annons
annons
annons

Test av Samsung EX2F

Ljusstark Wi-Fi-kamera

Samsung har försökt göra EX2F till en bred kamera. Den kan överföra bilderna trådlöst och har en extremt ljusstark och skarp optik.

Ljud & Bild tycker

 • Skarp optik och fina bildfiler
  Mycket bra vridbar skärm
  Wi-Fi
  Bra ljusstyrka

 • Måttlig fokushastighet
  Trög lagring
  Brus på hög ISO

annons

Sådant blir det fina bilder av. Bra optik kan vara avgörande för hur hög den tekniska kvaliteten blir. Samsung-zoomens ljusstyrka är så hög som f1,4–2,7 fast räckvidden är begränsad till 24–90 mm. Kameran är fullspäckad med funktioner, en av de mest intressanta är Wi-Fi. Man kan nämligen överföra bilderna relativt enkelt till en smartmobil-app och sedan ladda upp dem på nätet eller skicka via e-post. Det går också att använda smartmobilen som extern sökare!

Bildkvalitet
Samsung har förbättrat bildkvaliteten i EX2F jämfört med föregångaren EX1. Optiken är fortfarande bra, det nya objektivet har visserligen en del förvrängningar på vidvinkel men genomgående väldigt bra skärpa. Bortsett från bländare 1,4 till 2,8 vid 24 mm där vinjetteringen är synlig. Brus hålls i schack upp till ISO 1600, över det dyker synligt kornbrus upp, men det är inte irriterande förrän vid ISO 6400. Bra. Å andra sidan behöver man inte alltid använda höga ISO-värden eftersom optiken har så hög ljusstyrka, det är en av fördelarna med f1,4–2,7 som EX2F har. Färgåtergivningen är markant förbättrad och porträttbilder hade mycket jämna och fina hudtoner utan färgstick.

Användning
Den vridbara skärmen är skarp och ljus men tar plats på baksidan. Det innebär att det inte finns mycket plats kvar till tummen. Ergonomin räddas av ett litet handgrepp av plast på framsidan. Den trådlösa funktionen aktiveras från funktionsratten på ovansidan, sedan kan man dela bilderna på en rad olika plattformar. Det går till exempel att titta på bilderna på en nätverksansluten smart-TV utan att koppla in en endaste kabel.

Samsung har förbättrad bildkvaliteten rejält i EX2F och bilderna är knivskarpa i snudd på alla situationer. Wi-Fi-funktionens användarvänlighet kan förbättras och autofokusen och lagringen kan med fördel göras snabbare. Men i övrigt är den här kameran oerhört attraktiv på alla områden och därför ett väldigt bra köp.

Fakta

 • Typ: 12,4 Mp kompaktkamera med 1080-video
 • Optik: 3,3x zoom, 24–90 mm/f1,4–2,7
 • Skärm: 3-tums vridbar AMOLED-skärm
 • Höjdpunkt: Wi-Fi med trådlös bildöverföring
Tillverkare:
Samsung
Pris:
4.000,-
Bildkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons