Razer Nabu X

Razers träningsarmband är för billigt.

Man får vad man betalar för – och vi hade gärna betalat mer för Razer Nabu X.

Plus
Hållbar och enkel design. Plus lång batteritid och stöd för både iPhone och Android.
Minus
Inte särskilt mycket funktionalitet, som dessutom är uppdelad på flera appar. Notiserna är i princip meningslösa och i slutändan kan armbandet i stort sett ingenting som mobiltelefonen inte kan.

Razer visade upp sin första variant av träningsarmband, Razer Nabu, på CES-mässan i Las Vegas 2014, men produkten släpptes aldrig på bred front och året därpå var det efterträdaren Razer Nabu X som såg dagens ljus på världens största elektronikmässa.

Produktdesignen är oerhört enkel. Nabu X består av ett gummiarmband med plats för en liten elektronisk bricka – den så kallade sensormodulen – i en urgröpning i mitten. På armbandets ena ända sitter ett litet metallspänne och på den andra finns det hål så att längden kan anpassas efter bärarens handled. Det betyder att Nabu X bara finns i en enda storlek. One size fits all, som man brukar säga.

Sony använder sig för övrigt av precis samma utformning i sitt SmartBand SWR10, som med andra ord liknar Nabu X så mycket att jag inte skulle kunna se skillnad på de två armbanden från längre håll än ett par meter.

Att all teknik sitter i en separat modul innebär att själva gummiarmbandet går att byta ut. Innanmätet, som är tämligen robust och alltså knappast går sönder i första taget, finns i svart, vitt och neongrönt, så det går att ändra färg efter humöret. Eller rättare sagt: det hade det kunnat göra, men vi har inte hittat extra gummiarmband som tillbehör i någon butik över huvud taget, och det är faktiskt ett mycket bra exempel på det grundläggande problemet med Nabu X: det är en halvhjärtad produkt.

Visst kan armbandet de mest grundläggande sakerna. Det räknar dina steg, din kaloriförbrukning, hur långt du har rört dig och till och med hur du sover, men inte mer än så. Och de tillhörande apparna – ja, vi skriver ”appar”, för Razer har gjort en enda app som inte gör annat än kopplar ihop armbandet med en smartmobil, medan en annan app tar hand om den rudimentära fitness-mätningen – är i bästa fall mediokra. Lyckligtvis kan Nabu X koppla upp sig mot andra appar också, till exempel Google Fit, Apple Health, Mytracker och Map My Fitness, men mycket längre än så är inte listan.

RzrNabuX_white_05

Annons: Artikeln fortsätter nedan

På ovansidan av armbandet sitter tre små lysdioder som kan lysa i rött, grönt och blått. Knackar du två gånger med fingret på armbandet så visar lamporna hur nära du är dina träningsmål. Och om det ringer på din mobil så lyser de blått allihop, om mobilens alarm aktiveras lyser de rött och vid alla andra slags notifieringar lyser de grönt. Med andra ord vet du inte om du har fått ett meddelande från Facebook eller Twitter, eller om det var Angry Birds som för tionde gången i dag bad dig att återgå till spelet, när du ser tre gröna lysande punkter på armen. Och vad är det egentligen då för poäng med dem?

 

Slutsats

Razer Nabu X är robust, har lång batteritid, kan användas med både iPhone och Android och kan skicka rudimentära notifieringar till din handled. Och så är det ett av marknadens billigaste träningsarmband, men vi tycker ändå att du gör klokast i att offra lite mer pengar på ett armband från märken som Fitbit eller Jawbone. Sådana armband med tillhörande appar kan nästan bli ett slags personlig tränare, medan Nabu X inte har mycket mer att erbjuda än vad din smartmobil redan kan.

Razer visade upp sin första variant av träningsarmband, Razer Nabu, på CES-mässan i Las Vegas 2014, men produkten släpptes aldrig på bred front och året därpå var det efterträdaren Razer Nabu X som såg dagens ljus på världens största elektronikmässa. Produktdesignen är oerhört enkel. Nabu X består av ett gummiarmband med plats för en liten elektronisk bricka – den så kallade sensormodulen – i en urgröpning i mitten. På armbandets ena ända sitter ett litet metallspänne och på den andra finns det hål så att längden kan anpassas efter bärarens handled. Det betyder att Nabu X bara finns i en enda storlek. One size fits all, som man brukar säga. Sony använder sig för övrigt av precis samma utformning i sitt SmartBand SWR10, som med andra ord liknar Nabu X så mycket att jag inte skulle kunna se skillnad på de två armbanden från längre håll än ett par meter. Att all teknik sitter i en separat modul innebär att själva gummiarmbandet går att byta ut. Innanmätet, som är tämligen robust och alltså knappast går sönder i första taget, finns i svart, vitt och neongrönt, så det går att ändra färg efter humöret. Eller rättare sagt: det hade det kunnat göra, men vi har inte hittat extra gummiarmband som tillbehör i någon butik över huvud taget, och det är faktiskt ett mycket bra exempel på det grundläggande problemet med Nabu X: det är en halvhjärtad produkt. Visst kan armbandet de mest grundläggande sakerna. Det räknar dina steg, din kaloriförbrukning, hur långt du har rört dig och till och med hur du sover, men inte mer än så. Och de tillhörande apparna – ja, vi skriver ”appar”, för Razer har gjort en enda app som inte gör annat än kopplar ihop armbandet med en smartmobil, medan en annan app tar hand om den rudimentära fitness-mätningen – är i bästa fall mediokra. Lyckligtvis kan Nabu X koppla upp sig mot andra appar också, till exempel Google Fit, Apple Health, Mytracker och Map My Fitness, men mycket längre än så är inte listan. RzrNabuX_white_05 På ovansidan av armbandet sitter tre små lysdioder som kan lysa i rött, grönt och blått. Knackar du två gånger med fingret på armbandet så visar lamporna hur nära du är dina träningsmål. Och om det ringer på din mobil så lyser de blått allihop, om mobilens alarm aktiveras lyser de rött och vid alla andra slags notifieringar lyser de grönt. Med andra ord vet du inte om du har fått ett meddelande från Facebook eller Twitter, eller om det var Angry Birds som för tionde gången i dag bad dig att återgå till spelet, när du ser tre gröna lysande punkter på armen. Och vad är det egentligen då för poäng med dem?  

Slutsats

Razer Nabu X är robust, har lång batteritid, kan användas med både iPhone och Android och kan skicka rudimentära notifieringar till din handled. Och så är det ett av marknadens billigaste träningsarmband, men vi tycker ändå att du gör klokast i att offra lite mer pengar på ett armband från märken som Fitbit eller Jawbone. Sådana armband med tillhörande appar kan nästan bli ett slags personlig tränare, medan Nabu X inte har mycket mer att erbjuda än vad din smartmobil redan kan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Razer Nabu X
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Stöder: Android 4.3 och senare, iPhone 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus
  • Trådlöst: Bluetooth 4.0 LE
  • Batteri: Litiumpolymer, 5–7 timmar
  • Övrigt: Vattentät (IP67), accelerometer
Pris: 600,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.