annonse
annonse
annonse

test: MacBook Pro 15’’ 2018

MacBook Pro 15’’ 2018
MacBook Pro 15’’ 2018

Bästa vi har testat

Priset är avskräckande, men det går inte att klaga på prestanda i Apples grymmaste laptop.

Prestanda krossar konkurrenterna, skärmen är fantastisk och styrplattan enorm. Proffsanvändarna kan knappast önska sig något mer. Gedigen byggkvalitet.
Förbättringen har sitt pris. Många behöver USB-C-adapter och det finns inte plats för kortläsare.
annonse

När man väl har klarat av diskussionen om Mac eller PC, och bestämt sig för att en Mac är det bästa valet, kommer den naturliga följdfrågan: Vilken Mac?

Den stationära iMacen är ypperlig på skrivbordet och finns i versioner som passar allt från familjebruk till seriös yrkesmässig användning med processor- och grafikintensiva arbetsuppgifter.

Detsamma gäller för de bärbara Macarna, som heter MacBook. Men proffsen har aldrig kunnat välja en grymmare maskin än årets färska 15-tums MacBook Pro.

En MacBook Air är den mest prisvärda Macen för studenter och 12-tums MacBook är den mest behändiga rese-skriva-surfa-och-göra-allt-möjligt-datorn, men Pro-versionerna i 13- och 15-tums storlek är det bästa alternativet för krävande användare.

Allra grymmast är 15-tummaren med sexkärnors processor som vi testar här.

Stor, men förvånansvärt lätt.

Konfigurerbar

Det här är faktiskt toppmodellen bland Apples bärbara datorer, även rent prismässigt. Den nya versionen av 15-tumsmodellen börjar på 28 000 kronor men den här kostar det dubbla. Och då har vi inte ens valt versionen med 4 TB SSD-lagring, som lägger på en tjock bunt tusenlappar på priset.

Man kan välja en grundmodell av både 13- och 15-tummaren och konfigurera efter behov. Vår testmaskin har kryssat för allt som är bra (och dyrt) på listan och är den bästa bärbara Macen hittills.

Hjärnan är en sexkärnors Intel Core i9-processor som kör med 2,9 GHz klockfrekvens – eller upp till 4,8 GHz med Turbo Boost – och är maxad med 32 GB minne.

Den har Radeon Pro 560X-grafikprocessorer med 4 GB minne och 2 av maximalt 4 terabyte SSD-lagring som går att pressa in i maskinen.

Här ska vi också passa på att flika in att datorn inte går att uppgradera. Man måste välja processor, minne och lagringskapacitet innan man beställer Macen. Efteråt är det för sent.

Testerna visar på prestanda vi knappt har sett maken till.

Superb skärmkvalitet

MacBook Pro 15 har också vad som förmodligen är den bästa skärmen på någon bärbar dator. Den 15 tum stora IPS-panelen har P3-färgrymd som kan visa fler färger än vanlig RGB, och True Tone som justerar ljusstyrkan – upp till 500 nits – och vitbalansen efter omgivningen.

Bildkvaliteten måste man se med egna ögon. Bilder i Capture One eller Photoshop är så skarpa och färgbalansen är så bra att man sällan saknar skärmkalibrering.

Bortsett från lite bländning och en enligt min åsikt för tjock ram runt skärmen finns det inget att klaga på.

Anslutningar

Ovanför marknadens största och kanske bästa styrplatta sitter 65 tangenter av full storlek. Inte ens för att sitta i en bärbar dator har de särskilt lång slaglängd, men de är mycket bättre att skriva på tidigare MacBook-tangentbord. Man vänjer sig fort vid den korta slaglängden, fast de hade med fördel kunnat vara lite tystare.

Det är knappast alla som inser nyttan av pekplattan överst på tangentbordet. Den ersätter f-tangenterna på ett normalt tangentbord och visar till exempel mindre användbar information som flikar i webbläsaren, men den kan också visa de gamla f-tangenterna.

Det fina med Touch Bar, som Apple kallar fältet, är att det kan konfigureras till de flesta vanliga program. Eller appar, som det heter nu för tiden. Då kan man ha snabbknappar på det smala pekfältet, vilket för somliga kan underlätta vissa arbetsuppgifter.

Längst till höger sitter det fingeravtrycksläsare som både kan låsa upp datorn från viloläge (från start måste man alltid ange sitt lösenord) och bekräfta betalningar med Touch ID, precis som på en iPhone.

När man lyfter upp datorn blir man smått förvånad över hur lätt den är i förhållande till storleken. På sidorna sitter fyra USB-C-kontakter med Thunderbolt 3 som stöder överföringshastigheter upp till 40 gigabit per sekund. Som jämförelse stöder USB 3 upp till 5 Gbit/s.

Allting görs med USB-C. Laddning, inkoppling av extern 4K-bildskärm via HDMI, och allt annat man behöver koppla in till en dator.

Det sitter ett 3,5 mm hörlursuttag på höger sida, för de som inte har trådlösa hörlurar eller behöver få ut ljud i en extern högtalare.

De inbyggda högtalarna är förbluffande bra. Ljudet är rent och distinkt, och det finns till och med ett viss mått av bas vilket gör att musikmixning blir acceptabel.

USB-C stöder Thunderbolt 3 som klarar upp till 40 Gbit/s.

Tyst kraftpaketet

Konfigurerar man en Mac med så extrema specifikationer som den här så gör man det för att den ska utföra tunga arbetsuppgifter. Det betyder vanligtvis stor värmeutveckling – och dito fläktljud.

Men MacBook Pro väsnas bara måttligt när fläktarna blåser för fullt. Renderings-jobb och exportering av 4K-video från Final Cut fick så småningom igång fläktarna som gradvis hördes mer och mer, men de blev aldrig irriterande.

Touch Bar med Touch ID är ett tveeggat svärd. Somliga älskar den, andra fattar inte poängen med den. .

Bärbart kraftpaket

Detta är den klart mest kraftfulla bärbara datorn vi har testat. Inte bara för att den får 5205 poäng i singlecore-testet i Geekbench 4 och 21120 i multicore, utan för att den kör uppgifter i Photoshop och Capture One (batch-processning) och Final Cut X (exportering) mycket snabbare än en tvåkärnors, 13-tums MacBook Pro från 2017.

Den tangerar faktiskt den snabbaste iMacen vi har testat. Fast inte iMac Pro, som kör mycket snabbare flyttalsberäkningar med flera kärnor.

MacBooken är ingen spelmaskin, den ligger lite efter de bästa gaming-laptoparna när det gäller grafikprestanda. Men den klarar utmärkt att köra exempelvis T-Rex-testet i GFXBench med 3351 frames on-screen.

Lägg märke till den stora styrplattan.

Användning

Men egentligen är det akademiskt att prata om prestanda i rena siffror. Gamers bör hellre satsa på en renodlad speldator. Studenter klarar sig med en Mac för en tredjedel av priset, men proffs som behöver en bärbar dator för vetenskapliga beräkningar, foto- och videoredigering, hittar sin heliga graal i MacBook Pro med sexkärnors processor.

Den fruktade förloppsvisningen i Photoshop rör sig i snigelfart på en tvåkärnors MacBook, här susar den fram och är klar på nolltid.

Rendering i After Effects går nästan lika snabbt som på en iMac Pro, och tiden det tar att importera och exportera till och från Final Cut Pro X reduceras med mellan 20 och 50 procent jämfört med en 13-tums MacBook Pro med dubbla kärnor från 2017.

Slutsats

Bara möjligheten att ha 32 GB minne är en välkommen uppgradering för många. Lägger man till en sexkärnors processor, snabbare busshastighet och marknadens bästa skärm så har man en arbetsmaskin som är rena muskelknippet. Och som är byggd för att hålla. Den löser krävande uppgifter bättre än allt annat vi har testat, och videoproffs och fotografer kan knappt hitta någon bättre bärbar dator. Men allt har sitt pris, Apple tar bra betalt för minne och lagringsutrymme i sina datorer och den här är inget undantag.

