annonse
annonse
annonse

Raidho C1.1

Resa i musikens tjänst

Raidho betyder fritt översatt en resa, och det är just vad firman gjort från sina förstlingsverk till den nya stativhögtalaren C1.1. Och den här recensenten är helt såld!

Plus
Homogent och realistiskt ljud Musikaliteten
Minus
Prismässigt utom räckhåll för de flesta, tyvärr

För runt 10 år sedan dök det plötsligt upp ett nytt danskt högtalarmärke. Eben kallade man högtalaren, men firman bar namnet Raidho. Bakom högtalaren stod den välkände Nordost-gurun Lars Kristensen och den nytänkande konstruktören Michael Børresen. Främsta kännetecknet för den nya firman var en egenutvecklad och ytterst kompetent banddiskant.

Jag åkte upp till Michael Børresen och Lars gjorde en demonstration av deras högtalarlinje. Det lät inte likt något annat – på gott och ont. Det fanns en fantastisk potential, men att förlösa den… Viss musik lät suveränt, som om den fått en EPO-insprutning, annan var i det närmaste olyssningsbar. För att få högtalaren att spela ut så mycket som möjligt av sin potential skulle man både ha tur med att de övriga delarna i kedjan passade in och dels lägga ner ett enormt jobb på trimning. Men trots det var i det närmaste omöjligt att få slå handen i kaklet.

Vinnande prototyper
Det gjorde att högtalaren fick ett ytterst blandat mottagande med både en hel del kritik och en hel del applåder. Børresen lyssnade till kritiken och arbetade oförtrutet vidare, han tar The Long And Winding Road och sneglar inte ens till genvägar. Det har resulterat i att han utvecklat sin helt egen högtalarelementserie med keramik/aluminium-sandwichmembran, ett otroligt kraftigt magnetsystem och en avancerad korgkonstruktion. Dessutom har diskantelementet renodlats med bland annat ett nytt och listigt effektivitets-ökande membran.

Därför var jag på sensommaren uppe i deras nya lokaler i en del av före detta högtalartillverkaren, numera importfirman Dantax tidigare monteringshallar – Dantax är numera delägare i Raidho – och fick lyssna på deras senaste epos – och ett par prototyper. Raidho är en liten och exklusiv tillverkare och man producerar idag bara runt 400 par per år. ”Vi gör inte så många”, säger Lars Kristensen med ett leende, ”men vi gör dem desto bättre…”.

Här ska jag passa på att nämna att Michael Børresen gav en mycket intressant demo av hur olika högtalarelement låter helt i frifält – utan kabinett – vilket gav en del både häpnadsväckande och tänkvärda resultat. Givetvis gjorde han det för att visa ”hur överlägset deras eget element var”, men icke desto mindre gör sådana upplevelser att man reflekterar mer och bättre över sakernas sammanhang. Man lär sig hela tiden om man ser världen med öppna ögon.

Deras nya stativhögtalare C1.1 var en av de nya prototyperna, och jag smälte på fläcken – de verkade helt enkelt otroligt lovande. Jag vill gå så långt som att de lät fantastiskt i deras demorum. Jag fick löfte om att få testa ett par när de väl var helt färdiga. De presenterades på årets CES, och ett par veckor senare kom Lars Kristensen förbi med de små krabaterna.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Smakar det så kostar det
Basreflexkonstuktionen C1.1, som är en vidareutveckling av den tidigare modellen 1.0, är en relativt liten högtalare, 20x37x36 cm (bxhxd) men väger ändå 12,5 kg. För en ganska avsevärd merkostnad kan man köpa till ett par eleganta stativ, som lite liknar podierna i den engelska BBC-quizen Pointless men inspirationen ska vara hämtad från Aavik-stativen, som Lars också låg bakom en gång i tiden. Stativen är bland annat utrustade med Nordosts Sort Kone-fötter och det finns rätt många aluminiumdetaljer i stativen, så det är inte underligt att de betingar ett visst pris.

Jag reagerade på att stativen verkade väl höga visuellt sett. Lars Kristensen säger att de provat med flera höjder, men att det helt enkelt låter bäst såhär. Efter att ha hört högtalaren är jag böjd att tro dem, men hjärnan vill hela tiden påpeka att de verkar höga.

Inuti högtalaren är det Nordost Valhalla- och Odin-internkabling, egentillverkade terminaler och ett delningsfilter med noga utvalda komponenter i Über Spitzenklasse.

