annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
annons

Är det dags att köpa en smartklocka?

Vi reder ut vad smartklockorna gör idag och vad nästa generation gör bättre.

När vi testade de första smartklockorna 2013 var vi inte speciellt imponerade. De var klumpiga, svåra att hantera, batteritiden var usel och de kunde faktiskt inte göra speciellt mycket. Förutom att se vad klockan var kunde man se meddelanden och väder, styra musikuppspelning och hålla koll på träningen. Vissa hade mer experimentella än praktiska finesser som en inbyggd kamera. Givetvis har själva klockorna blivit bättre under åren och fått längre batteritid, mer lättläst skärm och lägre vikt.

Men det fundamentala problemet med den första generationens moderna klockor var att man inte kunde ladda ner appar till dem. Det fanns inga operativsystem för klockor så mjukvaran togs fram av varje tillverkare, eller så använde de dåligt anpassade smartmobil-OS som Android. Naturligtvis var tredjepartstillverkarna inte speciellt pigga på att lägga ned tid och pengar på att anpassa sina appar till de otaliga klockor som fanns där ute. Det behövdes standarder.

Redan 2014 löste det sig, även om det även där splittrade marknaden. Vi fick se en klockversion av Tizen, som backas av bland annat Intel och Samsung. Naturligtvis var det de senare som var först ut med sin Gear S2. Samma år släppte Google sitt Android Wear som är anpassat för smartklockor. Första produkten blev LG G Watch. Apple fortsatte hålla sig på sin kant, tills 2015 när de släppte den första Apple Watch som kör deras egna operativsystem WatchOS.

Med väldigt liknande format på klockorna, samma sensorer och väldigt lik elektronik på insidan är det därför viktigt vilket operativsystem klockan använder. Det är ju det som avgör mycket av funktionerna, hanteringen och vilka appar man kan använda. Så låt oss gå igenom de tre utmanarna.

Tizen
Ett operativsystem baserat på Linux som är utvecklat av Linux Foundation, Tizen Foundation, Intel och Samsung. Det används mycket för inbyggnad i smarta hem-apparater, hemelektronik och till och med vitvaror. Men speciellt Samsung har drivit på att använda det även för billiga mobilmodeller i utvecklingsländer, samt som sagt för smartklockor. Tidiga versioner led svårt av brist på appar men med tiden har allt fler kända appar släppts. Idag är det inget jätteproblem utan man hittar allt nödvändigt som Spotify, SAS, Über, Shazam, Amazon Prime, Skype, Twitter, Office, Evernote, Kindle, Tripadvisor, Runtastic och Paypal. Det är snabbt, snyggt och väl integrerat mellan mobilen och klockan. Dess enda egentliga nackdel är att det huvudsakligen är Samsung som satsar på det.

WatchOS
Apples egna klock-operativsystem är baserat på iOS för mobilen. Det märktes ganska tydligt i de första versionerna där gränssnittet inte var helt genomtänkt. Dessutom var det förhållandevis resurskrävande vilket märktes på att klockorna kändes långsamma och batteriet tog slut på tok för fort. Version 3 som släpptes i samband med andra generationens klocka är betydligt mer polerad. Navigeringen är mer intuitiv och allting känns snabbare, samtidigt som den inte drar lika mycket batteri. En stor fördel är utbudet av appar, vilket delvis beror på att utvecklare kan göra så kallade universella appar. De fungerar på flera typer av apparater, som iPhone, iPad och Apple Watch. Det står tydligt utmärkt i App Store och innebär även att man inte måste köpa en app flera gånger. På kort tid har WatchOS utvecklats till det mest mogna operativsystemet för klockor och med flest funktioner.

