TEST AV Rega Brio-R

SmÄtt Àr gott

Den Àr kanske liten, men det hörs inte. Brio-R lÄter som en fullblodsförstÀrkare.

Ljud & Bild tycker:
Fyllig ljudbild. Öppen och transparent. SkivspelaringĂ„ng.
Driver inte enormt tungdrivna högtalare. Saknar hörlursuttag.

SmÄ förstÀrkare Àr praktiska eftersom de fÄr plats överallt. Oavsett om de ska leva sitt liv pÄ ett skrivbord eller i en IKEA-hylla. Nackdelen Àr att de har lÄg effekt och smÄ strömförsörjningar. Ljudkvaliteten blir dÀrefter, och urvalet av högtalare som passar Àr begrÀnsat.

Å andra sidan Ă€r det mĂ„nga förstĂ€rkare med klassiska, 43 centimeter breda kabinett som har mycket luft under huven och inte rymmer sĂ€rskilt mycket elektronik. Elektroniken hade kunnat fĂ„ plats i en mindre lĂ„da men man vĂ€ljer standardstorleken för att CD-spelare och radiodelar ska kunna staplas ovanpĂ„ förstĂ€rkaren.

Britterna har varit nÄgra av de frÀmsta anhÀngarna av kompakt hifi. Linn (ja, de Àr skotska), Cyrus, Quad och Meridian Àr nÄgra av alla de som i Äratal har lyckats krympa storleken utan att kompromissa med ljudkvaliteten. Nu gör Rega det ocksÄ med sin Brio-R, som Àr en liten integrerad förstÀrkare som lÀmnar 50 watt. Och som givetvis har skivspelaringÄng.

Brio-R Àr byggd runt en stor ringkÀrnetransformator som förser kraftfulla utgÄngstransistorer med ström, vilket rÀcker till 2 x 50 watt i 8 ohm och 73 watt i 4 ohm. Med andra ord vad man kan förvÀnta sig av en förstÀrkare av full storlek i den hÀr prisklassen. FjÀrrkontrollen som ingÄr styr signalkÀlla, mute och volym, och kretsarna som styr fjÀrrkontrollen sitter pÄ ett separat kretskort med egen strömförsörjning inuti förstÀrkaren. SÄ att de inte pÄverkar ljudet.

Ljudkvalitet
Man kan komma lÄngt med noga utvalda komponenter och en potent strömförsörjning. Det mÀrks i alla fall pÄ Brio-R som lÄter som en vÀlvuxen förstÀrkare. HÀr finns inte Àndlöst med kraft men om man parar ihop den med mindre högtalare frÄn DALI, PSB eller varför inte Rega sjÀlva, sÄ fÄr man en vÀlljudande och kompakt stereo.

Med större högtalare som PMC PB1 Signature mÀrker man att det finns grÀnser för hur god kontroll en sÄ hÀr liten förstÀrkare har nÀr den pressas. Trots det lyckas den fylla högtalarna med varm och fyllig bas. Brio-R har vÀldigt bra kontroll ocksÄ, och lÄter friskt och avslappnat. Ljudbilden Àr stor. Inte sÄ djup, men dÀremot transparent och homogen. Nina Simones röst Àr rik pÄ klanger och nÀstan glöder i rummet. Fina nyanser framtrÀder tydligt i ljudbilden, som kÀnns rik pÄ detaljer och tydligt fokuserad.

Rega-förstĂ€rkaren lĂ„ter större Ă€n den Ă€r, mikrodynamiken Ă€r enastĂ„ende och Jarvis Cockers version av ”Baby’s Coming Back To Me” Ă€r levande och fĂ€ngslande i mina öron. Klockspel och marimba markeras prydligt och diskanten kĂ€nns bĂ„de vĂ€lupplöst och framför allt luftig.

Slutsats
Brio-R Àr ett bra alternativ Àven om man inte vÀljer förstÀrkare efter storlek. Tack vare potent bas och tillrÀckligt med kraft för de flesta högtalare lÄter den engagerande och framför allt trovÀrdig. Cambridge Azur 740 har mer kraft och fler ingÄngar, men kostar mer och lÄter knappt bÀttre Àn Rega-förstÀrkaren. Brio-R Àr ett kompakt alternativ vi rekommenderar varmt, i synnerhet om du behöver nÄgot som bÄde lÄter bra och tar lite plats.

Fakta & Betyg:
  • 2 x 50 watt
  • Fem ingĂ„ngar
  • SkivspelaringĂ„ng för MM-pickup
  • FjĂ€rrkontroll
  Pris: 5,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×