Ricoh GR

Nästan perfekt proffskompakt

När storlek är lika viktigt som bildkvalitet går det inte att komma undan Ricoh GR. Åtminstone inte om man är kräsen.

Plus
Mycket hög råfilskvalitet Skarp optik Flexibel installation Välbyggd
Minus
Begränsad bildbuffert Oexakt

De har länge varit ett slags dark horse, Ricoh. Precis som alla andra har de gjort några skräpkameror men de har på samma gång haft en serie kompaktkameror som oförtjänt har hamnat i skuggan av de mer kända kameramärkena. Ricohs GR-modeller har alltid tillhört de bästa proffskompakterna. Ända sedan GR-serien kom på 90-talet. De digitala GR-kamerorna har inte alltid varit lika lyckade, men nya Ricoh GR har allt man drömmer om i en proffskompakt.

Stor 16 Mp-sensor utan lågpassfilter för maximal detaljupplösning, knivskarp optik med hög ljusstyrka och en otroligt flexibel skötsel där fotografen har stora möjligheter att programmera många knappar för att få sina favoritfunktioner lätt åtkomliga med en enkel knapptryckning.

Men lika viktigt är priset på 6 600 kronor. Det är lägre än de närmaste konkurrenterna Nikon Coolpix A för 8 000 kronor och FujiFilm X100S för 11 000.

Flexibel
Ricoh-kameran är inte större än Coolpix A. Båda har ett fastmonterad 28 mm/f2,8-objektiv och kan utrustas med tillbehör som vidvinkellinser och en separat optisk sökare. Mycket är så likt att det ligger närmast till hands att jämföra med Coolpix A, även om GR är flexiblare eftersom man har större valmöjligheter när man ska programmera funktioner på knappar. Man kan till exempel snabbt komma åt fem olika parametrar från ADJ-knappen på baksidan. Då kan man snabbt bläddra och sedan trycka för att ändra en inställning. Till exempel ISO-känslighet eller fokusläge. I kombination med inställningshjulet på det gummerade handgreppet tar det inte långt tid att bli en snabb GR-fotograf, så att man kan ändra inställningar snabbare än Lady Gaga ändrar hårfärg.

GR_Bak
Perfekt placerade knappar som dessutom kan programmeras av fotografen.

Kameran är oerhört gediget byggd och ligger fint i handen tack vare gummerade ytor på både fram- och baksidan. Layouten är föredömlig och något som andra märken borde ta efter. Till och med skärmen är förträfflig med sin höga upplösning, och fullt användbar även i solljus. Ricoh har lagt in praktiska sekundärfunktioner som intervallfoto, multiexponering, time lapse, snap focus som låser fokus på 2,5 meter, och integrerat gråfilter (ND). Det senare är praktiskt när man fotograferar i starkt ljus och vill ha full bländaröppning (f2,8) utan att underexponera bilderna.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Knapparna som väljer exponeringskompensation sitter så långt ut till vänster att man kommer åt dem med jämna mellanrum. De kan varken stängas av eller programmeras om, vilket innebär att man ofta riskerar att ändra exponeringen så att man under- eller överexponerar.

Bildkvalitet
Ricohs GR-kameror har alltid haft mycket höga optiska prestanda och den här kamerans 28 mm-objektiv är inget undantag. Förvrängningen är måttlig för att vara en vidvinkel av den typen, detsamma gäller vinjettering i hörnen (ljusförlust). Båda dessa egenskaper är synligt bättre än i Coolpix A. Den optiska skärpan, även ut mot hörnen, är enastående. Det betyder oerhört hög detaljupplösning och felfri bildskärpa.

Ricoh-GR-acc
Vidvinkelsats och separat sökare är några av alla tillbehör till Ricoh GR.

Nikon-kameran är däremot bättre på brus, GR ligger ständigt ett exponeringssteg bakom Coolpix A, och nästan två bakom Fujifilm X100S när det gäller brus. Trots detta är ISO 3200 fullt användbart. Särskilt om man plåtar i svartvitt eller inte ska förstora för mycket. Över ISO 6400 ökar omfånget av färgbrus markant och kornbrus syns tydligt. Som så mycket annat på kameran kan brusreduceringen fintrimmas. I flera steg, faktiskt, det går att välja stark, medium eller svag brusreducering (eller ingen alls) på vilka ISO-värden man vill. Här kan det vara smart att prova sig fram till den idealiska kompromissen mellan detaljskärpa och brus. Vilket inte alls är något problem i råfilerna. Som lagras som vanliga DNG-filer. Råfilerna håller hög kvalitet, med ett mycket stort dynamikomfång och jämna kontrastgraderingar, och är en utmärkt grund för efterbehandling.

JPEG-bilderna är inte lika välprocessade som från Coolpix A eller X100S och kräver åtminstone en aning färgkorrektion efteråt. Färgerna är nämligen för mättade, i synnerhet rött och gult. Alternativt kan man justera färgmättnaden i kameran innan bilderna tas, men inte individuellt för varje komplementfärg.

Nästan komplett
Trots ett par brister är Ricoh GR en av de mest kompletta proffskompakterna vi har testat. Om filmning är viktigt är detta inte rätt kamera eftersom videoegenskaperna är begränsade. Enbart 27 mm kan verka avtändande för somliga fotografer men det går även att ta bilder med 35 mm om man kan leva med att sänka upplösningen till 10 Mp.

Det är svårt att hitta något att ogilla med GR-kameran, och när priset är så bra jämfört med konkurrenternas alternativ är allt dukat för en solklar rekommendation av Ricoh GR. Kanske den bästa fick-kameran av dem alla.

Bästa pris på Ricoh GR
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: Kompaktkamera med 16,2 Mp APS-C-sensor
  • Optik: 28 mm/f2,8 mm vidvinkel
  • Skärm: 6,8-cm LCD, 1 230 000 bildpunkter
  • Höjdpunkter: Råfilsformat, 10 Mp/35 mm-beskärning, inget lågpassfilter
  • Pris: 6 600 kr
Pris: 6600,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.