Android Wear
Som namnet antyder är det Googles operativsystem, som har sina rötter i mobilernas Android. Det släpptes 2014 som en lösning på problemen tillverkarna hade med att köra anpassade Android-versioner i klockorna. Det anpassade operativsystemet hade ett gränssnitt som fungerade bättre på en liten skärm, stöd för klockornas sensorer och fungerade med många tillverkares elektronik. Men det var långt ifrån perfekt och även om det stödde Google Now så var det mest envägskommunikation. En stor fördel är dock att det sedan 2015 faktiskt fungerar hjälpligt tillsammans med iPhone. Men sedan har det faktiskt inte hänt så mycket förutom att det lagts till stöd för högtalare och Wifi. Förrän nu, då en stor uppgradering till version 2 just har släppts. Många nya klockmodeller lär komma och det ska bli spännande att se vilka oväntade finesser nästa generations smartklockor kommer att bjuda på.

I vårt minitest av smartklockor har vi exempel på klockor som kör WatchOS, Tizen, Android Wear och den första klockan som släppts i Skandinavien med Android Wear 2.

Vad är nytt i Android Wear 2.0?

• Bättre urtavlor – Tidigare har urtavlan bara kunnat visa utvald information som datum, batteri och träningsmål. De nya urtavlorna kan skräddarsys med information från appar, som nästa möte från kalender, aktiekurser eller ha snabbknappar för att beställa en taxi eller starta träningen. Olika urtavlor kan ha olika information så att du kan svepa mellan jobb, fritid eller gymmet.
• Träningsappen Google Fit kan nu mäta tempo, distans, kaloriförbränning och puls medan du går, springer eller cyklar. Förutom att räkna armhävningar och situps kan den nu också räkna repetitioner med skivstången.
• Med en inbyggd Play Store direkt i klockan kan du ladda ner Android Wear-appar direkt, även om den är kopplad till en iPhone. Har din klocka inbyggt SIM-kort kan du även hålla koll på samtal och meddelanden samtidigt som du strömmar musik direkt till klockan, oavsett var mobilen är.
• Det är lättare att hantera meddelanden. Knacka för att läsa hela meddelandet och välj mellan att svara genom diktering, tangentbord, handskrift eller en ritad emoji. Man kan även använda smarta automatsvar som anpassas efter vad som stod i meddelandet.
• Klockan har nu Google Assistant inbyggt så att man kan använda rösten för att ställa frågor eller ge kommandon. Man kan exempelvis använda den för navigering, väderprognoser eller restaurangbokningar. Än så länge endast på engelska eller tyska, men fler språk är på gång.

Existerande klockor som kan uppgraderas till Android Wear 2.0: ASUS ZenWatch 2 & 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG G Watch R, LG Watch Urbane & 2nd Edition LTE, Michael Kors Access-smartklockor, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 och TAG Heuer Connected.
Notera att vissa funktioner kräver sensorer eller annan hårdvara som din äldre klocka kanske inte har.

 

Andra smartklockor att överväga

Apple Watch Nike+
Apple Watch 2 Nike+ är en helt vanlig Apple Watch 2 som klätt ut sig. Det betyder att den är snabb, har GPS och är vattentät så att du kan simma med den. Det speciella Nike+-armbandet är däremot en välkommen nyhet eftersom det leder bort svett från handleden på ett effektivt sätt. Den nya Nike-appen är också bra. Särskilt rekommenderad. Betyg: 5

Samsung Gear Fit 2
Letar du efter en blandning av en smartklocka och aktivitetsarmband så är Samsung Gear Fit 2 ett vettigt alternativ. Klockan ser bra ut, displayen är snygg och batteriet håller förhållandevis länge. Betyg: 4

Polar M600
Utmärker sig lite genom att främst vända sig till fitness-segmentet. Och det är klokt eftersom trackingdelen och den medföljande Flow-appen fungerar riktigt bra. Smartklockedelen får därför betraktas som en extra bonus. Betyg: 4

TAG Heuer Connected
Det höga priset kan motiveras med att materialkvaliteten och utförandet ligger på en mycket högre nivå än de flesta smartklockor. Den passar med andra ord inte alla, men de som rynkar på näsan för att smartklockor är för nördiga kan kanske få mer ägarglädje av denna. Särskilt rekommenderad. Betyg: 5

