på 2641 och Xperia Z på 2066. I andra syntetiska tester som Antutu och CF Bench slog den också nya rekord. Även i praktiska test som Browsermark ligger den mycket bra till med en poäng på 2445 vilket tangerar mästaren iPhone 5. Det enda området där den inte är snabbast är faktiskt 3D-grafik, men den är absolut snabb nog för de senaste spelen. Slutsats När iPhone 4S kom fick den kritik för att den såg likadan ut och ”bara” var jättemycket snabbare, hade bättre kamera, snabbare grafik och fler funktioner. Det är lite samma problem här. Galaxy S4 ser snudd på likadan ut som S3 och är ”bara” jättemycket snabbare, har bättre kamera, större skärm och fler funktioner. De har räknat upp numret till 4, men kanske skulle den hetat S3,5. De nya funktionerna är kul och praktiska, men man kan leva utan dem. Med det sagt så är det en ytterst trevlig mobil med få skavanker. Den är snabb som blixten, tunn och skön i handen, har en utmärkt skärm och duglig kamera. S3 var ju en monsterhit och det är ingen tvekan om att S4 är bättre så den kommer säkert sälja som smör. Hjärtat säger att vi föredrar HTC One, men hjärnan säger att Galaxy S4 är ett bättre val. Samsungs officiella video:
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Galaxy S4
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Skärm: 5,0 tum, 1080 x 1920 Super AMOLED, 441 ppi
  • Processor: 1,9 GHz Snapdragon 600 quad-core
  • Minne: 2 GB RAM/16-64 GB
  • Kamera: 13 Mp + 2 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, NFC, BT 4.0, 802.11 a/b/g/n/ac
  • Mått: 137 x 70 x 7,9 mm
  • Vikt: 130 g
  • Batteri: 2600 mAh. 17h samtal, 350h passning
Pris: 6300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

annonse
grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
test
Pinell Supersound 301
Välklingande bordsradio

Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

test
Netgear Orbi Voice RBK50V
Ett meshförstånd

Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

test
Tre high-end hörlurar
Multipla örgasmer

Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att slutna hörlurar kunde låta så förbaskat bra!

test
Microsoft Surface Laptop 2
Microsofts MacBook

Surface Laptop 2 är för Windows vad MacBook är för Mac OS. En bärbar dator där operativsystem och maskinvara går upp i en högre enhet.

Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×