Kabinetten är i en enastående kvalitet både bygg- och finishmässigt, och så har vi ju deras egna element, som väl är bland de häftigare du överhuvudtaget kan få tag på. Det har kostat både tid, tankearbete och en hel del kreativitet att få fram dessa helt kompromisslösa element. Inte undra på att högtalarna kostar pengar.

Renhet och realism
C1.1 är inte synnerligt svår att ställa upp, spelar glatt med det mesta i förstärkarväg – men talar också sannerligen om vilken elektronik som är bra och vilken elektronik som inte är det – och är på det hela taget en trevlig lekkamrat för en testare. Skillnaden mot Raidhos första högtalare i vilken tid man behöver lägga för att optimera det hela är absurd. Jag har utan större problem fått högtalaren att spela utmärkt både på längden och på tvären i lyssningsrummet.

Okej, vi hoppar rakt ut i det. Jag har inte haft någon bättre stativhögtalare i mitt hus. Punkt. Man får en kanonfin musikupplevelse med framför allt en helhet och en realism som är frapperande.

Vad är det då som gör att man faktiskt med en gång hör att den här högtalaren hör till de få, att det är en av de högtalare där du faktiskt börjar konsultera bankkontot för att se om det kommit in några pengar från yttre rymden så man skulle kunna behålla dem? Jag tror den springande punkten handlar om renhet, om att distorsionen är minimal, om att elementen är särdeles kompetenta. Dynamik finns i en grad man sällan hör från en högtalare med bara två element, homogeniteten i återgivningen gör att man slappnar av och bara lyssnar.

Att högtalarna avslöjar varje liten ändring du gör i avspelningskedjan sätter jag som testare kanske större värde på än normalkonsumenten, men det är bara ytterligare en sak som pekar på styrkan i högtalarnas återgivning. Det pekar också mot att den spelar musiken på musikens premisser och inte på högtalarens.

Lite musik
När Lars Kristensen kom med högtalarna lyssnade vi nästan en hel dag, han hade nämligen också med sig en säck kablar han väldigt gärna ville visa. Så småningom gick det över till att vi började plocka fram musik att spela för varandra. Lars spelade ett stycke som jag inte hört förr, det visade sig vara en låt med Supertramp (trots att det inte alls lät så) – runt 10 år gammal, sade Lars. Skivan är från 1997, heter Some Things Never Change och låten var It’s A Hard World. Well, det var en av de där många skivorna som kommer bort i ens samling, för naturligtvis stod den under S. En mycket intressant låt som sätter anläggningen på många överraskande prov och som jag nog kommer att använda ibland i mitt testande.

Här finns både distinkt, tung basgång, mystiska ljud, stämsång, blås, you name it. C1.1 kan förlösa detta sammelsurium av stilarter och ljud så det är en ren fröjd.

Basen är alltid en akilleshäl hos fysiskt mindre högtalare, och speciellt kanske stativhögtalare i allmänhet. Naturligt nog får vi inte den flyttning av luft som du får hos en golvstående högtalare med mer membranarea att arbeta med, men det är inte så att man lider direkt av den bas man får via C1.1. Den är fast, rapp, distinkt och mycket kompetent och låter som om den går längre ned än den faktiskt gör. Sensmoral: stirra er inte blinda på uppgivna siffror.

Min personliga favorit Joe Jackson har flera liveskivor i katalogen och hans studioalbum har ofta gjorts semi-live för att ha den speciella liveprägeln av att det är folk med kött och blod som spelar. Det kan Raidho C1.1 förmedla på allra bästa sätt tack vare en suverän upplösning och den tidigare nämnda renheten. Man zoomas in i händelsernas centrum och bjuds på det som allt handlar om: en upplevelse!

Något negativt?
Tja, egentligen inte så mycket. Jag kan klaga på att högtalarna står löst på stativen mot fyra vibrationsdämpande attiraljer så man ska inte knuffa alltför hårt för att rubba dem – eller ve och fasa, välta ner dem. Husdjursvarning, alltså.

Men ljudmässigt? När jag spelade på långväggen i rummet kunde högtalarna slå an en nod i rummet som jag inte visste jag hade och inte hört med någon annan högtalare, men det kunde korrigeras med att backa högtalarna några centimeter. Och kanske speciellt ställa dem längre isär – de här högtalarna ska stå brett isär, vilket kan ställa till lite problem med en del rum.

Jag är väldigt förtjust i de här högtalarna, som jag menar kan förlösa musik i ett vanligt bostadsrum på ett sätt som är få högtalare förunnat. Ut och lyssna!