Pebble Time
En klocka som går sin egen väg. Idén med en tidslinje är enkelt och okomplicerat och man förstår principen direkt. Pebble Time är rätt val om man letar efter en smartklocka som inte kostar en förmögenhet eller har ett halvfärdigt och oöverskådligt gränssnitt. Särskilt rekommenderad. Betyg: 5

Fitbit Blaze
En bra kompromiss mellan träningsarmband och smartklocka. Den lyckas allra bäst som det förstnämnda och eftersom den är smartare än Fitbit Surge så är den mycket mer användbar till vardags. Priset är bra och den gör vad Fitbit gör bäst – håller dig i form. Betyg: 4

Produkter i testet
Apple Watch har mognat
Om man har bestämt sig för en smartklocka är detta den bästa som finns idag.

Till skillnad från sina Android-vänliga konkurrenter fortsätter Apple med det fyrkantiga formatet. Det är kanske inte lika klock-likt, men ger också mer plats på skärmen för information. En av Apple Watch stora fördelar mot konkurrenterna är alla valmöjligheter. Man kan få den i två storlekar, tre olika material och fyra typer av armband, samt alla färgvariationer. Det gör att man oavsett smak och budget kan hitta en modell som passar en själv. Allt från en aluminiumklocka med sportarmband till en i rostfritt stål med ett klassiskt länkarmband. Eller varför inte den nya läckra keramikmodellen. Den är visserligen påkostad, men långt ifrån den galna guldversionen av den första klockan. Alla känns dock som kvalitetsklockor som man inte behöver skämmas över att ha på sig.

Den första generationen var för beroende av din iPhone. Det är nu åtgärdat i Series 2 som har en inbyggd GPS för att lokalisera dig. Den har också en snabbare processor än föregångaren. Tack vare WatchOS 3 så har hela navigationen i klockan gjorts om, och detta till det bättre.

Det märks tydligt att Apple velat göra klockan till en större konkurrent till träningsarmbanden. Den hade redan grundförutsättningarna med en pulsmätare och accelerometer. Men med ett tåligare utförande och en GPS så känns den nu som en fullvärdig ersättare. Klockan har även en extra ljusstark skärm som är mer lättläst i solsken.

Man får inte heller glömma att Apple har tuffat till vattenskyddet på klockan. Den gamla var stänkskyddad men användare rapporterade glatt att de brukat duscha med den utan problem. Nya Series 2 är nu vattentålig ned till 50 meters djup. Men Apple är som vanligt försiktiga med vad de lovar och varnar för att dyka eller åka vattenskidor med den. Oavsett så ska det inte vara problem att simma med den och dra nytta av funktionen att spåra dina tider.

Slutsats
Apple Watch fortsätter att vara den mest kompletta och lättanvända smartklockan, med flest valmöjligheter för utseendet. Många av de små irritationsmomenten med den första modellen är nu åtgärdade. Menyerna och navigationen känns mer naturliga och det går betydligt snabbare att växla mellan funktioner. Dessutom kan man simma med den, skärmen är lättare att se utomhus och man behöver inte längre ha med sig mobilen på löprundan.

Stilfull men bantad
En elegant klocka till bra pris, men man får leva med några begränsningar.

Som så många andra har även datorjätten Asus insett att klockor måste ha lite stil. Skillnaden mellan förra modellens klumpiga utseende och denna är slående. Klockan är ovanligt tunn och nätt, även om den är lite väl stor för smala handleder. Det ska också noteras att man inte kan byta till vilka klockarmband som helst. Om man gillar utseendet är nog en smaksak, speciellt de rejäla utstickande knapparna. Men den är inte en i mängden.

Förinställt är att den övre knappen startar träningsappen och att den undre sätter klockan i strömsparläge. Det kan man dock trevligt nog ändra så att de öppar den app eller startar den funktion du önskar. Den har inte induktionsladdning som Samsung Gear men den magnetiska laddningsringen är faktiskt riktigt smidig. Det är tur, för klockan behöver laddas oftare än konkurrenterna i detta test. Lyckligtvis har den snabbladdning, 15 minuter för 60 procent.

