annonse
annonse
Test av: Xtreamer Wonder Pro

4K-video för en billig peng

Här går det att få smartfunktioner, Android-appar och spela alla möjliga videoformat.

Ljud & Bild tycker

4K-avspelning och imponerande urval av video- och ljudformat. Enormt app-urval från Android. Och fjärrkontrollen är genial.
Programvaran är dessvärre en smula instabil och det tar lite tid att få allting att fungera som det ska.
annonse

Om du inte har någon smart-TV men är nöjd med bilden i övrigt så kan lösningen vara att koppla in en extern box som har samma funktioner (internet, appar, strömningstjänster och avspelning av mediefiler) men kostar mindre än vad det hade gjort att byta ut hela dumburken.

Apple TV, Google Chromecast och spelkonsolerna är välkända varianter på sådana mediespelare, men det finns andra.

Vi har tidigare berättat om Xtreamer Wonder, som ger din vanliga, ”dumma” TV-apparat smarta funktioner, kör Android-appar och spelar så gott som alla mediefiler från nätverk, SD-kort och USB-minnen. Nu har vi fått in storebror, Xtreamer Wonder Pro, för test.

Byter man upp sig till Wonder Pro från vanliga Wonder- eller Wonder Plus-versionen så blir man förmodligen besviken när man öppnar kartongen. Pro-versionen ser nämligen precis likadan ut som sina småsyskon. Med andra ord: en platt plastlåda som lika gärna hade kunnat vara en trådlös router. Måtten är likadana på millimetern, och detsamma gäller antalet anslutningar. Processorn är också likadan, nämligen en fyrkärnig Amlogic S812-H med 2 GB DDR3-RAM. Lagringsplatsen är dock fördubblad: 32 GB. Annars ser allt ut som det brukar, bortsett från att Pro-modellen är ”Apple-vit” i stället för pianolack-svart.

Det som skiljer är dels överföringshastigheten, Xtreamer Pro stöder det blixtsnabba 802.11ac-protokollet i trådlösa nätverk och Gigabit Ethernet via kabel. Och det är lika bra det, eftersom det behövs extra bandbredd till den andra förbättringen: streaming av video i 4K-upplösning. Föregångarna fick nöja sig med Full HD-upplösning. Operativsystemet är dessutom uppgraderat till Android 5.1 Lollipop.

(Foto: Tillverkare)

(Foto: Tillverkare)

Det finns tre USB 2.0-portar på sidan, varav den ena används till fjärrkontrollmottagaren. De övriga kan användas till USB-lagringsenheter (externa hårddiskar upp till 2,5 TB). Det finns också en kortläsare till microSDkort (upp till 32 GB). Utgångarna är HDMI, optisk ljudutgång samt analogt stereoljud (3,5 mm minijack).

Förutom själva mediespelaren och nätadaptern innehåller kartongen ett komplett urval av kablar och USB-adaptrar (hane/hona/standard/micro). Det är en bra bonus så att man inte riskerar att ha allt klart för en filmkväll bara för att upptäcka att man saknar en kabel.

Fjärrkontrollen är ovanligt läcker och sofistikerad. Bortsett från att den har vanliga knappar och en inlärningsfunktion som styr andra apparater så kan den användas som 3D-mus. Och det är inte allt. Hela baksidan täcks nämligen av ett QWERTY-tangentbord, så att man slipper fumla med inställningar och inmatning av lösenord till streaming-tjänster med musen. Så ska det se ut!

Att det finns fler likheter än skillnader mellan de två modellerna är uppenbart.

(Foto: Tillverkare)

(Foto: Tillverkare)

Ymnighetshorn av format

Xtreamer Wonder Pro kan spela en imponerande mängd olika videoformat, från antika VCD- och MPEG-filer via VOB (DVD) och MP4 till hårdvarustödd avkodning av H.265 HEVC, som har dubbelt så bra komprimering som ”gammaldags” H.264 (som Blu-ray har).

