Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: MakerBot Replicator Mini

Den rumsrena 3D-skrivaren

MakerBot är 3D-skrivarnas motsvarighet till Macintosh. Ett genomtänkt gränssnitt gör det enkelt att komma igång.

Av / 2015-10-13 - 05:00
MakerBot Replicator Mini
John Hvidlykke

MakerBoten är tillverkarens femte generation, och det märks. Alla detaljer känns genomtänkta och – för att vara en 3D-skrivare – användarvänliga. Extrudern (som motsvarar skrivarhuvudet på en vanlig printer) klickas fast med magneter utan att man behöver skruvar. Det tar bara ett par sekunder att sätta fast en ny. Fast man blir förvarnad om att man bör låta den svalna först.

MakerBot Replicator Mini är en förhållandevis kompakt enhet. Skalet består av en svart plastram med plexiglas på tre av sidorna och insidan badar i rött ljus. Som en popcornmaskin designad av Philippe Starck.

Replicator Mini är den mest rumsrena av alla skrivarna och också den mest underhållande. Motorljudet är nästan melodiskt. Fast om du ska använda den ofta så väsnas den för mycket för att stå på skrivbordet. Eftersom den har inbyggt trådlöst nätverk är den enkel att gömma undan.

Mjukvaran är relativt enkel. Åtminstone jämfört med konkurrenterna. Från MakerBot Desktop-programmet kan man se modellen på byggplattan och sedan skala, rotera och justera detaljerna i utskriften. En läcker detalj är att man kan följa utskriften på skärmen via den inbyggda kameran. Detta är framför allt praktiskt om man inte har skrivaren stående direkt på skrivbordet. Och med tanke på allt oväsen den ger ifrån sig är tvättstugan en bättre plats!

makerbot_replicator_mini_extruder

Byggytan i Replicator Mini är bara 10 x 10 x 12 cm. Det sätter snäva gränser för vad som går att bygga. På samma gång är upplösningen på 0,2 mm relativt låg. Slutligen kan programvaran vara lite väl optimistisk om vad som går att bygga. Detta kan bäst förklaras genom att föreställa sig att man ska skriva ut en modell av bokstaven T. Det går lätt längs hela den smala delen, men när tvärstrecket överst ska byggas så börjar skrivaren spruta ut plast i tomma luften. Efter ett par vändor bildar de torkade trådarna ett underlag som går att bygga vidare på, men tvärstrecket får en hängande kjol av plasttrådar och ett hål på undersidan.

 

Slutsats

MakerBot Replicator Mini är 3D-skrivarnas svar på (de första) Mac-datorerna. Ihärdiga gör-det-självare kommer att rynka på näsan över begränsningarna. Å andra sidan är den relativt lätt att komma i gång med. Alla utskrifter vi försökte med lyckades relativt tillfredsställande. Att den dessutom ser ut som något som kan stå i ett normalt hem är ett extra plus. Om du vill ge familjen en möjlighet att göra spelbrickor och roliga prylar, men inte vill göra själva processen att 3D-printa till din hobby, är Replicator Mini det givna alternativet.

makerbot_replicator_mini_1

Home tycker

Testets mest genomtänkta och väldesignade produkt. Användarvänlig mjukvara och läckra detaljer gör det enkelt att börja med 3D-utskrifter. Byggvolymen är testets minsta och upplösningen den lägsta. Och så är den ganska så dyr. Klarar inte standardrullar med filament.

Också i detta test:

3D-skrivare

Velleman Vertex K8400

3D-print enligt IKEA-metoden

Spara pengar genom att bygga din egen 3D-skrivare

Stor byggyta och en möjlighet att ha två skrivarhuvuden. Riktigt mycket skrivare för ganska så lite pengar.
Bara för fingerfärdiga entusiaster! Du måste bygga skrivaren själv och sedan ägna mycket tid åt att fintrimma programvaran.
Läs hela testet

CraftUnique CraftBot PLUS

För hemma-verktygsmakaren

CraftBot PLUS är ett rejält stycke verktyg som är utrustat med förnuftiga funktioner.

Den känns rejält och förtroendeingivande konstruerad och har testets största byggvolym. LCD-pekskärmen är läcker.
Inte lika användarvänlig som MakerBot, så installationen är lite mer krävande. En del barnsjukdomar i programvaran. Kostar en del.
Läs hela testet

Wanhao Duplicator i3

Billig kinesisk kopieringsmaskin

Duplicator är ett av de billigaste sätten att komma igång med 3D-utskrifter, men inte det enklaste.

Testets billigaste 3D-skrivare har egentligen allt som behövs. Upplösningen är fin och den uppvärmda byggplattan är ett plus.
Det har snålats på alla områden och den mekaniska kvaliteten är inte övertygande. Bör undvikas av okunniga. Installationen tar tid.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Ljud & Bild
Rulla till toppen