Märkligt nog saknar klockan de flesta sensorer som de andra har. Visserligen har den ett gyro som nödtorftigt kan användas för stegräkning, men det är långt ifrån de andra som har inbyggd GPS och framför allt pulsmätare. Det gör ZenWatch mindre lämplig som aktivitetsarmband. Det märks alltså att Asus har sparat in på funktioner. Därför sticker den inte ut från mängden på något sätt som gör att man väljer den framför någon annan.

Eftersom klockan vid testtillfället kör den gamla Android Wear-versionen så känns den lite föråldrad. Man kan bara få grundläggande information direkt på urtavlan. Det är lite omständligt att interagera med meddelanden och notiser. Hela hanteringen kräver lite mer handpåläggning än man hade önskat. Det ska dock noteras att ZenWatch 3 står på listan över klockor som ska kunna uppgraderas till Android Wear 2.0. Kanske kan det ge den nytt liv?

Slutsats
Asus har tagit ett stort steg framåt när det gäller utseendet på sina klockor. ZenWatch 3 är stilful och tunn, om än något stor för många. Tyvärr har det gått ut över batteritiden som är kortast av de testade klockorna. Än värre är att den saknar de flesta sensorer, vilket gör att den är mindre lämplig som träningsklocka. Den ska dock ha pluspoäng för det rimliga priset. Och när den efterlängtade uppgraderingen till Android Wear kommer så kommer den att kännas modernare.

Uppkopplad och modern
Huawei gasar på med senaste tekniken men tappar några stilpoäng.

Det vi gillade bäst med föregångaren var hur snygg och lyxig den kändes. Det är märkligt nog ett av de få områden där vi måste säga att Watch 2 har gått i fel riktning. Den ser helt enkelt lite trist ut i sammanhanget. Konkurrenterna har ju gått i den andra riktningen och lyxat till sina klockor. Kvaliteten är det dock inget fel på, den känns väl så tålig som någon av de andra. Mycket riktigt är den rejält skyddad mot både damm och vatten.

Som så många andra klockor är den ganska stor och den har faktiskt blivit lite tjockare än föregångaren. Man kan inte direkt kalla den diskret. En anledning till det kan vara att man har ett rejält stort batteri. Det gör att den klarade sig betydligt längre än exempelvis Asus ZenWatch 3. Liksom den tidigare nämnda laddas den med ett magnetiskt bakstycke. Inte den allra elegantaste lösningen, men det är faktiskt riktigt praktiskt.

Favoritfinessen är att man faktiskt kan stoppa i ett SIM-kort. Det gör att man inte är beroende av mobilen för att få uppkoppling om man exempelvis vill ge sig ut på en löparrunda. Man inser inte riktigt hur praktiskt det är innan man har provat. Lägger man till de generösa sensorerna gör det den till en riktigt kompetent träningsklocka. Man får också en del praktiska extrafunktioner genom att använda Huaweis app i tillägg till den vanliga Wear-appen.
Bonuspoäng får den för att den är först ut på den Skandinaviska marknaden med Android Wear 2.0. Detta trots att LG är Googles officiella lanseringspartner. Plötsligt är klockan inte bara en extraskärm för notifieringar. Man kan med ett ögonkast se när nästa möte är, hur vädret blir, eller vad man nu vill ha för information från sina appar på urtavlan. Allting är helt enkelt smidigare, från att besvara meddelanden till att installera appar.

Slutsats
Huawei tar två steg framåt och ett tillbaka med sin nya smartklocka. På plussidan är den fullproppad med den senaste tekniken och har fler sensorer än man visste att man behövde. På minussidan så ser den faktiskt tristare ut än den stiliga föregångaren. Men den nackdelen uppväger den mer än väl för genom ett inbyggt SIM-kort så att man slipper ta med sig mobilen i löparspåret. Som slutkläm har den senaste programvaran vilket gör den väldigt trevlig att använda.