Även om man alltså inte kan klaga på valfriheten när det gäller videoformat (och skulle det mot förmodan fattas något av det mest exotiska så löser man sannolikt det problemet genom att hitta rätt app eller kodek på Google Play), så är själva programvaran lite mindre smidig. Uppdateringar från Google Play ”hängde sig” och ibland var det nödvändigt att nollställa boxen och börja om från början för att få igång allting igen. Och även om utbudet av appar som ingår är tjusigt så är det också både förvirrande och inkonsekvent. Vi vill hellre ha en enda välfungerande videoavspelnings-app än fem olika. Det finns också flera olika portaler för hantering av video och streaming – grundläggande streaming-appar som Netflix och HBO måste man däremot hämta själv.

Med andra ord måste man jobba lite för att få ut det optimala ur boxen, och man ska inte förvänta sig att apparna som ingår täcker alla behov. Men för de här pengarna är det OK att den sista finputsningen saknas. Eftersom man får en hel dator så kan den egentligen användas till vad som helst. Koppla in ett tangentbord, en mus eller spelkontroll så är det bara att köra.

(Foto: Tillverkare)

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Har du redan en Xtreamer Wonder så är det ingen större poäng med att uppdatera. Saknar du däremot en mediespelare så är Wonder Pro-boxen allsidigt och strålande – och för de här pengarna, som motsvarar vad föregångaren kostade för ett år sedan, så är det, trots lite trassel med programvaran, svårt att hitta en lika bra konkurrent.

Fakta & Betyg:
 • Pris: 1 300:-
  • CPU/GPU: 2 GHz Cortex A9 S812 quad-core/Mali 450 octa-core
  • Minne: 2 GB DDR3, 32 GB lagring
  • Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
  • Videoformat: H.265 (HEVC), AVI, RM, RMVB, MKV, WMV, MOV, MP4, WEBM, VCD, VOB, MPEG 1-2, FLV, ASF, TS, TP, 3GP
  • 4K UHD-avspelning
  • Ljudformat: Dolby TrueHD, MP3, WMA, WMV, APE, OGG, FLAC, AAC
  • Anslutningar: HDMI 1.4, optisk digital, 3 USB, analogt ljud (3,5 mm minijack), Gigabit Ethernet, MicroSD-kortläsare
  • Trådlöst: AirPlay, DLNA, wifi 802.11ac (2,4 och 5 GHz), Miracast, Bluetooth 4.0
  • Fjärrkontroll med inbyggt tangentbord och 3D-mus
  • Mått/vikt: 16,6 x 2,8 x 13,8 cm (BxHxD)/318 g

  Les också:

  Hjärna på styret

  SmartHalo visar vägen i mörkret och biter ifrån sig om cykeltjuven närmar sig.

  Sann minimalism

  HyperX har hoppat över det mesta, här är mus som inte är skrytsamt prålig.

  Tysk precision

  Tuffare än så här kan inte en mus se ut!

  Gaming för gottegrisar

  Allting behöver inte vara svart. Mionix är lika cool som pepparmintsglass.

  Snabb på avtryckaren

  HP:s spelmus är snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

  Sci-fi-extravagans

  Logitechs mästarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

  Racer-Razer med grepp

  Razers turneringsversion ger dig ett litet försprång.

  Prosaisk handredskap

  No-nonsense-verktyg för spelare som inte vill lägga extra på funktioner som inte vinner spelen.

  Tivoli på musmattan

  Gaming handlar om att ha kul, och Asus går hela vägen med en lyckad mus.

  Handvapen för spelare

  Vi har lagt vantarna på åtta av de bästa mössen som är speciellt gjorda för gaming.

  Läcker rese-bärbar

  Huaweis första resvänliga laptop är inte dum!

  Valuta för pengarna

  Blygsam budget behöver inte betyda långsamma, hackande spel.

  På forsidan nu

  Sony DSC-RX0

  Sony har länge varit specialister på miniatyrisering. De har gjort de minsta videokamerorna, de minsta stillbildskamerorna och den minsta Walkman-spelaren....

  9 Resehögtalare

  Resehögtalare blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för...

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse