Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Rega RP3

Fulländad skivspelare

Regas legendariska grammofon finns i många versioner. Här är utgåvan som bekräftar legendstatusen.

Av / 2012-07-21 - 13:27
Rega RP3
Lasse Svendsen

Försäljningen av skivspelare håller stånd på en marknad som rent generellt tappar mark. Det beror på att allt fler köper vinylskivor med regelbundna mellanrum, och att somliga helt enkelt föredrar LP före CD. Samma trend har Rega noterat i hemlandet England, där bara produktionstakten bromsar den äventyrliga ökningen av antalet sålda Rega-spelare. Välkända P3 och den enklare RP1 säljer som glass i solsken, trots att de inte är marknadens billigaste.

Enligt herr Rega himself, Roy Gandy, beror det på att många gillar kvaliteten och ljudet från Regas grammofoner. Ingen överraskning kanske, men poängen är att många tycks vara villiga att betala för att få lite högre kvalitet på alla områden. Därför säljer Regas spelare som aldrig förr. De hade kunnat förlägga produktionen till Kina, men föredrar att låta den stanna för att slippa riskera att kvaliteten sjunker.

Alla Regas skivspelare byggs nästan helt och hållet för hand. Det gäller även nya RP3, som efterträder klassikern P3. Vid första anblicken ser de likadana ut, men faktum är att allting är nytt i RP3. Inifrån och ut. Och på känt Rega-manér är det fokus på ljudet som ligger bakom förändringarna. Inte kostnader eller kosmetiska orsaker.

Nytt chassi
RP3 bygger på ett lättare, styvare och mer resonansdött chassi som vilar på fyra solida gummifötter och som är stabiliserad med stag – från armbasen till skivtallrikens nav – på över- och undersidan. Skivtallriken är för övrigt av glas, precis som i föregångaren, och har en filtmatta. Det är ett enkelt och billigt sätt att öka vikten på skivtallriken så att rotationen är stabil och fri från vibrationer. RP3 har dessutom fått en ny 24-volts elektromotor som driver tallriken med en gummirem.

Skivspelaren kan kompletteras med Regas TT PSU-strömförsörjning som har maximalt 0,05 procents hastighetsavvikelse och kostar    2 900 kronor.

Ny tonarm
Tonarmen är också ny. RB303 heter den och kan köpas separat för 4 500 kronor för den som vill förbättra sin gamla skivspelare – från Rega eller av annat märke. RB303 har ett helgjutet armrör och en bättre fördelning av massan. Bättre styvhet i upphängningspunkterna samt extremt låg friktion ska göra RB303 ännu mer välljudande än den utgående RB301-tonarmen som satt på P3-skivspelaren.

RP3 kan köpas med Rega Elys 2-pickup (MM) för en tusenlapp extra. Då behöver man bara packa upp skivspelaren, lägga på remmen, skivtallriken och filmattan samt sätta på armvikten enligt instruktionerna. Sedan är det bara att sätta i kontakten och plocka fram skivbacken, ta ett djupt andetag och börja njuta i fulla drag.

Märkbart bättre
Efter bara ett par timmars musik är det tämligen uppenbart att förbättringarna är många – och hörbara. Den gamla P3-modellen (med samma pickup) är en sagolikt engagerande musikspelare. Med utsökt klangvärme, bra dynamik och en nästan helt perfekt pitch vad man än lyssnar på. Nya RP3 har allt detta, plus ännu mer. Ljudbilden har ett större djup och detaljerna bättre upplösning. Och så tycker jag att basen känns stramare och djupare. Allting har bättre fokus, och det finns en mer markerad skillnad på instrumentens placering i ljudbilden, både i sidled och djupled.

Var och en för sig är förbättringarna inte stora, men summan av alltihop gör RP3 till en mer modern musikspelare. Med gäster i form av Chet Atkins, Peter Green, Keith Jarrett, Radiohead och Rachmaninov (med Arturo Benedetti) blev det en riktig fest. Rega-spelarens vackra varma klang och goda upplösning skapade en fin närhet till musiken. Det är lockande att säga att den ger ifrån sig en mer musikalisk klang och mindre ”hifi-ljud”. Med en RP3 sitter man inte och lyssnar efter fel, man njuter bara av musiken.

Maya Viks album Château Faux-Coupe presenterades på ett ganska så spänstigt sätt när den snurrade på Rega-spelaren. Och basen var fysisk och kändes fint i magen. Om jag kunde få några ytterligare förbättringar så skulle det ha varit en lite bättre upplösning i diskanten och en ännu större kontroll över djupbasen.

Det är två saker som kan avhjälpas med en ännu bättre pickup och en genomtänkt placering. Låg massa och gummifötter innebär att det inte finns så mycket som kan absorbera energi eller flytta bort energi från chassiet. Regas väggfäste kostar en tusenlapp och kan vara rätt medicin om man inte hittar någon annan vibrationsfri plats att ställa skivspelaren på.

Slutsats
Med rakt igenom förtroendeingivande kvalitet, enkel skötsel och gnistrande hög ljudkvalitet är Rega RP3 ett givet val i prisklassen. Att den kan uppgraderas är ju ingen nackdel heller, då kan den nämligen bli ännu bättre. Det enda den saknar är höjdjustering av tonarmen, vilket är nödvändigt för många andra än Regas egna pickuper. Men annars är det svårt att hitta något väsentligt att klaga på. Alla som är på jakt efter en välljudande kvalitetsgrammofon för lite drygt 5 000 kronor kan sluta leta. Rega RP3 är svaret på deras böner.

Ljud & Bild tycker

Fängslande och vitalt ljud. Varm klangkaraktär. Bestämd och precis bas. Ingen höjdjustering av tonarmen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen