Microsoft Windows 10

September 2015Microsoft Windows 10

Största Windows hittills

Det har kommit ett nytt Windows till stan – och det är gratis. Men är det värt besväret?

Plus
Gränssnittet är läckert, utan att det påverkar överblicken eller hastigheten. Windows 10 är faktiskt snabbare än Windows 7 med samma maskinvara. Som gratis uppdatering är det svårt att låta bli.
Minus
Har du Windows 7 måste du installera alla program igen och Edge-webbläsaren imponerar inte. Microsoft tar sig ett par fräckheter med din internetuppkoppling och din privata information.

Microsoft Windows 10Operativsystemet är det tråkigaste men viktigaste programmet på din dator. Utan operativsystem kan inget annat program köra. Och operativsystemet bestämmer dessutom datorns beteende och utseende. Den enda verkliga skillnaden mellan en Mac och en PC eller mellan en Android-telefon och en iPhone är just operativsystemet.
Som du utan tvekan har hört har Microsoft släppt version 10 av sitt Windows. Och vi har naturligtvis skyndat oss att sätta den nya versionen på prov.

 

Gratis för de flesta

Windows 10 sticker inte ut bara genom att hoppa över ett versionsnummer, utan också genom att vara gratis. Har du Windows 7, 8, eller 8.1 på din dator så kan du ladda ner Windows 10, kostnadsfritt, fram till 16:e juli 2016.
Microsoft tycks alltså ha slaktat en av sina två guldkalvar (den andra är Office). Under flera årtionden har vi vant oss vid att köpa uppgraderingar med två, tre års mellanrum. Men inte den här gången. Microsoft står för notan!

Målet är naturligtvis att få med sig så många som möjligt. Och det har lyckats. 31:e juli, bara tre dagar efter lanseringen, var antalet Windows 10-installationer uppe i 67 miljoner stycken! Och märk väl att det fortfarande var samtidigt som de flesta av oss fortfarande väntade i kö för att få ladda ner uppdateringen. Microsoft hoppas kunna nå en miljard Windows 10-datorer inom två till tre år.
De senaste månaderna har det florerat en del motstridiga uppgifter om uppgraderingskraven. Det har antytts att även piratkopierade operativsystem skulle ge fri lejd rakt in till Windows 10:s domäner. Men sanningen är att för att uppgradera så måste du ha en aktiverad version av Windows 7 eller 8.x på din dator.

 

Systemkrav

Windows 10 kräver ingen våldsamt kraftfull hårdvara. Maskinvarukraven är faktisk samma som till både Windows 8.1 och Windows 7.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Det ska dock betonas att detta är minimikraven. Windows 10 kan köra på en PC som har 1 GHz-processor och 1 GB RAM. Men det gäller bara personer som har små krav på livet och ett änglalikt tålamod!

Under testets gång har jag bland annat kört Windows 10 på en bärbar Dell XPS M133 med dualcore2 GHz-processor, 4 GB RAM och 128 GB SSD-disk. Då gick det strålande, utan alltför långa väntetider. Om du vill köra många, tunga program så är mer RAM rätt väg att gå.

Processor: 1 GHz eller snabbare
RAM: 1 GB för 32 bit, 2 GB för 64 bit
Hårddiskutrymme: 16 GB för 32 bit, 20 GB för 64 bit
Grafikkort: DirectX 9 eller senare, WDDM 1.0-drivrutin
Skärm: 800 x 600 pixlar

 

Du kan inte ta det med dig

Det finns två sätt att installera Windows på. Antingen som uppgradering eller som ”ren installation”. För gratis-användare är uppgradering enda alternativet. Installationen måste påbörjas från en dator som kör Windows och startas genom att du klickar du på inställnings-ikonen.

Uppgraderar du från Windows 8 eller 8.1 så kan du välja att spara alla data och alla program. Du kan börja om från början, om du föredrar det, eller nöja dig med att bara spara alla data.

Uppgraderar du från Windows 7 så måste däremot alla program installeras på nytt! Du kan dock fortfarande välja att behålla dina data. Men när det gäller programmen så finns det inget att göra. Det är över.

Din gamla Windows-installation tas inte bort, utan ligger kvar på hårddisken i en mapp som heter Windows.old. Tröttnar du på Windows 10 så kan du gå tillbaka till ditt gamla Windows inom en månad.

Men vad händer om du installerar Windows 10 under gratisperioden och hårddisken kraschar? Då kan du installera om operativsystemet gratis, säger Microsoft. När Windows 10 väl är installerat på en dator så kommer det alltid att vara gratis på den datorn. Hur stor del av maskinvaran som ska vara oförändrad för att datorn ska betraktas som original, förtäljer inte historien.

win10_startmenu SE
Start-menyn är tillbaka, men de aktiva genvägsfälten från startskärmen lever vidare.

 

Lätt att driva

För att mäta hastigheten använde vi testpaketet PCMark från Futuremark. Det simulerar en rad PC-uppgifter, till exempel textredigering, video- och grafikbehandling och surfning.

Med Windows 7 och OpenGL-grafikacceleration fick Dell-maskinen 1016 poäng. Med Windows 10 blev resultatet 1249. Det är en generös förbättring och åtminstone ett bevis på att operativsystemet inte är tyngre än sin föregångare.

Dell-datorns starttid var 18 sekunder med Windows 10, att jämföra med 30 sekunder med Windows 7.

 

Windows som känns igen

Som Windows-användare sedan version 3.0 har jag varit med om många förändringar i gränssnittet genom åren, de flesta av dem till det bättre. Men Windows 8 blev jag aldrig kompis med. För somliga var Metro-gränssnittet en revolution medan andra anser att Microsoft kastade ut barnet med badvattnet – tillsammans med Start-knappen.

Att starta Windows 10 var däremot precis lagom annorlunda! Gränssnittet är nytt och läckert. Men inte oigenkännligt.
Start-knappen och dito -menyn är tillbaka. Nu kan du återigen hitta och öppna program utan att behöva söka på måfå på startskärmen. Startskärmen finns dock kvar i form av en grafisk meny bredvid Start-menyn, där man både kan placera Windows 8-appar och genvägar till program.

 

Gå före i kön

Med utsikterna för ett fyrsiffrigt miljontal antal potentiella uppgraderingar till Windows 10 får inte alla erbjudandet samtidigt. I skrivande stund är Microsofts löfte: ”Kanske om ett par dagar – kanske om några månader.”

Om du fortfarande är fast i kön kan du ”fuska” genom att använda Microsofts verktyg för nedladdning av programvara. Med verktyget kan du skapa en installationsskiva eller ett USB-minne (minst 4 GB krävs), som du kan starta från. Under alla omständigheter är det en bra idé att skapa ett installationsmedium så att du kan installera om Windows om hårddisken kraschar eller installation går sönder av exempelvis ett virus.

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616935 (Windows 10 – 32 bitar)

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616936 (Windows 10 – 64 bitar)

 

Stabilt system – usel webbläsare

Windows 10 har fått kritik för att vara fullt av fel. Så har jag inte upplevt det alls. Installationen gick förhållandevis problemfritt. På Dell-maskinen var jag dock tvungen att starta om installationen en gång. Och jag fick hämta drivrutinen till grafikkortet själv hos Nvidia. Men det är varken bättre eller sämre än vad man råkar ut för i normala fall när man installerar ett nytt operativsystem. Har du speciell eller äldre maskinvara är det dock en god idé att kontrollera hos tillverkaren om det finns aktuella drivrutiner. I synnerhet om du installerar 64-bitarsversionen.

win10_edge SE
Edge-webbläsaren ska ersätta Internet Explorer. Men du ska inte välja den för dess hastighet!

