Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sammanfattning

Extremljud i alla kanaler

Man får lov att förvänta sig mycket av en hemmabioförstärkare för tjugotusen kronor. Både musik- och filmupplevelserna måste sitta som gjutna. Samtliga av testdeltagarna lever upp till våra förhoppningar – och några överträffar dem.

Av / 2012-03-14 - 06:52
Sammanfattning
Geir Gråbein Nordby

Är du riktig kräsen när det gäller ljud så är det bara att inse att det kostar pengar. Här testar vi de största märkenas toppmodeller. Visst kan du hitta ännu tyngre elektronik om du går upp till separata processorer och effektförstärkare – och vissa tillverkare har ännu exklusivare integrerade förstärkare utan inbyggd radiodel – men sanningen är att du får så mycket av en hemmabioreceiver för 20 000 kronor att det kan vara bortkastat att lägga mer pengar på något dyrare.

Gott om kraft
Alla testets receivrar har kraft nog för att driva de flesta högtalare och kan vräka på med kanonader och andra häftiga effekter, och har samtidigt en upplösning som innebär att dialogen är trovärdig och musiken omsluter oss. Vi hade kunnat leva med vilken av de här receivrarna som helst, och ett par av dem är extremt bra.

Vi har jämfört testdeltagarna med de två vinnarna i Hjemmekinos test, Pioneer SC-LX85 och Yamaha RX-A3010. Yamaha-receivern var billigast i det testet, och ingen av de fyra vi synar i sömmarna här är direkt gratis heller. När det gäller ljudkvalitet per krona kan det mycket väl vara så att Yamahan fortfarande är bäst.

För 23 600 kronor låter dock Anthem MRX 700 klarare och har bättre dynamik, och dess rumskorrektion är helt enkelt kanonbra. Man får inga höjdkanaler, som i RX-A3010, och alltså inte samma förutsättning för ett extremt stort och tredimensionellt surroundljud. Men i en vanlig 5.1- eller 7.1-hemmabio är det inget snack om vem som låter bäst. Och ur den synvinkeln vågar vi påstå att Anthem-receivern ger minst lika bra ljud per krona. MRX 700 har dock inga extrafunktioner som nätverksstreaming eller styrning från mobiltelefon eller nätverks-PC, vilket Yamaha har.

Den andra referensen, Pioneer SC-LX85 har faktiskt ett litet övertag över vinnaren när det gäller dynamik och upplösning för den som har tungdrivna högtalare. Det är faktiskt ingen annan än Anthem MRX 700 som är bättre än Pioneer i de disciplinerna.

Onkyo TX-NR5009 är däremot lika bra som Pioneer-receivern. Dessutom har den ännu bättre kontroll i basregistret. Rumskorrektionen är inte lika exakt hos Onkyo och kan behöva fintrimmas för hand efteråt. Men bortsett från det är TX-NR5009 kanske ännu något bättre. Fast så kostar den 7 000 kronor mer också.

Denon AVR-4311 och Sony STR-DA5700ES är bra receivrar båda två. Denons är fyllig och trivsam att lyssna på, och dessutom den enda (bortsett från Pioneer-referensen) som har AirPlay. AVR-4311 har ett behagligt men kanske lite väl återhållsamt mellanregister. Sony-receivern har däremot ett mer framfusigt mellanregister, men mer avrundade övertoner. Den personliga smaken får avgöra. Ingen av de båda kan dock hota de allra bästa, även om de är bra köp båda två – och Denon-receivern är dessutom avgjort billigast av alla i testet

Vi hade velat använda betygsskalan lite mer än vi tvingas göra den här gången, men sanningen är att receivrarna i den här prisklassen har blivit förbluffande bra. Ingen av dem är fullgoda streaming-maskiner, så om det är en viktig funktion för dig så kan det löna sig att styra allting från datorn och koppla in en USB-DAC (Sonys receiver har en sådan inbyggd), eller att använda AirPlay-funktionen som finns i Denon AVR-4311 eller Pioneer SC-LX85. Yamaha har ett alternativ till AirPlay som kallas MusicPlay och som går att styra från en fjärrkontroll-app till smartmobiler.

Också i detta test:

fyra hemmabioreceivrar

Elac FS 257

En glömd juvel

Elac är kanske inte ett av de mest välkända märkena här på våra breddgrader, men efter en längre tids samvaro med nya FS 257 har vi verkligen fått upp öronen för den tyska tillverkaren.

Extrem upplösning. Ytterst låg förvrängning.
Mycket korrekt och avslöjande.
Läs hela testet

Anthem MRX 700

Kungen av ljud

Vår enda tidigare erfarenhet av Anthem är receivern MRX 300 som kostar 12 000 kronor och fick oss att tappa hakan. Den större modellen MRX 700 är så bra att vi frågar oss hur det är möjligt!

Upplösning. Dynamik. Överlägsen rumskorrektion.
Bara grundläggande funktioner.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR5009

Välutrustat kraftverk

När det gäller funktioner är det få som slår Onkyo på fingrarna. Här får du allt du kan drömma om, inklusive 4K-uppskalning av video.

Mycket bra ljud. Kraftfull.
Kostsam.
Läs hela testet

Sony STR-DA5700ES

Stabil och bra

Sonys receiver har ett nytt gränssnitt som är enkelt och överskådligt. Den har även fina nätverkslösningar och inbyggd USB-DAC till datorn.

Stort dynamiskt mellan­register. Enkel att in­stal­­­lera. Överskådligt gränssnitt.
Saknar detaljer i diskanten.
Läs hela testet

Denon AVR-4311

Behagliga toner

Den nya versionen av AVR-4311 har fått förinstallerad AirPlay. Och tack vare 11-kanals ljudbehandling kan du koppla in så många högtalare du vill.

Fylligt och behagligt ljud. Tillräckligt med kraft. AirPlay.
Saknar lite tryck.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Rulla till toppen