Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Samsung Galaxy A8 (2018)

Nytändning för mellanklassen

Samsungs mer prisvärda modell känns lyxig och gör det mesta bra, men kostar därefter.

Skrivet av / 2018-02-01 - 13:39
Samsung Galaxy A8 (2018)
Jonas Ekelund

Tidigare års A-modeller, som är mellanklassen under Galaxy S, har fått namn där siffran står för storleksklassen. Men nu verkar Samsung ha bytt strategi och använder helt enkelt siffran för att ange generationen. Precis som vi sett Galaxy Note 8, samt Galaxy S8 och en Plus-modell får vi därför se en Samsung Galaxy A8. Plus-modellen lanseras däremot inte i Europa. Jämfört med närmaste föregångaren Galaxy A5 har både design och innehåll förbättrats betydligt.

Utseende och konstruktion

Där den tidigare modellen såg avgjort klumpigare ut än S-serien är Galaxy A8 nu betydligt mer lik. Den har samma långsmala utseende med smala kanter runt skärmen och fingeravtrycksläsaren på baksidan. Faktiskt med en bättre placering än på Galaxy S. Skärmen är visserligen inte läckert rundad som på S, men ger ändå ett bra intryck. Kvalitetskänslan är utmärkt, den är vridstyv samt damm- och vattentät enligt IP68. Däremot är den förhållandevis tung.

 

Avlång skärm och smala kanter gör den lik Galaxy S8. (Foto: Samsung)

 

Skärm

Liksom på S-modellen har den fått ett långsmalt 18,5:9-bildformat och samma utmärkta Infinity OLED-panel. Skillnaderna är att upplösningen är lite mer sansad och att ljusstyrkan är något sämre, vilket ändå är fullt acceptabelt. Naturligtvis är både svartnivå och kontrast klanderfri. Däremot saknar den stöd för HDR. Färgåtergivningen är utmärkt och man kan själv välja färgprofil enligt sRGB (Basic), Adobe RGB (Photo), DCI-P3 (Cinema) eller livliga färger (Adaptive).

Kamera

Det mest uppseendeväckande med A8 är dess dubbla selfiekameror. De gör det möjligt att växla mellan detaljerade närbilder eller vidvinkelformat om man vill få med kompisarna i bilden. De används även för att kunna skapa bilder med oskarp bakgrund. Effekten är inte lika påtaglig som vissa konkurrenters, men har inte heller samma problem som vissa av dem dras med. Huvudkameran är mer traditionell, den saknar optisk bildstabilisering men har fått en ljusstarkare optik.

Det är en typisk peka-och-skjut-upplevelse, där det saknas manuella inställningar även i Pro-läget, och HDR har gömts i en undermeny. Automatiken gör för det mesta ett bra jobb och ger bilder med bra vitbalans och detaljer i skuggorna. Så länge man håller kameran stilla får man skarpa bilder, men bildbehandlingen är ibland väl aggressiv. I svag belysning lyckas den bevara färgåtergivningen och ger ljusa bilder, om än med märkbart brus.

Ljud

Att sätta högtalaren på sidan är lite okonventionellt men ger fördelen att man inte råkar täcka den med fingret. Den klarar relativt hög volym och ljudkvaliteten är bland de bättre vi har hört! Samsung har behållit hörlursutgången och de medföljande propparna är bättre än genomsnittet. Stoppar man in ett par bättre hörlurar så får man ett rent och fint ljud parat med bra förstärkning. Det finns även en equalizer för att själv kunna skruva på ljudprofilen.

Användning

Fingeravtrycksläsaren reagerar snabbt och precist, samt att den bättre placeringen gör att man slipper råka sätta fingret på kameralinsen. Ansiktsigenkänningen fungerar halvbra i ljus omgivning men inte alls i skum belysning. Långt från Apples FaceID. Samsungs assistent Bixby är fortfarande långt ifrån Google Now, röstassistenten talar fortfarande inte svenska och fotoigenkänningen missar alldeles för ofta. Vi slipper åtminstone den irriterande Bixby-knappen på sidan, men Bixby lägger sig ändå i vad man gör mer än önskat. Ett trevligt plus är att även denna mellanmodell har fått stöd för den kontantlösa betalningsfunktionen Samsung Pay.

Äntligen sitter fingeravtrycksläsaren på rätt plats. (Foto: Samsung)

 

Prestanda

Mellanklass-processorn Exynos 7885 har en intressant lösning med två högprestanda-kärnor och sex strömsnåla. Det antyder att den är bra på att göra många saker samtidigt, men att den är begränsad vid krävande uppgifter. Mycket riktigt presterade den 20-30 procent sämre än Galaxy S8 och även sämre än konkurrenter i samma prisklass. Speciellt grafiken ligger långt efter jämförbara mobiler. Däremot känner man inte av det speciellt mycket i dagligt bruk. Batteritiden är däremot utmärkt och med dryga 11 timmar sätter den nytt rekord i PCMarks batteritest.

Slutsats

Galaxy A8 är en uppryckning för Samsungs mellanklass som gör den mer jämförbar med toppmodellen Galaxy S8. Den har fått en skärm som nästan täcker framsidan och har nästan lika bra bildkvalitet. Designen är snygg, den är vattentät och hanteringen går lätt tack vare en bättre placerad fingeravtrycksläsare. Kameran har blivit mycket bättre och till och med ljudet är bättre än vi är vana vid. Prestanda är däremot inte i klass med resten, till skillnad från batteritiden som är utmärkt. Vi får bara hoppas att A8 sjunker lika snabbt i pris som föregångaren, för lanseringspriset är för högt jämfört med konkurrenterna i mellanklassen.

 

Läs även:

Test av OnePlus 5T
Test av Nokia 8
Test av Asus Zenfone 4

Home tycker

Mycket bra OLED-skärm. Fin ljudkvalitet. Snygg och tålig design. Utmärkt batteritid Måttliga prestanda. Gammal Android-version förinstallerad. Väl dyr vid lanseringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Google utmanar Apple och Samsung om tid

Ljud & Bild
Rulla till toppen