Under testperioden lyckades jag inte få Windows 10 att krascha. Detsamma kan inte sägas om min Windows 7-installation på arbetsdatorn bredvid som gick in i väggen en enda gång. Med det sagt så kommer det naturligtvis att finnas fel och brister, som ska rättas till. Så de veckovisa uppdateringarna kommer att också att vara en del av dagordningen varje tisdag.

En av nyheterna i Windows 10 är webbläsaren Edge, som har ersatt gamla Internet Explorer. Gränssnittet är nedbantat till max, vilket många säkert föredrar. Men välj den inte för hastighetens skull. I Browsermark-testet fick Edge-webbläsare 1490 poäng, medan Chrome fick ett dubbelt så bra resultat på 2866!

 

Slutsats

Windows 8 var en av de mest kritiserade Windows-versionerna, men Windows 10 ser ut som en hit. Det är enklare och snyggare att använda än både det lite tunga Windows 7 och det mycket röriga Windows 8. Och det är faktiskt snabbare än sina föregångare. Windows 7-användare måste börja om från början, vilket kan vara avskräckande för många, men det är värt besväret. Jag överväger därför starkt att göra samma sak med min arbetsdator. Så fort jag har tid att installera 100+ program en gång till …

 

Kan du räkna till Windows 10?

Det är enkelt:
Windows 1, 2, 3, 95, 98, ME, XP, Vista, 7, 8, 10!

Namnen på de olika Windows-versionerna har varit allt annat än konsekventa. Och för att öka på förvirringen så är Windows 10 faktiskt nummer elva i ordningen av Windows-versioner. För hemversioner, åtminstone. I den professionella världen har det varit ännu mer komplicerat.

 

Om produkten är gratis så är det du som är handelsvaran

Microsoft har gett dig ett gratis Windows, men de måste ju tjäna pengar. Och ett av sätten att skaffa sådana är genom att sälja data till annonsföretag. Windows samlar in och lämnar en strid ström av data om vad du sysslar med. Om du vill se vilka så kan du klicka på Start-menyn, Inställningar och sedan välja Skydd av personlig information.

win10_privat2 SE

win10_privat1 SE

Det finns en mängd olika flikar med alternativ men det viktigaste du hittar under Allmänt. Där kan du bland annat välja om program ska få tillgång till annonsinformation, och Microsoft ska få lov att registrera vad du skriver, samt om program ska få reda vet var du bor. Alla punkterna handlar om i vilken utsträckning Windows får samla in information som gör det möjligt för annonsörer att rikta annonser till just dig. På ett sätt är det skönt att bli av med meningslösa annonser, men å andra sidan ökar ju risken att bli lockad i takt med att ju mer aktuella annonserna blir.

 

Windows lånar ditt nätverk

Hur kan Microsoft ha tillräckligt med bandbredd för att låta hundratals miljoner användare ladda ner Windows 10? De kan inte. Microsoft förfogar visserligen över 15 terabit/s, vilket är världsrekord, och med hjälp av sina samarbetspartner kommer de upp i svindlande 40 terabit/s. Det är nästan en miljon gånger snabbare än en bra bredbandsanslutning, men långt ifrån tillräckligt när uppdateringar ska rullas ut till hela världen.

Därför ”lånar” Windows 10 din internetuppkoppling för att distribuera uppdateringar och program. Tekniken påminner starkt om de torrents som används på diverse oseriösa fildelningswebbplatser. Om du inte vill ödsla bandbredd på att agera extraserver åt Microsoft så kan du stänga av funktionen – även om den är väl dold.

Klicka på Start-knappen och välj Inställningar och sedan Uppdatering och säkerhet.

win10_netværk1 SE

Välj Windows Update och klicka på Avancerade inställningar.

win10_netværk2 SE

Klicka på Välj hur uppdateringar levereras.

win10_netværk3 SE

Om du stänger av hämtning från fler än ett ställe så måste alla uppdateringar hämtas direkt hos Microsoft – som det har varit hittills – och du slipper agera nedladdningscentral åt andra. Du kan också välja att bara låta datorer i ditt lokala nätverk dela uppdateringar och program. Då skickar du alltså inte ut några data ur huset, men slipper ladda ner samma uppdatering flera gånger.

win10_netværk4 SE

Microsoft Windows 10Operativsystemet är det tråkigaste men viktigaste programmet på din dator. Utan operativsystem kan inget annat program köra. Och operativsystemet bestämmer dessutom datorns beteende och utseende. Den enda verkliga skillnaden mellan en Mac och en PC eller mellan en Android-telefon och en iPhone är just operativsystemet. Som du utan tvekan har hört har Microsoft släppt version 10 av sitt Windows. Och vi har naturligtvis skyndat oss att sätta den nya versionen på prov.  

Gratis för de flesta

Windows 10 sticker inte ut bara genom att hoppa över ett versionsnummer, utan också genom att vara gratis. Har du Windows 7, 8, eller 8.1 på din dator så kan du ladda ner Windows 10, kostnadsfritt, fram till 16:e juli 2016. Microsoft tycks alltså ha slaktat en av sina två guldkalvar (den andra är Office). Under flera årtionden har vi vant oss vid att köpa uppgraderingar med två, tre års mellanrum. Men inte den här gången. Microsoft står för notan! Målet är naturligtvis att få med sig så många som möjligt. Och det har lyckats. 31:e juli, bara tre dagar efter lanseringen, var antalet Windows 10-installationer uppe i 67 miljoner stycken! Och märk väl att det fortfarande var samtidigt som de flesta av oss fortfarande väntade i kö för att få ladda ner uppdateringen. Microsoft hoppas kunna nå en miljard Windows 10-datorer inom två till tre år. De senaste månaderna har det florerat en del motstridiga uppgifter om uppgraderingskraven. Det har antytts att även piratkopierade operativsystem skulle ge fri lejd rakt in till Windows 10:s domäner. Men sanningen är att för att uppgradera så måste du ha en aktiverad version av Windows 7 eller 8.x på din dator.  

Systemkrav

Windows 10 kräver ingen våldsamt kraftfull hårdvara. Maskinvarukraven är faktisk samma som till både Windows 8.1 och Windows 7. Det ska dock betonas att detta är minimikraven. Windows 10 kan köra på en PC som har 1 GHz-processor och 1 GB RAM. Men det gäller bara personer som har små krav på livet och ett änglalikt tålamod! Under testets gång har jag bland annat kört Windows 10 på en bärbar Dell XPS M133 med dualcore2 GHz-processor, 4 GB RAM och 128 GB SSD-disk. Då gick det strålande, utan alltför långa väntetider. Om du vill köra många, tunga program så är mer RAM rätt väg att gå. Processor: 1 GHz eller snabbare RAM: 1 GB för 32 bit, 2 GB för 64 bit Hårddiskutrymme: 16 GB för 32 bit, 20 GB för 64 bit Grafikkort: DirectX 9 eller senare, WDDM 1.0-drivrutin Skärm: 800 x 600 pixlar
 

Du kan inte ta det med dig

Det finns två sätt att installera Windows på. Antingen som uppgradering eller som ”ren installation”. För gratis-användare är uppgradering enda alternativet. Installationen måste påbörjas från en dator som kör Windows och startas genom att du klickar du på inställnings-ikonen. Uppgraderar du från Windows 8 eller 8.1 så kan du välja att spara alla data och alla program. Du kan börja om från början, om du föredrar det, eller nöja dig med att bara spara alla data. Uppgraderar du från Windows 7 så måste däremot alla program installeras på nytt! Du kan dock fortfarande välja att behålla dina data. Men när det gäller programmen så finns det inget att göra. Det är över. Din gamla Windows-installation tas inte bort, utan ligger kvar på hårddisken i en mapp som heter Windows.old. Tröttnar du på Windows 10 så kan du gå tillbaka till ditt gamla Windows inom en månad. Men vad händer om du installerar Windows 10 under gratisperioden och hårddisken kraschar? Då kan du installera om operativsystemet gratis, säger Microsoft. När Windows 10 väl är installerat på en dator så kommer det alltid att vara gratis på den datorn. Hur stor del av maskinvaran som ska vara oförändrad för att datorn ska betraktas som original, förtäljer inte historien. win10_startmenu SE Start-menyn är tillbaka, men de aktiva genvägsfälten från startskärmen lever vidare.  

Lätt att driva

För att mäta hastigheten använde vi testpaketet PCMark från Futuremark. Det simulerar en rad PC-uppgifter, till exempel textredigering, video- och grafikbehandling och surfning. Med Windows 7 och OpenGL-grafikacceleration fick Dell-maskinen 1016 poäng. Med Windows 10 blev resultatet 1249. Det är en generös förbättring och åtminstone ett bevis på att operativsystemet inte är tyngre än sin föregångare. Dell-datorns starttid var 18 sekunder med Windows 10, att jämföra med 30 sekunder med Windows 7.  

Windows som känns igen

Som Windows-användare sedan version 3.0 har jag varit med om många förändringar i gränssnittet genom åren, de flesta av dem till det bättre. Men Windows 8 blev jag aldrig kompis med. För somliga var Metro-gränssnittet en revolution medan andra anser att Microsoft kastade ut barnet med badvattnet – tillsammans med Start-knappen. Att starta Windows 10 var däremot precis lagom annorlunda! Gränssnittet är nytt och läckert. Men inte oigenkännligt. Start-knappen och dito -menyn är tillbaka. Nu kan du återigen hitta och öppna program utan att behöva söka på måfå på startskärmen. Startskärmen finns dock kvar i form av en grafisk meny bredvid Start-menyn, där man både kan placera Windows 8-appar och genvägar till program.  

Gå före i kön

Med utsikterna för ett fyrsiffrigt miljontal antal potentiella uppgraderingar till Windows 10 får inte alla erbjudandet samtidigt. I skrivande stund är Microsofts löfte: ”Kanske om ett par dagar – kanske om några månader.” Om du fortfarande är fast i kön kan du ”fuska” genom att använda Microsofts verktyg för nedladdning av programvara. Med verktyget kan du skapa en installationsskiva eller ett USB-minne (minst 4 GB krävs), som du kan starta från. Under alla omständigheter är det en bra idé att skapa ett installationsmedium så att du kan installera om Windows om hårddisken kraschar eller installation går sönder av exempelvis ett virus. http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616935 (Windows 10 – 32 bitar) http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616936 (Windows 10 – 64 bitar)
 

Stabilt system – usel webbläsare

Windows 10 har fått kritik för att vara fullt av fel. Så har jag inte upplevt det alls. Installationen gick förhållandevis problemfritt. På Dell-maskinen var jag dock tvungen att starta om installationen en gång. Och jag fick hämta drivrutinen till grafikkortet själv hos Nvidia. Men det är varken bättre eller sämre än vad man råkar ut för i normala fall när man installerar ett nytt operativsystem. Har du speciell eller äldre maskinvara är det dock en god idé att kontrollera hos tillverkaren om det finns aktuella drivrutiner. I synnerhet om du installerar 64-bitarsversionen. win10_edge SE Edge-webbläsaren ska ersätta Internet Explorer. Men du ska inte välja den för dess hastighet! Under testperioden lyckades jag inte få Windows 10 att krascha. Detsamma kan inte sägas om min Windows 7-installation på arbetsdatorn bredvid som gick in i väggen en enda gång. Med det sagt så kommer det naturligtvis att finnas fel och brister, som ska rättas till. Så de veckovisa uppdateringarna kommer att också att vara en del av dagordningen varje tisdag. En av nyheterna i Windows 10 är webbläsaren Edge, som har ersatt gamla Internet Explorer. Gränssnittet är nedbantat till max, vilket många säkert föredrar. Men välj den inte för hastighetens skull. I Browsermark-testet fick Edge-webbläsare 1490 poäng, medan Chrome fick ett dubbelt så bra resultat på 2866!  