(Notera att priset är i Euro tills vi får lokala priser)

Praktisk och smart
Samsungs bästa smartklocka hittills men den är redan på efterkälken.

Borta är dagarna då en smartklocka var en fyrkantig historia som ingen normal människa skulle vilja bli sedd med. Gear S3 ser ut som en traditionell klocka, speciellt denna Classic-version i rostfritt stål. Den finns dock även som en tuffare Frontier-version med ett mer maskulint formspråk och gråsvart färg. Båda är lika tåliga med en imponerande IP68-klassning mot damm och vatten. Dock rekommenderas inte simning, vilket Apple Watch klarar.

Gear S3 känns som en kvalitetsprodukt med bra hållbarhet. Men det ska noteras att det är en rejält stor klocka som passar illa på nätta handleder. På sidan finns de enda fysiska knapparna för att gå till hem-skärmen eller tillbaka i menyerna. Navigerar i menyerna gör man genom att snurra på ringen som sitter runt skärmen. Det känns naturligt och är mycket bättre än att hålla på och peta på den lilla skärmen som på många andra klockor.

Klockan kör Tizen, vilket har både för- och nackdelar. Å ena sidan så har Samsung kunnat dra nytta av att man gjort både hård- och mjukvaran. Det gör att allting flyter bra och alla möjligheter utnyttjas till max. Å andra sidan har Tizen fortfarande inte samma app-utbud som Android Wear och WatchOS. Det har heller inte riktigt samma dubbelriktade kommunikation, utan man tar mest emot information på klockan. Speciellt saknas avancerad röststyrning.

Det finns dock finesser vi gillar skarpt. Som att man kan välja att alltid ha skärmen på så att den verkligen ser ut som en vanlig klocka. Det påverkar självklart batteritiden, men lyckligtvis är batteriet så kraftfullt att den ändå håller lika länge som många konkurrenter med avstängd skärm. Vi gillar också träningsfunktionerna som själv listar ut vilken aktivitet du ägnar dig åt, inklusive sömn. Den loggar också pulsen kontinuerligt så att du kan få statistik.

Slutsats
Gear S3 känns som ett bra steg framåt från den tidigare modellen. Den ser mer ut som en traditionell klocka, oavsett om man väljer Classic- eller Frontier-modellen. Den har blivit bättre för träningen och Tizen har nu fler kända appar. Lyckligvis är den fortfarande lika tålig och den smarta navigeringsringen finns kvar. Däremot är den inte är riktigt lika interaktiv som klockor med andra operativsystem, utan mest något man tar emot information på.

  Läs också

  Google Nest släpps i Sverige

  Google Nest släpps i Sverige

  Nu kommer Googles ”smart-skärm” till svenska butikerLägg till som favorit
  Snabbaste MacBook Pro hittills

  Snabbaste MacBook Pro hittills

  För första gången har MacBook Pro 8 kärnor. Apples nya bärbara dator finns i två versioner, med 13- respektive 15-tums skärm.Lägg till som favorit
  Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

  Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

  Huawei är knappt torra bakom öronen än och Asus har dominerat PC-marknaden länge. Men vem går segrande ut striden och får packa ner sin ultrabärbara dator i ditt bagage?

  Lägg till som favorit
  Microsoft Surface Pro 6

  Microsoft Surface Pro 6

  Surface Pro är bästa hybriddatorn på marknaden. Men den behöver förnyas.

  Lägg till som favorit
  Smartklockor Huawei vs. Samsung

  Smartklockor Huawei vs. Samsung

  Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

  Lägg till som favorit
  Acer jagar Apple

  Acer jagar Apple

  New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.Lägg till som favorit
  Laptop-känsla med iPad Pro

  Laptop-känsla med iPad Pro

  Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.Lägg till som favorit
  Netgear Orbi Voice RBK50V

  Netgear Orbi Voice RBK50V

  Mesh-nätverk med Alexa-högtalare? Låter smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V är en god idé som är dåligt genomförd.

  Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link