annonse
annonse
annonse

Samsung Gear VR 2017

Ta kontrollen med Gear VR 2017

Plocka upp styrkontrollen och kasta dig ut i den virtuella världen med Samsung Gear VR.

Den nya kontrollen ger Gear VR nytt liv. Prisvärt alternativ till dyrare VR-lösningar.
Glasögonen har fortfarande för dålig upplösning och kan ge huvudvärk och illamående.

Samsung gjorde helt rätt när de i stort sett skänkte bort den förra generationen av Samsung Gear VR-headset – naturligtvis så länge man köpte någon av deras nya telefoner. På så sätt fick de ut tekniken till folks vardagsrum och gav VR i mobilen ett folkligt genombrott. Nu har det gått ett år och Samsung är klara med andra generationen glasögon och det är dags att hosta upp nya slantar. Men är den värd att lägga pengar på?

Samsung Gear VR
Foto: Samsung

Nästan samma

Sammanfattningsvis har det inte hänt så hemskt mycket på teknikfronten och det är därför med en stark känsla av déjà vu som vi har tittat närmare på Samsungs Gear VR anno 2017. Den kan låta som en bagatell, men det är den definitivt inte. 2016 hade Samsung en av de bästa mobila VR-lösningarna och den nya 2017-versionen lever upp till detta på ett utmärkt sätt. Det finns en mycket bra anledning till det. I stora drag är det nästan samma glasögon som lanseras, fast med mindre finjusteringar. Gear VR 2017 är återigen gjord i samarbete med Oculous, som även har sin egen Rift-modell. Bland de små skillnaderna kan nämnas att frontplattan numera är genomskinlig och kan pillas loss helt och hållet och att det ingår en adapter så att du även kan använda 2017-utgåvan med äldre telefoner som inte har en USB-C-ingång.

Samsung Gear VR
Man ser lite dum ut med glasögonen på.

Den största nyheten

Precis som de officiella Oculus-glasögonen säljs 2017-utgåvan av Samsung Gear VR med en speciell styrkontroll. Den innebär en riktig revolution för hur man använder glasögonen, som nu inte längre är en enbart passiv upplevelse. Nej, nu har du möjlighet att interagera direkt med den virtuella miljön, även om du är fortfarande långt ifrån upplevelserna som går att få med lösningar som HTC Vive, där din position spåras genom kameror som sitter monterade i rummet.

Inne i glasögonen syns en digital version av styrkontrollen i din hand. Kontrollen skickar ut en ljusstråle i det virtuella rummet så att du ser vad du pekar på. Det ser ut som ett litet ljussvärd.

Kontrollen är lagom stor och ligger skönt i handen. På spetsen har den en knapp för pekfingret och på toppen finns en beröringskänslig. Längre ner sitter tillbaka- och hemknappen samt volymknapparna. Den går tyvärr inte att ladda upp utan går i stället på två AAA-batterier. Eftersom 2016-versionen av Gear VR 2016 och 2017 är i stort sett identiskt kan du köpa kontrollen löst och använda den med den gamla glasögonmodellen.

Samsung Gear VR
Styrkontrollen som ingår ligger skönt i handen.

Samma svagheter

Att använda är 2016- och 2017-versionerna av Samsung Gear VR är också nästan helt identiskt. Detta beror naturligtvis mycket på vilken mobiltelefon du använder, men det har inte hänt mycket under året som gått. Därför får du fortfarande inte tillräckligt hög upplösning, vilket återigen innebär att linsernas förstoring av skärmen gör att de enskilda pixlarna syns. Det är något man vänjer sig vid, så länge man inte har på sig glasögonen för länge – och beroende på vilket innehåll man tittar på. En annan sak är risken för åksjuka med tillhörande illamående och huvudvärk. Om du brukar känna av sådant så kan du räkna med att göra det med Gear VR 2017 också.

Och innehållet?