När man väl har klarat av diskussionen om Mac eller PC, och bestämt sig för att en Mac är det bästa valet, kommer den naturliga följdfrågan: Vilken Mac? Den stationära iMacen är ypperlig på skrivbordet och finns i versioner som passar allt från familjebruk till seriös yrkesmässig användning med processor- och grafikintensiva arbetsuppgifter. Detsamma gäller för de bärbara Macarna, som heter MacBook. Men proffsen har aldrig kunnat välja en grymmare maskin än årets färska 15-tums MacBook Pro. En MacBook Air är den mest prisvärda Macen för studenter och 12-tums MacBook är den mest behändiga rese-skriva-surfa-och-göra-allt-möjligt-datorn, men Pro-versionerna i 13- och 15-tums storlek är det bästa alternativet för krävande användare. Allra grymmast är 15-tummaren med sexkärnors processor som vi testar här. [caption id="attachment_82578" align="alignnone" width="460"] Stor, men förvånansvärt lätt.[/caption] Konfigurerbar Det här är faktiskt toppmodellen bland Apples bärbara datorer, även rent prismässigt. Den nya versionen av 15-tumsmodellen börjar på 28 000 kronor men den här kostar det dubbla. Och då har vi inte ens valt versionen med 4 TB SSD-lagring, som lägger på en tjock bunt tusenlappar på priset. Man kan välja en grundmodell av både 13- och 15-tummaren och konfigurera efter behov. Vår testmaskin har kryssat för allt som är bra (och dyrt) på listan och är den bästa bärbara Macen hittills. Hjärnan är en sexkärnors Intel Core i9-processor som kör med 2,9 GHz klockfrekvens – eller upp till 4,8 GHz med Turbo Boost – och är maxad med 32 GB minne. Den har Radeon Pro 560X-grafikprocessorer med 4 GB minne och 2 av maximalt 4 terabyte SSD-lagring som går att pressa in i maskinen. Här ska vi också passa på att flika in att datorn inte går att uppgradera. Man måste välja processor, minne och lagringskapacitet innan man beställer Macen. Efteråt är det för sent. [caption id="attachment_82581" align="alignnone" width="460"] Testerna visar på prestanda vi knappt har sett maken till.[/caption] Superb skärmkvalitet MacBook Pro 15 har också vad som förmodligen är den bästa skärmen på någon bärbar dator. Den 15 tum stora IPS-panelen har P3-färgrymd som kan visa fler färger än vanlig RGB, och True Tone som justerar ljusstyrkan – upp till 500 nits – och vitbalansen efter omgivningen. Bildkvaliteten måste man se med egna ögon. Bilder i Capture One eller Photoshop är så skarpa och färgbalansen är så bra att man sällan saknar skärmkalibrering. Bortsett från lite bländning och en enligt min åsikt för tjock ram runt skärmen finns det inget att klaga på. Anslutningar Ovanför marknadens största och kanske bästa styrplatta sitter 65 tangenter av full storlek. Inte ens för att sitta i en bärbar dator har de särskilt lång slaglängd, men de är mycket bättre att skriva på tidigare MacBook-tangentbord. Man vänjer sig fort vid den korta slaglängden, fast de hade med fördel kunnat vara lite tystare. Det är knappast alla som inser nyttan av pekplattan överst på tangentbordet. Den ersätter f-tangenterna på ett normalt tangentbord och visar till exempel mindre användbar information som flikar i webbläsaren, men den kan också visa de gamla f-tangenterna. Det fina med Touch Bar, som Apple kallar fältet, är att det kan konfigureras till de flesta vanliga program. Eller appar, som det heter nu för tiden. Då kan man ha snabbknappar på det smala pekfältet, vilket för somliga kan underlätta vissa arbetsuppgifter. Längst till höger sitter det fingeravtrycksläsare som både kan låsa upp datorn från viloläge (från start måste man alltid ange sitt lösenord) och bekräfta betalningar med Touch ID, precis som på en iPhone. När man lyfter upp datorn blir man smått förvånad över hur lätt den är i förhållande till storleken. På sidorna sitter fyra USB-C-kontakter med Thunderbolt 3 som stöder överföringshastigheter upp till 40 gigabit per sekund. Som jämförelse stöder USB 3 upp till 5 Gbit/s. Allting görs med USB-C. Laddning, inkoppling av extern 4K-bildskärm via HDMI, och allt annat man behöver koppla in till en dator. Det sitter ett 3,5 mm hörlursuttag på höger sida, för de som inte har trådlösa hörlurar eller behöver få ut ljud i en extern högtalare. De inbyggda högtalarna är förbluffande bra. Ljudet är rent och distinkt, och det finns till och med ett viss mått av bas vilket gör att musikmixning blir acceptabel. [caption id="attachment_82580" align="alignnone" width="460"] USB-C stöder Thunderbolt 3 som klarar upp till 40 Gbit/s.[/caption] Tyst kraftpaketet Konfigurerar man en Mac med så extrema specifikationer som den här så gör man det för att den ska utföra tunga arbetsuppgifter. Det betyder vanligtvis stor värmeutveckling – och dito fläktljud. Men MacBook Pro väsnas bara måttligt när fläktarna blåser för fullt. Renderings-jobb och exportering av 4K-video från Final Cut fick så småningom igång fläktarna som gradvis hördes mer och mer, men de blev aldrig irriterande. [caption id="attachment_82577" align="alignnone" width="460"] Touch Bar med Touch ID är ett tveeggat svärd. Somliga älskar den, andra fattar inte poängen med den. .[/caption] Bärbart kraftpaket Detta är den klart mest kraftfulla bärbara datorn vi har testat. Inte bara för att den får 5205 poäng i singlecore-testet i Geekbench 4 och 21120 i multicore, utan för att den kör uppgifter i Photoshop och Capture One (batch-processning) och Final Cut X (exportering) mycket snabbare än en tvåkärnors, 13-tums MacBook Pro från 2017. Den tangerar faktiskt den snabbaste iMacen vi har testat. Fast inte iMac Pro, som kör mycket snabbare flyttalsberäkningar med flera kärnor. MacBooken är ingen spelmaskin, den ligger lite efter de bästa gaming-laptoparna när det gäller grafikprestanda. Men den klarar utmärkt att köra exempelvis T-Rex-testet i GFXBench med 3351 frames on-screen. [caption id="attachment_82579" align="alignnone" width="460"] Lägg märke till den stora styrplattan.[/caption] Användning Men egentligen är det akademiskt att prata om prestanda i rena siffror. Gamers bör hellre satsa på en renodlad speldator. Studenter klarar sig med en Mac för en tredjedel av priset, men proffs som behöver en bärbar dator för vetenskapliga beräkningar, foto- och videoredigering, hittar sin heliga graal i MacBook Pro med sexkärnors processor. Den fruktade förloppsvisningen i Photoshop rör sig i snigelfart på en tvåkärnors MacBook, här susar den fram och är klar på nolltid. Rendering i After Effects går nästan lika snabbt som på en iMac Pro, och tiden det tar att importera och exportera till och från Final Cut Pro X reduceras med mellan 20 och 50 procent jämfört med en 13-tums MacBook Pro med dubbla kärnor från 2017. Slutsats Bara möjligheten att ha 32 GB minne är en välkommen uppgradering för många. Lägger man till en sexkärnors processor, snabbare busshastighet och marknadens bästa skärm så har man en arbetsmaskin som är rena muskelknippet. Och som är byggd för att hålla. Den löser krävande uppgifter bättre än allt annat vi har testat, och videoproffs och fotografer kan knappt hitta någon bättre bärbar dator. Men allt har sitt pris, Apple tar bra betalt för minne och lagringsutrymme i sina datorer och den här är inget undantag.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på MacBook Pro 15’’ 2018
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Skärm: 15,4-tums LED-belyst IPS med P3-färgrymd

Upplösning: 2880 x 1800, 220 ppi

Processor: 2,9 GHz Intel Core i9 med sex kärnor och 4,8 GHz Turbo Boost

Minne: 32 GB 2400 MHz DDR4

Lagring: 2 TB SSD

Grafik: Radeon Pro 560X med 4 GB GDDR5

Anslutningar: 4 x Thunderbolt 3/USB-C, hörlursuttag

Batteri: 10 timmar, 30 dagars viloläge

Mått: 1,55 x 34,93 x 24,07 cm

Vikt: 1,83 kg

Övrigt: Touch Bar med touch ID, 87-watts USB-C-laddare

Webb: apple.com/se

Pris: 53 300,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.