annonse
annonse

test: Sennheiser HD 660 S

Raffinerad referans- klang

Mars 2018
Sennheiser HD 660 S
Mars 2018
Sennheiser HD 660 S

Sennheiser har förnyat sin bästsäljande entusiastmodell – till det bättre.

Ljud & Bild tycker

Silkeslent och raffinerat ljud som är rikt på detaljer och har vackert fokus på bland annat röster. Rent klangmässigt helt klart i referensklassen på den här prisnivån.
Saknar djupbas, trivs inte på hög volym. Saknar kort kabel till mobil.

Trä ett par Sennheiser HD 650 över huvudet på någon och lägg märke till hur ansiktsuttrycket förändras. De låter nämligen så förbaskat bra att ögonen spärras upp och ansiktet spricker upp i ett stort leende – och kanske hörs det ett litet Wow!

Med andra ord är det inte så konstigt att det har tagit Sennheiser 12 år att göra en bättre hörlur i 600-serien. Som debuterade för 21 år sedan med HD 600, hörlurarna som satte en ny standard ljudkvalitet i entusiastklassen.

Ända sedan dess har i stort sett alla andra hörlurar jämförts med dessa två, framför allt HD 650 som ännu i dag anses vara en av de finaste öppna hörlurarna som går att köpa för under 5 000 kronor.

Det är tillåtet att ha höga förväntningar när Sennheiser dristar sig till att lansera en efterträdare. De tycks ha gått försiktigt fram, designen är nästan oförändrad. Samma ovala öronkåpor med perforerat metallnät, med en 660 S-logga och en nästan snarlik konstruktion.

På utsidan

Nya HD 660 S har stora skor att fylla, så ingenjörerna på Sennheiser har inte gjort några radikala förändringar. I stället har de koncentrerat sig på elementet, upphängningen, dämpningen och spolarna som driver det tunna membranet.

Impedansen har halverats till 150 ohm och frekvensresponsen har förlängts till mellan 10 Hz och 41 kHz. Och kuddarna som omsluter örat är djupare och har större öppning.

Referensklass

Den utgående modellen älskas av både audiofiler och studiotekniker för sitt öppna och ärliga ljud. Sennheiser har varit försiktiga med att förändra hur HD 660 låter, men det säger sig själv att det nya elementen och fintrimningen av dämpningen, aluminiumspolar och lägre impedans måste påverka hur örat uppfattar ljudet.

Sennheiser avslöjar inte så mycket om de tekniska förändringarna, så det är svårt att veta exakt varifrån förbättringarna kommer. Men de hävdar att den nya modellen har bättre impulsrespons och bättre upplösning på grund av de tekniska förändringarna.

Balanserad kontakt

Hörlurarna levereras med en löstagbar kabel som har en 4,4-millimeters Pentaconn-kontakt, som är anpassad för Sennheiser egna hörlursförstärkare med samma balanserade utgång.

I dagsläget finns det bara ett fåtal hörlursförstärkare med en sådan Pentaconn-utgång, så jag testade hörlurarna med en McIntosh C2600-rörförstärkare och med en iPhone 8, med och utan en Fostex-hörlursförstärkare.

Till HD 660 S ingår nämligen en 3,5 mm-minijack-adapter, så att man ska kunna använda hörlurarna med mobilen, eller en bärbar musikspelare.

  • Typ: Öppen over-ear
  • Känslighet: 104 dB
  • Impedans: 150 ohm
  • Element: 4,5 cm dynamiskt
  • Frekvensomfång: 10–41 000 Hz (–10 dB)
  • Vikt: 260 gram utan kabel
  • Kontakt: 6,3 mm jack, 4,4 mm balanserad Pentaconn
  • Webb: sennheiser.se
Pris: 4700: