annonse
annonse
annonse

test: ASUS ZenBook Flip S UX370UA-C4059T

ASUS ZenBook Flip S UX370UA-C4059T
ASUS ZenBook Flip S UX370UA-C4059T

Dubbel enkelhet

Tunn, lätt och läcker som en ultrabook. Fin pekskärm och välfungerande 360-gradersgångjärn. Utmärkta prestanda.
Du kan få en mer kraftfull (och större) bärbar dator för samma pengar. Bara Full HD-upplösning. Kräver USB-adapter för det mesta.

Namnet förpliktigar, och visst vilar det en passande dos meditativ enkelhet över Asus Zenbook-serie. Vi har testat ett par stycken och gemensamt för dem har varit en stilren, smal design. Och ett pris som reflekterar att man har råd att betala extra för finesserna.

Asus säger själva att Zenbook Flip S är en av de tunnaste 360-gradersdatorerna på marknaden. Det är en titel som är lättare att försvara än platsen som den absolut tunnaste. 360-gradersdatorer är oftast tjockare än vanliga laptopar, men Zenbook Flip S är faktiskt nästan två millimeter tunnare än Asus egen Zenbook 3 Deluxe, som i övrigt har ungefär samma prestanda till ett något högre pris. Riktigt imponerande.

Skärmstorleken är 13,3 tum men Asus har lyckats få bildpanelen att fylla en något större del av skärmytan än i föregångaren UX360. Ultrabärbara PC-datorer har dock nått det stadiet där mobiltelefonerna befann sig för ett par år sedan: det går inte att göra dem särskilt mycket mindre utan att ergonomin går förlorad. Man kan bara göra dem tunnare – och med en tjocklek på strax över en centimeter så finns det inte många millimeter att fila bort.

Skalet har en metallisk mörkgrå färg både på in- och utsidan, bortsett från en blank metallkant som löper hela vägen runt, plus runt styrplattan. Det ser ut raffinerat och kan förmodligen förhindra att datorn ser sliten ut för att färgen nöts bort från kanten. Skärmen är gjord av repfritt Gorilla Glass.

Zenbook Flip S finns i olika varianter, men i den testade var processorn en Intel Core i5 på 2,7 GHz med 8 GB RAM och en 256 MB SSD-disk. Skärmupplösningen var Full-HD, driven av ett integrerad Intel HD Graphics 620-grafikkort. Rimligt och fullt tillräckligt.

Asus Zenbook Flip S är lika tunn och lätt som en vanlig ultrabook.

 

Adapter krävs

I flera av sina Zenbook-maskiner har Asus valt att helt ta klivet in i framtiden genom att bara ha USB-C-portar. Tyvärr är antalet enheter som stöder den annars utmärkta port-standarden fortfarande begränsat. Därför blir den medföljande adaptern med USB- och HDMI-utgång en oumbärlig följeslagare i bagaget. Det fungerar, men är klumpigt och man får fortfarande bara en enda USB-port. Kortläsare och ethernet-port får man inte heller.

Å andra sidan finns det plats för en fingeravtrycksläsare på det platta skalet. Man får också en ritpenna. Här kunde Asus med fördel ha sneglat på Microsoft och gett pennan en magnetisk hållare som på Surface Pro 4. Märkligt nog finns det inte heller någon ficka till pennan i det läckra fodralet som ingår till datorn.

Asus Zenbook Flip S har en funktion som heter Quiet Fan, som sänker det redan mycket tysta fläktljudet genom att sänka prestanda – och därmed behovet av kylning. Det är smart, men maskinen är väldigt ljudlös från början och det är bara i mycket tysta miljöer, till exempel i sovrummet, som man märker av suset. Däremot ger funktionen också lite extra batteritid – i utbyte mot slöare prestanda. Med Quiet Fan aktiverat körde datorn en sjättedel längre på en laddning.

Man hittar bara USB-C-portar på Zenbook Flip S. Det innebär att man måste ha med sig en adapter i väskan.

 

Både och

Zenbook Flip S UX370UA är en så kallad 360-gradersdator. Alltså en dator där skärmen kan vridas hela vägen runt och lägga sig platt mot tangentbordet, så att alltihop förvandlas till en surfplatta. Att ha båda funktionerna i samma maskin är visserligen smart, men efter ett år med föregångaren som daglig arbetsdator måste jag erkänna att antalet gånger jag har använt surfplatteläget fortfarande kan räknas på två händers fingrar. Fast andra kanske gör på andra sätt.

Däremot är pekskärmen ett ovillkorligt plus – även in vanligt PC-läge. Speciellt när det är ont om plats runt konferensbordet eller i ett trångt flygsäte och man kan rulla skärmbilden eller klicka på OK med ett finger på skärmen.

(Foto: Tillverkare)

 

Benchmarks

Processorn är en Intel Core i5-7200U, som är en 2,7 GHz dualcore-CPU med fyra trådar. Det är ingen brutal sifferchrunchare, men den kör långt på varje liter och är fortfarande mycket starkare än de renodlade snålprocessorerna som man hittar i en del 360-gradersdatorer. Geekbench-testet gav 3896 i singlecore och 7748 i multicore. Basemark 3.0-testet slutade på 427 poäng. Helt acceptabelt för vardagligt bruk. PC Mark 10-testet, som efterliknar kontorsprogram, gav resultatet 3055. Det är faktiskt inte dåligt alls. Ett muskelknippe som HP Omen 17 är bara en och en halv gång snabbare.

Vi bussade också Zenbook Flip S på de grafiktunga Cinebench- och 3D Mark-testerna. Det gick som förväntat. Det här är inte en maskin för tung 3D-grafik. Men alla tester gick att köra, så i princip kan man sätta på ett äldre 3D-spel som pausunderhållning.

Batteritiden är betydligt viktigare. Enligt Asus orkar Zenbook Flip S hålla igång upp till 11,5 timmar på en laddning. Det är förmodligen korrekt om den används normalt. I det tuffa och standardiserade batteritestet som utför krävande uppgifter med fullt ös på skärmen körde Zenbook Flip S i strax under tre timmar.

Slutsats

Asus Zenbook Flip S UX370 är en dator för de som både vill ha en snygg, MacBook-dödande ultrabook till arbete eller studier – och en stor fet surfplatta för filmkvällar i soffan. Med tanke på formatets snäva och fysiska begränsningar har Asus lyckats få till en riktigt kraftfull dator. Det har inga allvarliga brister och priset kan man rimligtvis inte heller klaga på. Pekskärmen blir snabbt oumbärlig – även när man använder Zenbook Flip som en vanlig bärbar dator.

Bästa pris på ASUS ZenBook Flip S UX370UA-C4059T
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Processor: 2,7 GHz Intel Core i5-7200U (dualcore, 4 trådar)

Skärm: 13,3-tums Full-HD (1920 x 1080), 10-punkters touch

Minne: 8 GB

Grafik: Intel HD Graphics 620 m. delt RAM

Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit

Hårddisk 256 GB SSD

Mått/vikt: 31,3 x 1,1 x 21,8 cm/1,1 kg

HD-webbkamera, wifi 802.11ac/Bluetooth 4.1, 2 x USB-C, minjack-ljud (3,5 mm), fingeravtrycksläsare

Webb: asus.com

Pris: 15 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.