För runt 10 år sedan dök det plötsligt upp ett nytt danskt högtalarmärke. Eben kallade man högtalaren, men firman bar namnet Raidho. Bakom högtalaren stod den välkände Nordost-gurun Lars Kristensen och den nytänkande konstruktören Michael Børresen. Främsta kännetecknet för den nya firman var en egenutvecklad och ytterst kompetent banddiskant. Jag åkte upp till Michael Børresen och Lars gjorde en demonstration av deras högtalarlinje. Det lät inte likt något annat – på gott och ont. Det fanns en fantastisk potential, men att förlösa den… Viss musik lät suveränt, som om den fått en EPO-insprutning, annan var i det närmaste olyssningsbar. För att få högtalaren att spela ut så mycket som möjligt av sin potential skulle man både ha tur med att de övriga delarna i kedjan passade in och dels lägga ner ett enormt jobb på trimning. Men trots det var i det närmaste omöjligt att få slå handen i kaklet. Vinnande prototyper Det gjorde att högtalaren fick ett ytterst blandat mottagande med både en hel del kritik och en hel del applåder. Børresen lyssnade till kritiken och arbetade oförtrutet vidare, han tar The Long And Winding Road och sneglar inte ens till genvägar. Det har resulterat i att han utvecklat sin helt egen högtalarelementserie med keramik/aluminium-sandwichmembran, ett otroligt kraftigt magnetsystem och en avancerad korgkonstruktion. Dessutom har diskantelementet renodlats med bland annat ett nytt och listigt effektivitets-ökande membran. Därför var jag på sensommaren uppe i deras nya lokaler i en del av före detta högtalartillverkaren, numera importfirman Dantax tidigare monteringshallar – Dantax är numera delägare i Raidho – och fick lyssna på deras senaste epos – och ett par prototyper. Raidho är en liten och exklusiv tillverkare och man producerar idag bara runt 400 par per år. ”Vi gör inte så många”, säger Lars Kristensen med ett leende, ”men vi gör dem desto bättre...”. Här ska jag passa på att nämna att Michael Børresen gav en mycket intressant demo av hur olika högtalarelement låter helt i frifält – utan kabinett – vilket gav en del både häpnadsväckande och tänkvärda resultat. Givetvis gjorde han det för att visa ”hur överlägset deras eget element var”, men icke desto mindre gör sådana upplevelser att man reflekterar mer och bättre över sakernas sammanhang. Man lär sig hela tiden om man ser världen med öppna ögon. Deras nya stativhögtalare C1.1 var en av de nya prototyperna, och jag smälte på fläcken – de verkade helt enkelt otroligt lovande. Jag vill gå så långt som att de lät fantastiskt i deras demorum. Jag fick löfte om att få testa ett par när de väl var helt färdiga. De presenterades på årets CES, och ett par veckor senare kom Lars Kristensen förbi med de små krabaterna. Smakar det så kostar det Basreflexkonstuktionen C1.1, som är en vidareutveckling av den tidigare modellen 1.0, är en relativt liten högtalare, 20x37x36 cm (bxhxd) men väger ändå 12,5 kg. För en ganska avsevärd merkostnad kan man köpa till ett par eleganta stativ, som lite liknar podierna i den engelska BBC-quizen Pointless men inspirationen ska vara hämtad från Aavik-stativen, som Lars också låg bakom en gång i tiden. Stativen är bland annat utrustade med Nordosts Sort Kone-fötter och det finns rätt många aluminiumdetaljer i stativen, så det är inte underligt att de betingar ett visst pris. Jag reagerade på att stativen verkade väl höga visuellt sett. Lars Kristensen säger att de provat med flera höjder, men att det helt enkelt låter bäst såhär. Efter att ha hört högtalaren är jag böjd att tro dem, men hjärnan vill hela tiden påpeka att de verkar höga. Inuti högtalaren är det Nordost Valhalla- och Odin-internkabling, egentillverkade terminaler och ett delningsfilter med noga utvalda komponenter i Über Spitzenklasse. Kabinetten är i en enastående kvalitet både bygg- och finishmässigt, och så har vi ju deras egna element, som väl är bland de häftigare du överhuvudtaget kan få tag på. Det har kostat både tid, tankearbete och en hel del kreativitet att få fram dessa helt kompromisslösa element. Inte undra på att högtalarna kostar pengar. Renhet och realism C1.1 är inte synnerligt svår att ställa upp, spelar glatt med det mesta i förstärkarväg – men talar också sannerligen om vilken elektronik som är bra och vilken elektronik som inte är det – och är på det hela taget en trevlig lekkamrat för en testare. Skillnaden mot Raidhos första högtalare i vilken tid man behöver lägga för att optimera det hela är absurd. Jag har utan större problem fått högtalaren att spela utmärkt både på längden och på tvären i lyssningsrummet. Okej, vi hoppar rakt ut i det. Jag har inte haft någon bättre stativhögtalare i mitt hus. Punkt. Man får en kanonfin musikupplevelse med framför allt en helhet och en realism som är frapperande. Vad är det då som gör att man faktiskt med en gång hör att den här högtalaren hör till de få, att det är en av de högtalare där du faktiskt börjar konsultera bankkontot för att se om det kommit in några pengar från yttre rymden så man skulle kunna behålla dem? Jag tror den springande punkten handlar om renhet, om att distorsionen är minimal, om att elementen är särdeles kompetenta. Dynamik finns i en grad man sällan hör från en högtalare med bara två element, homogeniteten i återgivningen gör att man slappnar av och bara lyssnar. Att högtalarna avslöjar varje liten ändring du gör i avspelningskedjan sätter jag som testare kanske större värde på än normalkonsumenten, men det är bara ytterligare en sak som pekar på styrkan i högtalarnas återgivning. Det pekar också mot att den spelar musiken på musikens premisser och inte på högtalarens. Lite musik När Lars Kristensen kom med högtalarna lyssnade vi nästan en hel dag, han hade nämligen också med sig en säck kablar han väldigt gärna ville visa. Så småningom gick det över till att vi började plocka fram musik att spela för varandra. Lars spelade ett stycke som jag inte hört förr, det visade sig vara en låt med Supertramp (trots att det inte alls lät så) – runt 10 år gammal, sade Lars. Skivan är från 1997, heter Some Things Never Change och låten var It's A Hard World. Well, det var en av de där många skivorna som kommer bort i ens samling, för naturligtvis stod den under S. En mycket intressant låt som sätter anläggningen på många överraskande prov och som jag nog kommer att använda ibland i mitt testande. Här finns både distinkt, tung basgång, mystiska ljud, stämsång, blås, you name it. C1.1 kan förlösa detta sammelsurium av stilarter och ljud så det är en ren fröjd. Basen är alltid en akilleshäl hos fysiskt mindre högtalare, och speciellt kanske stativhögtalare i allmänhet. Naturligt nog får vi inte den flyttning av luft som du får hos en golvstående högtalare med mer membranarea att arbeta med, men det är inte så att man lider direkt av den bas man får via C1.1. Den är fast, rapp, distinkt och mycket kompetent och låter som om den går längre ned än den faktiskt gör. Sensmoral: stirra er inte blinda på uppgivna siffror. Min personliga favorit Joe Jackson har flera liveskivor i katalogen och hans studioalbum har ofta gjorts semi-live för att ha den speciella liveprägeln av att det är folk med kött och blod som spelar. Det kan Raidho C1.1 förmedla på allra bästa sätt tack vare en suverän upplösning och den tidigare nämnda renheten. Man zoomas in i händelsernas centrum och bjuds på det som allt handlar om: en upplevelse! Något negativt? Tja, egentligen inte så mycket. Jag kan klaga på att högtalarna står löst på stativen mot fyra vibrationsdämpande attiraljer så man ska inte knuffa alltför hårt för att rubba dem – eller ve och fasa, välta ner dem. Husdjursvarning, alltså. Men ljudmässigt? När jag spelade på långväggen i rummet kunde högtalarna slå an en nod i rummet som jag inte visste jag hade och inte hört med någon annan högtalare, men det kunde korrigeras med att backa högtalarna några centimeter. Och kanske speciellt ställa dem längre isär – de här högtalarna ska stå brett isär, vilket kan ställa till lite problem med en del rum. Jag är väldigt förtjust i de här högtalarna, som jag menar kan förlösa musik i ett vanligt bostadsrum på ett sätt som är få högtalare förunnat. Ut och lyssna!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Raidho C1.1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Sluten låda
  • Banddiskant
  • Frekvensomfång: 50–50 000 Hz
  • Impedans: >6 ohm
  • Känslighet: 88 dB
  • Delningsfilter: 2:a ordningen, 3 kHz
  • Mått: 20 x 37 x 36 cm
  • Vikt: 12,5 kg
  • Pris: 11 500 euro i valnöt, 10 000 i svart eller vitt
  • Stativ: 2000 euro
Pris: 88000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.