TEST AV QUAD VA-One

Charmig miniförstÀrkare

Den ser inte ut som en vanlig förstÀrkare, och det Àr den inte heller.

Ljud & Bild tycker:
Varm klang med bra dynamik och fokus. Praktiskt med Bluetooth, DAC och analog anslutning.
BegrÀnsad effekt, ont om ingÄngar.

Ärkeengelska Quad började med rörförstĂ€rkare, och tillverkar dem fortfarande. Fast i mycket mer moderna utföranden. Som den hĂ€r: Quad VA-One. En liten integrerad förstĂ€rkare med inbyggd digitalomvandlare, bra hörlursutgĂ„ng och Bluetooth!

En förstÀrkare för allt frÄn mobilen till skivspelaren

Det liknar förstÄs nÄgot som man har hittat pÄ vinden, för under en nÀtbur glöder det frÄn radiorör. Tre av dem driver förförstÀrkaren och tvÄ par (EL84H) driver högtalarna.

Receptet Ă€r Ă€ldre Ă€n de flesta av oss, men den lilla förstĂ€rkaren med mĂ„tten 18 x 33 cm Ă€r anpassad för den moderna tidsĂ„ldern. Effekten anges till 15 watt per kanal, vilket inte Ă€r sĂ„ vĂ„ldsamt mycket – men sĂ„ Ă€r den inte gjord för att vara en PA-förstĂ€rkare heller.

(Foto: Tillverkare)

 

I stÀllet ska den axla rollen som ett audiofilt nav i en liten stereo i vardagsrummet, pÄ skrivbordet eller nÄgon annanstans dÀr det Àr ont om plats. FörstÀrkaren har en fjÀrrkontroll, och tack vare inbyggt Bluetooth kan man strömma musiken trÄdlöst till VA-One.

Det Àr inte sÄ enkelt att komma pÄ en förstÀrkare med en sÄdan eklektisk blandning av egenskaper. En Hegel H90 Àr bÄde digital och analog men har inte Bluetooth. Den enastÄende Denon PMA-2500NE har skivspelaringÄng och DAC, men Àr inte heller trÄdlös. Och ingen av dem Àr lika kompakt och lÀttplacerad som VA-One.

NÄgon skivspelaringÄng finns inte, men den har en analog ljudingÄng som Àven skivspelare kan anvÀnda om det sitter en skivspelarförstÀrkare (RIAA-steg) emellan.

DAC

Men den har ingÄngar för digitala ljudkÀllor. Upp till tre Ät gÄngen, via optisk, koaxial och USB pÄ baksidan. HÀr kan man tÀnka sig att TV-ljudet kopplas till den optiska, en CD-spelare till den koaxiala och den bÀrbara datorn till USB-porten. Som stöder upp till 24 bitars filer, sÄ kallat högupplöst ljud upp till 192 kHz. AlltsÄ mer Àn nog för dagens utbud av strömmad musik.

FörstÀrkaren har bra högtalarterminaler som sitter bredvid Bluetooth-antennen pÄ baksidan. IngÄngarna kan vÀxlas frÄn soffan och det inbyggda hörlursuttaget Àr anpassat för relativt tungdrivna hörlurar.

Fina klangfÀrger

Ljudet frÄn den lilla förstÀrkaren Àr större och mer potent Àn man skulle kunna tro. Parad med ett par lÀttdrivna högtalare frÄn Klipsch fÄr ljudbilden en lekfull dynamik och bra driv i basen. Trots begrÀnsad effekt lÄter det rent och brusfritt Àven nÀr man drar upp volymen.

Ljudet Àr öppet, men inte tunt eller vasst. Diskanten Àr behagligt mjuk, utan att vara luddig, och basen Àr varm och generös. Den dynamiska kontrasten Àr oklanderlig, men det finns inte oÀndligt med kontroll i basen. Det Àr dÀr det slÀpper först, nÀr man pressar förstÀrkaren blir basen lite lös.

Men det gör egentligen ingenting

För den behagliga varma klangen ger en öppna ljudbilden en bra skala, och det finns mer Àn tillrÀckligt med fokus pÄ instrument och röster för att skapa en trovÀrdig Ätergivning.

Den specificerade effekten bör man ta med nypa salt. 15 watt (12 watt i 8 ohm) Àr inte sÀrskilt mycket, men bra rörförstÀrkare lÄter ofta mycket kraftfullare Àn man tror. Det Àr ingen överdrift att sÀga att den lilla Quad-förstÀrkaren lyckas vÀl nÀr man jÀmför den med Hegel H90:s 60 watt.

Quad-förstÀrkaren Àr inte lika vÀlkontrollerad i basen, eller lika upplöst, och den kostar en hel del mer. Men det pÄverkar inte att VA-One Äterger musiken pÄ ett ytterst charmigt sÀtt. Om den passar eller inte beror pÄ vilka slags egenskaper man uppskattar i en förstÀrkare. Rör, DAC, en bra hörlursförstÀrkare och fÀngslande ljud brukar kosta mer Àn sÄ hÀr.

Charmerande

Quad VA-One Àr lÀtt att avskriva ut som nischförstÀrkare, men den Àr inte sÄ konstig. Snarare Àr den ett vÀldigt kul, vÀlljudande och inte minst anvÀndbart alternativ till en normal förstÀrkare i den hÀr klassen. SpÀnn den bakom ett par lÀttdrivna högtalare, och plocka fram dina favoritartister, sÄ Àr det bara att njuta.

 

Fakta & Betyg:
  • 2 x 15w 6 ohm
  • Bluetooth-strömning
  • LinjeingĂ„ng
  • USB, optisk, koaxial
  • 24 bit/192 kHz DAC
  • Hörlursuttag
  • 23,5 x 14,9 x 17,6 cm
  • Webb: hifi-agenten.se
  Pris: 20,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×