Något som kritiserats tidigare var den relativt begränsade mängden innehåll. Mycket bestod av korta demos eller videor av mycket dålig kvalitet. På det här området har det lyckligtvis hänt en hel del. Oavsett om du tillhör typen som vill betala för dina appar eller om du föredrar att nöja dig med gratismaterial, så finns det mycket mer och bättre innehåll än tidigare. Flera stora företag har fått upp ögonen för VR och exempelvis Disney är väl representerade med VR-reklammaterial till deras senaste filmer. Även en tjänst som Netflix har hoppat på VR-tåget. Installerar du deras app så kan du sitta och titta på filmer och serier i ett virtuellt vardagsrum inuti glasögonen. En cool detalj är att den virtuella skärmen ger ifrån sig färgat ljus i den virtuella världen du befinner dig i. Det ser lite knasigt ut. Återigen avslöjas den usla upplösningen tydligt och allt nytt HD- och 4K-innehåll känns grynigt och gammaldags.

Samsung Gear VR
Kontrollen kan spännas fast med en rem.

Vad ska vi ha mobilt VR till?

Men även om det har kommit mer så kommer man fortfarande till en punkt där det helt enkelt inte är särskilt intressant längre. I längden är det tråkigt att sitta instängd själv i sin egen värld, glasögonen blir varma att ha på sig, upplösningen är dålig och du har lätt att bli åksjuk. Så vad ska vi överhuvud taget ha VR till? Det är en ganska bra fråga, som ingen ännu har kunnat svara på. Men det är ingen tvekan om att VR har sina fördelar. Att du med ett par glasögon kan transporteras en helt annan plats världen, i rymden eller till och med påhittade världar, är helt fantastisk. Men kvaliteten på innehållet måste hänga med. Om inte upplösningen på skärmen är tillräckligt bra så förstörs illusionen och allt du får är huvudvärk. Ett möjligt scenario skulle kunna vara konserter, sportevenemang, teaterbesök och liknande. Tänk om man i framtiden kunde köpa en VR-biljett och titta hemma från vardagsrummet. Det är en intressant tanke, men så långt har vi inte kommit ännu.

Slutsats

Samsung Gear VR 2017 är kul första gången du testar men blir snabbt en trist gimmick. Så länge upplösningen inte är bättre kan glasögonen inte ersätta verkligheten, och även om den nya kontrollen ger konceptet nytt liv så är det här en produkt som till slut ligger och samlar damm.

Samsung Gear VR 2017 är kul första gången du testar men blir snabbt en trist gimmick.

 

Samsung gjorde helt rätt när de i stort sett skänkte bort den förra generationen av Samsung Gear VR-headset – naturligtvis så länge man köpte någon av deras nya telefoner. På så sätt fick de ut tekniken till folks vardagsrum och gav VR i mobilen ett folkligt genombrott. Nu har det gått ett år och Samsung är klara med andra generationen glasögon och det är dags att hosta upp nya slantar. Men är den värd att lägga pengar på?[caption id="attachment_67969" align="alignnone" width="460"]Samsung Gear VR Foto: Samsung[/caption]

Nästan samma

Sammanfattningsvis har det inte hänt så hemskt mycket på teknikfronten och det är därför med en stark känsla av déjà vu som vi har tittat närmare på Samsungs Gear VR anno 2017. Den kan låta som en bagatell, men det är den definitivt inte. 2016 hade Samsung en av de bästa mobila VR-lösningarna och den nya 2017-versionen lever upp till detta på ett utmärkt sätt. Det finns en mycket bra anledning till det. I stora drag är det nästan samma glasögon som lanseras, fast med mindre finjusteringar. Gear VR 2017 är återigen gjord i samarbete med Oculous, som även har sin egen Rift-modell. Bland de små skillnaderna kan nämnas att frontplattan numera är genomskinlig och kan pillas loss helt och hållet och att det ingår en adapter så att du även kan använda 2017-utgåvan med äldre telefoner som inte har en USB-C-ingång.[caption id="attachment_67970" align="alignnone" width="460"]Samsung Gear VR Man ser lite dum ut med glasögonen på.[/caption]

Den största nyheten

Precis som de officiella Oculus-glasögonen säljs 2017-utgåvan av Samsung Gear VR med en speciell styrkontroll. Den innebär en riktig revolution för hur man använder glasögonen, som nu inte längre är en enbart passiv upplevelse. Nej, nu har du möjlighet att interagera direkt med den virtuella miljön, även om du är fortfarande långt ifrån upplevelserna som går att få med lösningar som HTC Vive, där din position spåras genom kameror som sitter monterade i rummet.Inne i glasögonen syns en digital version av styrkontrollen i din hand. Kontrollen skickar ut en ljusstråle i det virtuella rummet så att du ser vad du pekar på. Det ser ut som ett litet ljussvärd.Kontrollen är lagom stor och ligger skönt i handen. På spetsen har den en knapp för pekfingret och på toppen finns en beröringskänslig. Längre ner sitter tillbaka- och hemknappen samt volymknapparna. Den går tyvärr inte att ladda upp utan går i stället på två AAA-batterier. Eftersom 2016-versionen av Gear VR 2016 och 2017 är i stort sett identiskt kan du köpa kontrollen löst och använda den med den gamla glasögonmodellen.[caption id="attachment_67971" align="alignnone" width="460"]Samsung Gear VR Styrkontrollen som ingår ligger skönt i handen.[/caption]

Samma svagheter

Att använda är 2016- och 2017-versionerna av Samsung Gear VR är också nästan helt identiskt. Detta beror naturligtvis mycket på vilken mobiltelefon du använder, men det har inte hänt mycket under året som gått. Därför får du fortfarande inte tillräckligt hög upplösning, vilket återigen innebär att linsernas förstoring av skärmen gör att de enskilda pixlarna syns. Det är något man vänjer sig vid, så länge man inte har på sig glasögonen för länge – och beroende på vilket innehåll man tittar på. En annan sak är risken för åksjuka med tillhörande illamående och huvudvärk. Om du brukar känna av sådant så kan du räkna med att göra det med Gear VR 2017 också.

Och innehållet?

Något som kritiserats tidigare var den relativt begränsade mängden innehåll. Mycket bestod av korta demos eller videor av mycket dålig kvalitet. På det här området har det lyckligtvis hänt en hel del. Oavsett om du tillhör typen som vill betala för dina appar eller om du föredrar att nöja dig med gratismaterial, så finns det mycket mer och bättre innehåll än tidigare. Flera stora företag har fått upp ögonen för VR och exempelvis Disney är väl representerade med VR-reklammaterial till deras senaste filmer. Även en tjänst som Netflix har hoppat på VR-tåget. Installerar du deras app så kan du sitta och titta på filmer och serier i ett virtuellt vardagsrum inuti glasögonen. En cool detalj är att den virtuella skärmen ger ifrån sig färgat ljus i den virtuella världen du befinner dig i. Det ser lite knasigt ut. Återigen avslöjas den usla upplösningen tydligt och allt nytt HD- och 4K-innehåll känns grynigt och gammaldags.[caption id="attachment_67972" align="alignnone" width="460"]Samsung Gear VR Kontrollen kan spännas fast med en rem.[/caption]

Vad ska vi ha mobilt VR till?

Men även om det har kommit mer så kommer man fortfarande till en punkt där det helt enkelt inte är särskilt intressant längre. I längden är det tråkigt att sitta instängd själv i sin egen värld, glasögonen blir varma att ha på sig, upplösningen är dålig och du har lätt att bli åksjuk. Så vad ska vi överhuvud taget ha VR till? Det är en ganska bra fråga, som ingen ännu har kunnat svara på. Men det är ingen tvekan om att VR har sina fördelar. Att du med ett par glasögon kan transporteras en helt annan plats världen, i rymden eller till och med påhittade världar, är helt fantastisk. Men kvaliteten på innehållet måste hänga med. Om inte upplösningen på skärmen är tillräckligt bra så förstörs illusionen och allt du får är huvudvärk. Ett möjligt scenario skulle kunna vara konserter, sportevenemang, teaterbesök och liknande. Tänk om man i framtiden kunde köpa en VR-biljett och titta hemma från vardagsrummet. Det är en intressant tanke, men så långt har vi inte kommit ännu.

Slutsats

Samsung Gear VR 2017 är kul första gången du testar men blir snabbt en trist gimmick. Så länge upplösningen inte är bättre kan glasögonen inte ersätta verkligheten, och även om den nya kontrollen ger konceptet nytt liv så är det här en produkt som till slut ligger och samlar damm.
Samsung Gear VR 2017 är kul första gången du testar men blir snabbt en trist gimmick. 
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung Gear VR 2017
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Samsung Gear VR SM-R324 by Oculus
Sensorer: Accelerometer, gyrosensor, närhetssensor
Mått: 98,6 x 207,1 x 120,7 mm
Vikt: 345 g
Kompatibel med: Galaxy Note8, S8, S8+, S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge
Webb: samsung.com

Pris: 1200,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.