Slutsats

Windows 8 var en av de mest kritiserade Windows-versionerna, men Windows 10 ser ut som en hit. Det är enklare och snyggare att använda än både det lite tunga Windows 7 och det mycket röriga Windows 8. Och det är faktiskt snabbare än sina föregångare. Windows 7-användare måste börja om från början, vilket kan vara avskräckande för många, men det är värt besväret. Jag överväger därför starkt att göra samma sak med min arbetsdator. Så fort jag har tid att installera 100+ program en gång till ...  

Kan du räkna till Windows 10?

Det är enkelt: Windows 1, 2, 3, 95, 98, ME, XP, Vista, 7, 8, 10! Namnen på de olika Windows-versionerna har varit allt annat än konsekventa. Och för att öka på förvirringen så är Windows 10 faktiskt nummer elva i ordningen av Windows-versioner. För hemversioner, åtminstone. I den professionella världen har det varit ännu mer komplicerat.
 

Om produkten är gratis så är det du som är handelsvaran

Microsoft har gett dig ett gratis Windows, men de måste ju tjäna pengar. Och ett av sätten att skaffa sådana är genom att sälja data till annonsföretag. Windows samlar in och lämnar en strid ström av data om vad du sysslar med. Om du vill se vilka så kan du klicka på Start-menyn, Inställningar och sedan välja Skydd av personlig information. win10_privat2 SE win10_privat1 SE Det finns en mängd olika flikar med alternativ men det viktigaste du hittar under Allmänt. Där kan du bland annat välja om program ska få tillgång till annonsinformation, och Microsoft ska få lov att registrera vad du skriver, samt om program ska få reda vet var du bor. Alla punkterna handlar om i vilken utsträckning Windows får samla in information som gör det möjligt för annonsörer att rikta annonser till just dig. På ett sätt är det skönt att bli av med meningslösa annonser, men å andra sidan ökar ju risken att bli lockad i takt med att ju mer aktuella annonserna blir.  

Windows lånar ditt nätverk

Hur kan Microsoft ha tillräckligt med bandbredd för att låta hundratals miljoner användare ladda ner Windows 10? De kan inte. Microsoft förfogar visserligen över 15 terabit/s, vilket är världsrekord, och med hjälp av sina samarbetspartner kommer de upp i svindlande 40 terabit/s. Det är nästan en miljon gånger snabbare än en bra bredbandsanslutning, men långt ifrån tillräckligt när uppdateringar ska rullas ut till hela världen. Därför ”lånar” Windows 10 din internetuppkoppling för att distribuera uppdateringar och program. Tekniken påminner starkt om de torrents som används på diverse oseriösa fildelningswebbplatser. Om du inte vill ödsla bandbredd på att agera extraserver åt Microsoft så kan du stänga av funktionen – även om den är väl dold. Klicka på Start-knappen och välj Inställningar och sedan Uppdatering och säkerhet. win10_netværk1 SE Välj Windows Update och klicka på Avancerade inställningar. win10_netværk2 SE Klicka på Välj hur uppdateringar levereras. win10_netværk3 SE Om du stänger av hämtning från fler än ett ställe så måste alla uppdateringar hämtas direkt hos Microsoft – som det har varit hittills – och du slipper agera nedladdningscentral åt andra. Du kan också välja att bara låta datorer i ditt lokala nätverk dela uppdateringar och program. Då skickar du alltså inte ut några data ur huset, men slipper ladda ner samma uppdatering flera gånger. win10_netværk4 SE
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Microsoft Windows 10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Pris: gratis för användare med Windows 7, 8 och 8.1
  • Windows 10 Home: 1 150 kr
  • Windows 10 Pro: 1 700 kr

 

Pris: 1150,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.