4 gaming-laptops

Spela som en boss!

Ska det spelas spel så behövs det rejäla doningar. Kosta vad det kosta vill. Här är fyra bärbara som inte snålar med utrustningen.

Med jämna mellanrum tar vi pulsen på marknaden för speldatorer. Dels för att det är kul med spel och dels för att datorspel är en bransch som omsätter dubbelt så mycket pengar som filmindustrin i hela Hollywood. Och det kan faktiskt vara en god idé att titta närmare på gaming-monstren även om man inte ägnar fritiden åt att dräpa drakar i online-världar eller återuppleva Andra världskriget på monitorn.

Behöver du tung och ohämmad processorkraft för bild- eller videoredigering så kan du hitta den här, eftersom de ledande grafik- och videoprogrammen stöder att grafikkortens processorer snabbar på beräkningarna.

Eftersom spel ställer höga krav på datorerna så är det i den här klassen man hittar de allra snabbaste. Processorerna kommer från översta hyllan hos Intel och det har inte snålats med minne eller hårddiskplats. Samtliga testdeltagare är utrustade med raketsnabba SSD-diskar och mellan 8 och 64 (!) gigabyte RAM.

 

Stor, större, störst

Alla maskinerna i det här testet är trimmade hastighetsmonster som är byggda för att ge så stora fördelar som möjligt mot motståndarna på slagfältet. Men det betyder inte att de är likadana. Ferrari Testarossa, Chevrolet Corvette och Triumph Spitfire är tre exempel på klassiska sportbilar men de har egentligen inga likheter alls, bortsett från antalet hjul.

Vi bad leverantörerna skicka oss det bästa de hade att erbjuda, och de ledde till ett blandat startfält där den dyraste kostar – och väger – dubbelt så mycket som den billigaste. Men det märks även på prestanda, som har nästan lika stor spridning.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Alla fyra datorerna i testet har Full HD-skärmar (1920 x 1080 pixlar). De flesta finns även i 4K-varianter, men de extra pixlarna innebär bara merjobb för grafikkortet, utan att ge några fördelar för spelen. En del spel går till och med inte att spela i 4K-upplösning eftersom dialogrutorna bli oläsliga och grafiken ser konstig ut.

 

Cool design

I normala fall är gamers fredliga personer, men de uppskattar utrustning som ser grym ut. Vassa kanter och dekorativa linjer i metall är vanligt. Och nej, speldatorer finns INTE i rosaguld! Du kan välja mellan mattsvart, blanksvart och svart metallic. Däremot finns inbyggt diodbelysning, som handlar lika mycket om att hitta rätt tangenter i mörkret som att imponera på motståndarna när man umgås och trivs. För lyckligtvis handlar spel om att ha roligt.

 

Växande marknad

Även om försäljningen dalar för traditionella datorer – och den stationära kontors-PC:n nästan är ett utdött släkte – så är datorer som är speciellt gjorda för spel ett av få områden som har en tvåsiffrig tillväxtprocent. Sådant är lockande för nya märken. Även virtual reality, som också kräver kraftfulla datorer för att skapa en övertygande illusion med ett HTC Vive- eller Oculus Rift-headset, kan göra marknaden mer lukrativ.

Alienware, Asus och MSi är klassiska deltagare i detta test. En nykomling är Acer, som också börjat med gaming-datorer. Strax innan deadline meddelade även HP att de ska lansera en serie spel- och VR-datorer som heter Omen. Slutligen finns Razer, som bygger speldatorer i den tyngsta klassen men som var tvungna att avstå från att delta eftersom de inte hann skaffa fram någon testmaskin.

 

Så testade vi

Speldatorer ska naturligtvis testas med 3D-spel. Vi var tvungna att (återigen) konsultera husets unga generation som fackexpert.

Vi utförde naturligtvis också mätningar med våra sedvanliga testprogram, Browsermark och Geekbench, kompletterade av 3DMark 11 och 3DMark 15, båda från finska Futuremark. Hastigheten på SSD-diskarna mättes med verktyget HD tach.

Den rena muskelstyrkan är vad som skiljer de här datorerna från de övriga 99 procenten bärbara datorer på marknaden, men vi har naturligtvis även studerat de egenskaper vi brukar göra när vi testar laptopar: ergonomi, vikt, ljud och bild.

 

Audio tuned by…

Precis som i bilindustrin låter PC-tillverkarna kända märken leverera teknik till deras bästa modeller. Framför allt när det gäller ljudet. Till exempel levererar Klipsch ljud till Alienware och Dynaudio ligger bakom MSi-ljudet.

En känd logga bland klisterlapparna betyder dock inte nödvändigtvis att datorernas maskinvara kommer från högtalartillverkaren vars logga står på framsidan. Tittar man efter noga så ser man att det oftast står ”tuned by” framför märkesnamnet och det innebär att de har stått för ljuddesignen (med hjälp av en equalizer som åstadkommer ”signaturljudet”). Själva högtalarelementen är fortfarande namnlösa OEM-produkter.

 

Nästa generations grafikprocessorer har just presenterats. Det kan innebära en fördubbling eller tredubbling av prestanda i 3D-spel. Foto: Nvidia.
Nästa generations grafikprocessorer har just presenterats. Det kan innebära en fördubbling eller tredubbling av prestanda i 3D-spel. Foto: Nvidia.

Generationsväxling

Tre av fyra datorer i detta test är utrustade med Nvidias GeForce GTX 980-grafikprocessor. Och den sista datorn, Asus GL502V, har den något mindre GeForce GTX 970 ur samma serie. Så har det varit länge. Processorerna från Nvidias 900-serie har i praktiken varit standard för snabb 3D-grafik i bärbara datorer sedan serien lanserades hösten 2014 och eftersom grafikkorten utför det mesta av beräkningsarbetet i 3D-spel så har datorerna vi testat de senaste två åren varit i stort sett likadana. Lite mer RAM-minne eller en ny processorgeneration kan rucka på testresultaten en smula, men någon revolution har det inte varit tal om. Ibland kan det till och med vara så att en ny modell når mållinjen en aning senare än sin föregångare.

Men nu är det – äntligen – snabbare datorer på gång. På Comdex-mässan, som äger rum när dessa rader skrivs, har Nvidia lanserat en ny generation grafikprocessorer. I första vändan i form av grafikprocessorerna GeForce GTX 1080 och GTX 1070 till stationära datorer, men vi kan vara tämligen säkra på att det snart kommer att dyka upp mobila versioner av processorerna. Nvidia utlovar ”upp till tre gånger högre prestanda” än GTX 980.

Att det betyder att du kommer att kunna spela dina favoritspel med 300 bildrutor i sekunden i stället för bara 100, är förmodligen för mycket att hoppas på. Och det skulle dessutom vara tämligen meningslöst. Men det kan bana väg för ännu större realism i spelen – och för virtual reality. Och det kommer garanterat att betyda att vi andra, som inte vill lägga de närmare 8 000 kronor som introduktionspriset blir för ett GeForce GTX 1080-kort med 8 GB GDDR5-videominne, snart kan räkna med lägre priser på GeForce-grafikkorten i 900-serien.

Bästa pris på 4 gaming-laptops
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.